Circa 760 de directori de școală au fost destituiți sau au renunțat la funcția obținută prin concurs, în actualul ciclu de mandat 2021-2025, potrivit datelor Ministerului Educației analizate de Edupedu.ro. Recent, la Târgu Jiu a fost dată afară directoarea Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” printr-o acțiune de epurare pusă la cale și orchestrată de mai mulți membri și lideri locali ai PSD, după cum arată datele documentate de Edupedu.ro, prezentate în continuare în articol. Directoarea Corina Panduru este membru PSD, la rândul său, deși inițial a negat că ar fi înscrisă în vreun partid politic. În locul directoarei Panduru a fost numită din pix, prin detașare în interesul învățământului, Marcela Mrejeru, fosta inspectoare școlară generală, consilier județean PSD, profesoară la o altă școală din oraș.
Mai mulți directori și profesori au semnalat în repetate rânduri, în ultimii 3 ani școlari, imixtiunea politică a șefilor de ISJ, majoritatea lideri locali ai partidelor, în școli. Prin presiune, controale, inspecții sau intimidări directorii neînregimentați politic sau care sunt din alt partid decât cei care dețin conducerea ISJ au fost înlăturați din funcția obținută prin concurs. Majoritatea deciziilor atacate în au fost desființate de judecători, în instanță, atunci când au fost contestate. Recent, în conferința de presă din 27 martie, ministrul Daniel David a comentat fenomentul demiterilor politice semnalat de Edupedu.ro, declarând: „Cred că factorul politic nu trebuie să ajungă la nivel de școală”. Oficialul a precizat că are în vedere măsuri suplimentare de protecție a directorilor cu concurs: „Va trebui ca în metodologia de concurs să protejăm directorii care câștigă concursul de astfel de influențe politice”.
Schimbarea directorului Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” a fost orchestrată de inspectori și cadre didactice cu afiliere PSD, plus lideri de sindicat, asta arată documentele, datele și faptele analizate de Edupedu.ro și redate în continuare, în articol.
Am solicitat ISJ Gorj răspunsuri detaliate pentru acțiunea respectivă, iar răspunsul preliminar al instituției, primit pe 1 aprilie, a fost următorul: „Privitor la Școala Gimnazială “C. Săvoiu” din Târgu Jiu, atât eliberarea din funcție, cât și detașarea în interesul învățământului pentru funcția de director s-au realizat cu respectarea prevederilor legale. Din cauza volumului mare de informații cerute, un răspuns privind solicitarea dvs. vă va fi comunicat în cel mai scurt timp posibil, cu respectarea termenului legal”.
Pe 3 aprilie, ISJ Gorj a transmis un răspuns mai amplu la solicitarea Edupedu.ro, în care la aproape toate întrebările punctuale, în afară de o statistică generală cu directorii de școli, sunt evitate datele și faptele solicitate care au legărută directă cu acest caz. Citiți răspunsul actual al ISJ Gorj, mai jos, în articol. Am revenit cu solicitarea la ISJ Gorj și am cerut răspunsuri concrete la întrebările adresate. În momentul primirii, îl vom publica.
În răspunsul ISJ primit, instituția precizează că activitatea managerială a Corinei Panduru pe toată perioada mandatului, 2021-2024, a fost auditată și evaluată și „aceasta a obţinut calificativul „Foarte bine” în anii şcolari anteriori. Ultima evaluare s-a realizat în septembrie 2024”.
Demiterea politică a directoarei Corina Panduru – ce prevede legea vs. ce s-a întâmplat
Pe 21 februarie 2025 a avut loc Consiliul de Administrație al ISJ Gorj. În Hotărârea nr 11 a instituției, la Articolul 1 apar două măsuri prin care „se aprobă”: „eliberarea din funcția de director” pentru Corina Panduru și tot acolo „numirea în funcția de director” pentru Marcela Mrejeru. Atât eliberarea cât și numirea „încep” în aceeași zi – pe 21 februarie 2025. În hotărârea respectivă nu este invocat niciun temei legal pentru cele două schimbări și nici nu apare cine a propus ca directoarea să fie eliberată din funcție sau pe baza cărui document, raport, aviz, soluție, reclamație etc. a fost adoptată hotărârea.

