Câteva erori din cea mai recentă versiune a aplicației de salarizare din școli, EduSAL, venită vineri, 28 iulie, generează salarii mai mari cu până la 2.000 de lei net pentru profesori, potrivit surselor Edupedu.ro. Ar fi vorba de sume în plus care încep de la 1.000 de lei net, atât pentru profesori titulari, cât și, mai ales, pentru personalul cu funcții de conducere din școli.
Eroarea s-ar lega de indemnizația de concediu de odihnă care se raportează la noile salarii crescute. Noua variantă a aplicației permite introducerea concediului suplimentar pentru directori și inspectori, după cum a scris Edupedu.ro zilele trecute. Personalul didactic de conducere, de îndrumare și control, didactic auxiliar și nedidactic beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar între 5 și 10 zile lucrătoare, conform noului contract colectiv de muncă semnat pe 5 iulie de sindicate și ministrul Educației.
„Am identificat la noi în școală 4 profesori, titulari, care pe statul lunii iunie au avut concediu 5 zile – 10 zile. Și acum când am făcut acel rectificativ am observat că la statul lunii iunie nu le-a calculat deloc – cu toate că era pe normă de bază – nu le-a calculat banii pentru concediu. Când dau să se recalculeze, le calculează acea diferență și vin 1.000 – 2.000 de lei, în funcție de vechime și gradul fiecăruia. În plus față de ce le-am plătit în iunie, că am făcut rectificativul pe iunie. Acum am generat și iulie și văd că pentru 2 zile (de concediu – n. red.) sunt cu 600-700 de lei net mai mult pentru un profesor cu grad I și 25 de ani vechime”, spune pentru Edupedu.ro, sub protecția anonimatului, o contabilă de școală.
Statul lui iunie cu plata salariului în iulie a cuprins mărirea salariului obținută în urma grevei generale a profesorilor, a mai precizat aceeași contabilă de școală.
„Este vorba de o eroare a aplicației. La cei care au mai multe încadrări și au și plata cu ora (PCO), aplicația calculează concediul de odihnă și la plata cu ora. Inspectoratul ne-a transmis un mesaj în care să ne spună ce pași să urmăm, deci avem ce să facem. Se remediază cu pașii de la inspectorat. Oricum putem lucra pe aplicație, nu se poate trimite la server, abia de pe data de 1 a lunii următoare se trimit datele la server. Și, de obicei, pentru erori vine o nouă versiune EduSAL”, spune un secretar de școală, tot sub protecția anonimatului. În aplicație, „posturile acestea de plata cu ora se dau jos și se adaugă ca posturi vacante în aplicație, se găsesc soluții”, a mai spus el. Întrebat cine e vizat de erori, secretarul a spus că pot fi vizați și directori de școli și profesori fără funcție de conducere.
Contabilă de școală: Este un stres pe care noi îl acumulăm
„Aplicația vine cu variante, una, două, trei încontinuu. Noi câteodată nu depunem declarația 112 (Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate – n. red.) pentru că știm că vine o nouă variantă care să corecteze erorile din declarație. Dacă luna trecută – dar nu numai luna trecută, de fiecare dată când e o majorare de salariu, te trezești că nu îți calculează salariul corect, trebuie să te duci înapoi, să schimbi încadrarea, să salvezi, să intri iar pe încadrare, să o pui la loc să salvezi ca să dea statul corect. Și nu mi se pare în regulă”, spune altă contabilă de școală pentru Edupedu.ro, sub protecția anonimatului. „Este un stres pe care noi îl acumulăm, și contabili și secretari”.
„Pentru noi, contabilii, de când vine bulina verde în aplicație, treaba nu se termină. Te duci, îți scoți salariile pe conturi, te duci apoi în Forexe (sistem al Ministerului Finanțelor în care instituțiile publice raportează electronic situațiile financiare aferente contabilității patrimoniale și bugetare – n. red. (sursa)), vezi dacă îți ajunge bugetul, nu îți ajunge, trebuie să îl modifici. Iar uneori varianta corectă vine în ultimele zile înainte de salariu, de exemplu de pe 11 poți să ai salariile corecte, ca pe 14 să fie plătite. Variantele vin târziu, ai trei zile să faci salariile bune pentru toți din școală”, a mai spus aceeași contabilă.
„Mă gândesc că și doamna din inspectorat care se ocupă de salarii e suprasolicitată, noi suntem sute de școli. Ea este una singură. (…) De multe ori lucrăm și noaptea, și în weekend, ca să poți să le pui la punct. Ni se dă mesaj că se fac deschideri de credite, ‘aveți grijă ca pe 14 lumea să aibă sumele nete în conturi’. Și atunci lucrezi și noaptea, și dimineața, și în weekend, nu scoți copiii afară că trebuie să faci salarii, nu este normal ca după ce ți-ai terminat norma să stai pe baricade și la 11 noaptea. Dacă ISJ vrea, trebuie”, a adăugat aceasta.
- În timpul grevei generale din Educație din mai – iunie 2023, una dintre revendicări a fost „renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației”.
Amintim că salariile viitoare ale profesorilor, în luna august, vor fi plătite mai devreme cu 3 zile decât de obicei, adică pe data de 11 august, potrivit unui ordin publicat recent în Monitorul Oficial.
Amintim și că grilele de salarii majorate cu în jur de 20% pentru director, director adjunct, contabil-șef și secretar-șef, în funcție de gradul didactic, tipul școlilor și de numărul de elevi au fost publicate în Monitorul Oficial (MO). Hotărârea de Guvern modifică anexele HG nr. 598/2018, în care erau până acum prevăzute salariile posturilor didactice de conducere de director și director adjunct din școli și grădinițe, ca urmare a aplicării ordonanței de urgență nr. 57/2023 din 12 iunie. Vezi grilele aici.
Mai sunt probleme cu salarii, la cei nedidactici. N-ar fi primit o majorare
Personalul nedidactic din școli și grădinițe nu a primit majorarea de 9%, conform Ordonanței de Urgență nr. 45/2023, astfel încât să ajungă la maximul grilei din Legea salarizării nr. 153 din 2017, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”. „Cei care n-au atins maximul pe legea 153 trebuie să atingă acel maxim”, a precizat acesta. În timpul grevei generale din Învățământ, personalul nedidactic a primit două majorări: una de 9% și alta de 400 de lei brut. Este vorba de 55.000 de persoane. Mai multe detalii aici.