„În etapa de vizualizare a lucrărilor de către candidați, au fost constatate erori umane la încărcarea lucrărilor pe platformă”, iar Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale „a dispus evaluarea acestor lucrări după afișarea rezultatelor și corectarea erorilor”. Așa sună explicația Ministerului Educației, la solicitarea Edupedu.ro, pentru situația mediilor de admitere la liceu ale mai multor elevi din București, modificate fără explicație de către instituție. Dacă Edupedu.ro a semnalat, pe 27 iulie, 4 astfel de cazuri, Ministerul spune că a identificat 9, dintre care 5 în Capitală, fără a oferi niciun alt detaliu despre acestea.
Situația creează un precedent: ME declară, în răspunsurile transmise Edupedu.ro, că nu au mai fost semnalate astfel de erori până acum.
Instituția invocă, astfel, o intervenție a Comisiei de organizare EN – for condus de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației – pentru care nu există proceduri transparente și care nu a fost anunțată public. Ordinul de organizare a EN 2023-2024 notează, în privința vizualizării lucrărilor, că solicitarea de vizualizare nu poate conduce la reevaluarea și/sau modificarea notelor. Același document prevede că vizualizarea poate fi solicitată, între alții, de membri ai Comisiei de organizare a EN „în scopul verificării/reevaluării”., dar, potrivit regulilor din 2010-2011 pe care se bazează această posibilitate, „reevaluarea nu conduce la modificarea rezultatelor obţinute iniţial de către candidatul în cauză”.
Articolul 15 din Ordinul de organizare EN 2023-2024:
- „(1) Candidatul major și părinții/reprezentanții legali ai candidatului minor poate/pot solicita comisiei județene/ Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale vizualizarea lucrării/lucrărilor propriului copil numai după afișarea rezultatelor finale, după etapa de soluționare a contestațiilor. La vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidatul minor trebuie să fie însoțit obligatoriu de un părinte/reprezentant legal.
- (2) Solicitarea de vizualizare, menționată la alin. (1), nu poate conduce la reevaluarea și/sau modificarea notelor acordate lucrării/lucrărilor.
- (3) Membrii comisiei județene/Comisiei municipiului București de organizare a evaluării naționale sau cei ai Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale pot solicita vizualizarea lucrării/lucrărilor și a borderourilor de evaluare în scopul verificării/reevaluării acesteia/acestora, conform prevederilor art. 6 alin. (10) și ale art. 9 alin. (25) din Metodologia de organizare și desfășurare a evaluării naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2010-2011, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului nr. 4.801/2010. ”
De notat că, dintre cele patru note modificate despre care a relatat Edupedu.ro, într-un caz media de admitere a fost scăzută în final, fără ca acel elev să fi depus măcar o contestație.
Problema notelor modificate fără explicație a fost semnalată la sfârșitul săptămânii trecute: trei dintre cei patru elevi cu medii modificate – cazuri semnalate de un cititor – au avut medii mai mari față de mediile finale de la Evaluarea Națională, fiind modificate după perioada de vizualizare a lucrărilor,
- Ministerul Educației anunțase deja, după anunțarea rezultatelor de la contestații, că „în cazul a 5 lucrări (patru la limba română și una la matematică) au fost identificate erori umane la încărcarea acestora, iar în etapa de contestații lucrările au fost reîncărcate și evaluate. Acestea sunt situațiile în care diferența între nota inițială și nota obținută la contestații este mai mare de 2 puncte. (…)”. Dar Edupedu.ro nota că în comunicatul ME nu era vorba despre cazurile de mai sus, unde note finale, definitive, au fost modificate fără nicio explicație publică.
Edupedu.ro a solicitat Ministerului să explice schimbarea notelor în fiecare dintre cele patru cazuri, să precizeze dacă mai există astfel de situații la nivel național și în București și dacă au existat asemenea diferențe în anii anteriori.
Răspunsurile ministerului, integral:
1. „În etapa de vizualizare a lucrărilor de către candidați, au fost constatate erori umane la încărcarea lucrărilor pe platformă (lucrarea unui candidat încărcată de două ori în dreptul a doi candidați diferiți). În virtutea art. 4, alin. (1) din Ordinul nr. 6.155/2023 privind organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a în anul şcolar 2023 – 2024 („Comisia Naţională de Organizare a Evaluării Naţionale poate elabora instrucţiuni/proceduri, în vederea bunei organizări şi desfăşurări a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a.”), Comisia națională a dispus evaluarea acestor lucrări după afișarea rezultatelor și corectarea erorilor.”
2. „La nivel național s-au înregistrat 9 astfel de situații (dintre acestea, 5 au fost în Capitală)”.
3. „Nu au fost semnalate astfel de erori în anii precedenți.”
Citește și:
Notele finale a cel puțin 4 elevi din București au fost modificate, pe șest, fără nicio explicație publică, de către Ministerul Educației, după vizualizarea lucrărilor. Trei în creștere, una în scădere / Instituția încalcă propria legislație care prevede că nota finală „nu mai poate fi modificată”
Foto: © Dmitry Tishchenko | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.