Ce prevede Legea învățământului preuniversitar 198/2023 privind eliberarea din funcție a unui director de școală care a obținut postul pe baza unui concurs.
Art 198 alin (4) „Directorul, respectiv directorul adjunct al unității de învățământ de stat, numiți în urma concursului național, pot fi eliberați din funcție:
a) la propunerea motivată a directorului general al DJIP/DMBIP, cu avizul consiliului de administrație al DJIP/DMBIP;
b) la propunerea motivată a 2/3 dintre membrii consiliului de administrație al unității de învățământ;
c) la propunerea consiliului profesoral, cu votul secret a 2/3 dintre membri. În această situație, este obligatorie realizarea unui audit de către DJIP/DMBIP. Rezultatele auditului se analizează în consiliul de administrație al DJIP/DMBIP. În funcție de hotărârea consiliului de administrație al DJIP/DMBIP, directorul general emite decizia de eliberare din funcție a directorului, respectiv directorului adjunct al unității de învățământ;
d) pentru încălcarea cu vinovăție a obligațiilor stabilite prin contractul de management, cu respectarea procedurii de cercetare disciplinară prevăzută de prezenta lege”.
Niciunul dintre aceste articole de lege nu este invocat în documentele publice ale Inspectoratului Școlar Județean Gorj, în acest caz, sau în răspunsul oferit de inspectorat la solicitarea Edupedu.ro. Pentru că Legea 198/2023 stă la baza actului administrativ și pentru că nu au existat situațiile prevăzute la punctele b) sau c) de mai sus, cel mai probabil ar fi fost urmărite prevederile de la literele a) sau d). În prima variantă eliberarea se face: „la propunerea motivată a directorului general al DJIP/DMBIP (n.red inspectorului școlar general), cu avizul consiliului de administrație al DJIP/DMBIP (n.red Inspectoratului Școlar Județean)”. În răspunsul oferit de ISJ Gorj, este precizat că „decizia a fost supusă dezbaterii și avizării în ședința CA”.
În a doua situație prevăzută de lege, eliberarea din funcție se face „pentru încălcarea cu vinovăție a obligațiilor stabilite prin contractul de management, cu respectarea procedurii de cercetare disciplinară prevăzută de prezenta lege”. Din informațiile Edupedu.ro, nu a existat o cercetare disciplinară așa cum este prevăzută în legea în vigoare. Ministerul Educației a trimis, în 2024, o adresă școlilor și inspectoratelor în care menționa că procedura pentru abaterile disciplinare ale profesorilor și directorilor de școli este cea reglementată Legea educației naționale nr. 1/2011, deoarece încă nu a fost înființată Comisia Națională pentru inspecție Școlară din cadrul ARACIIP. Atenție, însă, adresele comunicate de MEC sunt doar „acte de informare, nu acte administrative tipice sau asimilate, producătoare de efecte juridice”, potrivit Tribunalului București. Chiar și așa, nici procedura veche, pe Legea 1/2011, nu a fost aplicată în acest caz.
După hotărârea Consiliului de Administrație a fost emisă o decizie a inspectorului școlar general Mihai Istrate (foto), fost vicepreședinte PSD Gorj, cel care conduce de drept consiliul de administrație al ISJ.

Este vorba despre Decizia 639 din 21 februarie 2025. Aceasta a fost emisă în aceeași zi cu hotărârea CA. Potrivit documentului consultat de Edupedu.ro, nu apare în decizie niciun articol de lege, de ordin de ministru sau din contractul de management al directoarei care să fie indicat că ar fi fost încălcat de persoana care era eliberată din funcție. Sunt menționate doar „îndepliniri necorespunzătoare a obligațiilor asumate din contractul de management” și „nerespectarea cu vinovăție a obligațiilor contractuale și a sarcinilor din fișa postului”, „practicarea unui management defectuos”.
În fundamentarea deciziei inspectorului școalar general nr 639/2025, consultată de Edupedu.ro, scrie că a existat un raport întocmit de către o echipă de control, iar acest document a fost „dezbatut și analizat în ședința Consiliului de Administrație al ISJ Gorj în data de 21.02.2025 prin care s-a constatat că Panduru Corina director al Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” Târgu Jiu practică un management defectuos”. Așadar a fost o dezbatere și o analiză, plus o constatare, dar inspectorul școlar general, în decizia sa, nu a menționat niciun articol de act normativ sau administrativ încălcat. În plus, legea 198/2023 prevede că eliberarea din funcție a unui director care are concurs pe post poate fi făcută „pentru încălcarea cu vinovăție a obligațiilor stabilite prin contractul de management, cu respectarea procedurii de cercetare disciplinară prevăzută de prezenta lege”. În acest caz, respectarea procedurii de cercetare disciplinară prevăzută de prezenta lege nu a existat.
Graba conducerii inspectoratului școlar județean Gorj de a o înlătura pe Corina Panduru din postul obținut de aceasta prin concurs a fost una foarte mare, conform succesiunii acestor documente, ambele fiind intocmite și aprobate în aceeași zi – 21 februarie 2025. Atât inspectorul general școlar Mihai Istrate, cât și Consiliul de Administrație al ISJ Gorj au aprobat „eliberarea” din funcție, deși Consiliul de Administrație nu aprobă eliberarea din funcție a directorilor, ci, conform Regulamentului de organizare și funcționare și a legilor în vigoare, poate da un aviz pentru a fundamenta decizia de eliberare din funcție emisă de inspectorul școlar general.
ISJ Gorj precizează în răspunsul oferit Edupedu.ro că „După finalizarea verificărilor desfășurate la nivelul unității de învăţământ și întocmirea raportului comisiei, inspectorul școlar general a formulat o propunere oficială către Consiliul de Administratie al ISJ Gorj. Această propunere a fost supusă dezbaterii și avizării în cadrul unei ședințe statutare, în urma căreia s-a emis o hotărâre a Consiliului de Administrație”.
Comisia care controlează și decide
În perioada 3-7 februarie 2025 inspectorul școlar general al ISJ Gorj, Mihai Istrate, a delegat 5 inspectori școlari să verifice aspectele sesizate la inspectorat legate de Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”. Ordinul de serviciu consultat de Edupedu.ro a fost prezentat școlii la 3 zile după ce a început acțiunea și nu conține tematica inspecției, făcând referire doar la faptul că „se deleagă” inspectorii respectivi. Nu apare invocat aici niciun articol de lege sau ordin de ministru în baza căruia are loc respectiva „verificare”. În plus, nu a existat, potrivit acestor documente, o comisie de cercetare obligatorie în asemenea cazuri la nivelul ISJ, ci doar această așa-zisă „echipă de verificare”.
Pentru încetarea contractului de management, controlul ar fi trebuit să fie ori o cercetare disciplinară, în baza unui ordin al ISJ, conform ROFUIP (art 20, alin 12, lit d), ori o evaluare managerială reglementată de metodologiile Ministerului Educației și Cercetării și de procedura ISJ Gorj sau un audit, care ar fi presupus un aviz sau solicitare de la CA al unității de învățământ (conform art. 14 lit. q din regulamentul CA ISJ).
Un simplu ordin de serviciu nu echivalează cu o decizie de constituire a unei comisii oficiale de cercetare sau control și nu are valoare juridică pentru a fundamenta măsuri administrative de această amploare.
Inspectoratul Școlar al Județului Gorj precizează în răspunsul pentru Edupedu.ro că „Verificarea s-a realizat printr-o comisie de verificare administrativă, constituită prin ordin intern al ISJ Gorj, fără caracter disciplinar. Aceasta a fost compusă dintr-un inspector şcolar general adjunct și patru inspectori școlari, numiți prin ordinul de serviciu nr. 1626/03.02.2025. Instrumentele utilizate au fost chestionare anonime, interviuri, analiză de documente, note de relații, verificare procese-verbale din C.A., consilii profesorale, fișe de evaluare, observații directe”.
Persoanele care făceau parte din echipă și aveau în sarcină „verificările” pentru „aspectele sesizate” erau următoarele:
Staicu Marian – inspector școlar (fost inspector școlar general adjunct la ISJ Gorj, despre care presa locală scria în noiembrie 2023 că a fost readus în inspectorat, după două săptămâni de la încetarea detașării, pe un post de inspector de management chiar de către Marcela Mrejeru, fosta șefă a ISJ Gorj. Aceasta a fost numită acum directorul școlii, în locul directoarei Panduru. Marian Staicu s-a înscris în PSD în martie 2024, conform anunțului PSD Gorj. În fotografia de mai jos, Staicu este cel din mijloc. De menționat, potrivit declarației de avere, Staicu este căsătorit cu Angela-Simina Staicu, fosta judecătoare și președintă a Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Gorj, care s-a pensionat în 2022)

Marieta Pavel – inspector școlar pentru proiecte educaționale. Profesoară de Limba franceză la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu, colegă cu de cancelarie Marcela Mrejeru și avansată de aceasta în 2022 pe postul de inspector pentru management instituțional, conform presei locale, atunci când era la șefia ISJ. În 2023 Marieta Pavel a fost numită tot de Mrejeru în poziția pe care o ocupă în prezent, pe un post creat pentru ea, după cum relatau jurnaliștii locali, în momentul revenirii în inspectorat a lui Marian Staicu.
Cristina Adriana Rădoi – inspector școlar general adjunct (candidat PNL pentru Senat la alegerile parlamentare recente, învățătoare la Școala Gimnazială Gheorghe Tătărescu, Târgu-Jiu. Conform informațiilor Edupedu.ro, Cristina Rădoi este rudă prin alinață cu profesoara de Limba engleză Mirabela Andrei, cea care a depus una dintre reclamațiile la adresa directoarei eliberate din funcție).

Gabriel Adrian Răscol – inspector școlar management instituțional o jumătate de normă și educație fizică și sport o jumătate de normă. Profesor de sport la Liceul cu program sportiv Târgu Jiu și fost director al acestuia, consilier local la Primăria Târgu Jiu din partea PSD între 2020-2024.

Adrian Constantin Popescu – inspector școlar pentru management instituțional jumătate de normă și pentru învățământ particular jumătate de normă. Candidat la alegerile din 2024 pentru un post de consilier local la Primăria Târgu Jiu din partea PSD.

Toți cei din echipa de verificare sunt membri ai Consiliului de Administrație al ISJ Gorj
În acest caz, Inspectoratul Școlar al Județului Gorj a refuzat să prezinte componența nominală a Consiliului de Administrație, la solicitarea Edupedu.ro. „Privitor la componența nominală, facem precizarea că datele personale (nume, prenume) ale membrilor C.A. intră în sfera de aplicabilitate a Regulamentului General privind Protecția Datelor”, susține Inspectoratul. Potrivit surselor Edupedu.ro, membrii CA al ISJ Gorj sunt:
- inspector școlar general – Mihai Istrate;
- inspector școlar general adjunct Adriana Cristina Rădoi;
- inspector școlar general adjunct Adriana Antoanela Țuhașu,
- inspectori școlari:
- Adrian Constantin Popescu
- Marieta Pavel
- Gabriel Adrian Răscol
- Marian Staicu
- Neofit Stanciulescu
- Săceanu Ion
- Fârță Dumitru
- jurist Carmen Simona Lambu
- contabil-șef Luminița Ileana Ivan
- director CCD Ion Ișfan
De remarcat că cei din echipa de verificare sunt și membrii ai CA. Cu alte cuvinte, inspectorii care au făcut raportul care a stat la baza eliberării din funcție au fost aceiași care au hotărât în Consiliul de Administrație eliberarea din funcție a directoarei Corina Panduru.
Aceasta este o suprapunere gravă de roluri în cazul procedurii de eliberare din funcție a directoarei Corina Panduru.
Ce nereguli a făcut directoarea Corina Panduru
În răspunsul pentru Edupedu.ro, ISJ Gorj enumeră neregulile găsite de echipa de verificare, fără să precizeze, așa cum am solicitat, și care au fost punctual articolele de lege, ordine de ministru sau din contractul de management, respectiv fișa postului încălcate de directoare în activitatea sa:
„Conform concluziilor formulate în raportul comisiei de verificare, au fost identificate o serie de disfuncționalități sistematice în exercitarea atribuțiilor manageriale, care au afectat funcționarea coerentă a unității de învăţământ. Printre acestea se numără: lipsa unei comunicări funcționale şi constructive cu cadrele didactice şi partenerii educaționali, gestionarea defectuoasă a conflictelor interne, decizii importante luate fără consultarea organismelor colective de conducere și o lipsă generală de receptivitate față de nevoile colectivului”.
Am solicitat ISJ Gorj Raportul anonimizat al echipei de verificare și concluziile acestuia, dar nu am primit niciun document până la publicarea articolului. Răspunsul ISJ a fost: „Acest raport nu poate fi transmis public, deoarece conține date cu caracter personal sau indicii care pot conduce la identificarea unor persoane care, pe parcursul verificărilor, au solicitat în mod expres confidențialitatea identității lor. Concluziile raportului relevă existența unui climat organizațional tensionat, disfuncţionalități persistente în activitatea managerială, lipsa cooperării între conducere și colectivul de cadre didactice, deficiențe în colaborarea cu partenerii educaționali și dificultăți majore de relaționare instituțională, toate cu impact direct asupra desfăşurării optime a activității unității şcolare”.
Cine au fost reclamanții și ce au reclamat ei
În decizia de eliberare din funcție, consultată de Edupedu.ro, apar menționate două reclamații/plângeri care ar fi fost depuse la ISJ, una pe 22 ianuarie 2024 și alta în 22 ianuarie 2025, la un an distanță. În răspunsul oferit de ISJ la solicitarea Edupedu.ro sunt menționate „sesizări scrise și semnate”, fără să fie precizat numărul acestora, faptele semnalate și reclamanții, primite în „luna ianuarie 2025”.
Potrivit surselor Edupedu.ro și documentelor consultate de noi, toate reclamațiile de la inspectorat au fost depuse în aceeași zi – 22 ianuarie. „Aceste sesizări vizau disfunctionalitati manageriale grave, inclusiv: lipsa dialogului institutional, atitudini conflictuale repetate, decizii unilaterale fără consultare în consiliile de administratie si tensiuni persistente cu organizatia sindicală mentionata”, potrivit ISJ Gorj. Printre reclamanți sunt:
Berca Elena Dorina – candidată din partea PSD pentru Consiliul Local al Municipiului Târgu Jiu la alegerile din 2024, laborant în Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din oraș.

Negrescu Mădălina – inspector școlar fizică, chimie cu atribuții și pe biologie, fostă inspector școlar general adjunct la ISJ Gorj. Profesoară titulară la Școala Gimnazială Constantin Săvoiu din 2014. Mădălina Negrescu a fost consilier județean și este membru PSD.

Simona Urluescu – președinte Sindicatul Liber Învățământ Târgu Jiu, profesor consilier școlar angajat al CJRAE Gorj, fără nicio legătură ca profesor cu Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” Târgu Jiu. SLI are un spațiu în folosință gratuită în incinta școlii, iar plata utilităților pentru acest spațiu, aflată în sarcina sindicatului, ar fi fost sursa conflictului între fosta directoare și șefa de sindicat, fiindcă aceasta din urmă ar fi refuzat plata facturilor, potrivit surselor Edupedu.ro.
Tot în luna ianuarie 2025 a existat și o sesizare trimisă de un petiționar la Ministerul Educației și Cercetării, pe care instituția a trimis-o ISJ Gorj pentru verificare, conform irăspunsului oferit Edupedu.ro: „o adresă de la Ministerul Educatiei şi Cercetării — o sesizare redirecționată către ISJ Gorj în vederea verificării aspectelor semnalate”.
Profilul noului director al Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu”
Actuala consilieră județeană PSD Marcela Mrejeru a fost „detașată în interesul învățământului ca director la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu”. Fost inspector general școlar la ISJ Gorj până în aprilie 2024, Mrejeru a fost schimbată de la șefia inspectoratului, în urma unei verificări făcută de Ministerul Educației, de către ministrul de atunci Ligia Deca (PNL). Verificarea fusese solicitată de fostul prefect de Gorj, Iulian Popescu, conform pandurul.ro.

Corpul de Control al ministrului Educației a făcut verificări la Inspectoratul Școlar Județean Gorj, în decembrie 2023 și în aprilie 2024, după ce la Ministerul Educației au ajuns mai multe sesizări de la directori de școli înlocuiți din funcție și de la cadre didactice care reclamă abuzul directorilor de școli, potrivit presei locale și reclamații privind presupuse încălcări ale legislației în domeniul educației.
În vara 2023, înainte să fie dată afară din inspectorat, Marcela Mrejeru înrolase mai mulți profesori din școlile din județ în PSD. Oamenii erau prezentați partidului ca „oameni care până acum nu au mai făcut parte din niciun partid politic și vor să se implice activ pentru realizarea obiectivelor”.
În articolul 198, alin 6, al Legii învățământului preuniversitar apare reglementată situația de față, adică felul în care un director este numit ca interimar de către inspectorul școlar:
„(6) În cazul vacantării funcției de director sau de director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, de un cadru didactic titular, numit prin detașare în interesul învățământului, prin decizia directorului general, cu avizul consiliului de administrație al DJIP/DMBIP și cu acordul scris al persoanei solicitate”, se arată în Legea 198/2023.
În cazul de față, ISJ Gorj a transmis că „Numirea Marcelei Mrejeru s-a făcut prin Decizia nr. 640/21.02.2025, cu avizul C.A. ISI Gorj exprimat în Hotărârea nr. 11/21.02.2025. Acordul scris al doamnei profesor este înregistrat la ISJ Gorj cu nr. 1809/21.02.2025”.
Așadar ISJ Gorj consideră că articolul 1 al Hotărârii nr 11/2025, în care consiliul de administrație al ISJ decide numirea, funcționează pe post de aviz. Hotărârea CA al ISJ nu înseamnă aviz, potrivit reglementărilor în vigoare. În dreptul administrativ, un aviz este un act cu caracter consultativ sau obligatoriu, emis de o autoritate sau un organ colegial, în cadrul unei proceduri decizionale. În cazul acesta, CA al ISJ este un organ colegial intern, nu o autoritate administrativă cu atribuții decizionale în domeniul relațiilor de muncă sau al managementului școlilor, potrivit artibuțiilor din Regulamentul de Organizare și Funcționare al ISJ Gorj, transmise de instituție în răspunsul la solicitarea Edupedu.ro
De menționat în context faptul că, potrivit datelor publice de pe site-ul Inspectoratului Școlar al Județului Gorj, Marcela Mrejeru a participat la concursurile de directori de școli, sesiunile 2016 și 2021-2022. La ambele aceasta a fost respinsă încă din etapa probei scrise, la care nu a avut punctajul necesar.
Reluăm cronologia cazului Panduru, reclamată, cercetată și dată afară din funcție în doar o lună:
• 22 ianuarie – depunerea sesizărilor;
• 3 februarie – începerea verificărilor în școală de către „echipa de verificare”;
• 6 februarie – prezentarea ordinului de serviciu către școală, la solicitarea instituției;
• 19 februarie – finalizarea raportului;
• 21 februarie – ședința CA ISJ + decizia de eliberare și numirea noii directoare.
Decizia inspectorului școlar general al ISJ Gorj de eliberare din funcție a directorului Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu a fost atacată în contencios administrativ de Corina Panduru la Tribunalul Gorj, potrivit portalului instanțelor.
Răspunsul ISJ poate fi consultat aici:
Solicitarea Edupedu.ro transmisă ISJ Gorj:
Inspectoratul Școlar Județean Gorj, instituție pe care o reprezentați, a aprobat prin două acte administrative eliberarea din funcția de director al Școlii Gimnaziale „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu a profesoarei Corina Panduru – este vorba, din informațiile publice existente, de Hotărârea CA nr 11/2025 și o decizie a inspectorului general școlar al ISJ Gorj. Vă rugăm să ne răspundeți punctual la următoarele întrebări:
1. Care au fost actele premergătoare deciziei de eliberare din funcție a directorului Corina Panduru făcute de ISJ Gorj? Vă rugăm să precizați pe scurt în ce constau sesizările depuse, câte au fost, sub ce formă au fost acestea și cine erau petiționarii (ce calitate aveau aceștia în legătură cu activitatea de director al școlii reclamată).
2. Înțeleg că a fost făcut un raport în cauză, de către ISJ. Vă rugăm să precizați dacă acest raport a fost un audit sau ce formă a avut și cine au fost autorii lui, în ce calitate au făcut aceștia acest raport? Care au fost instrumentele administrative sau de cercetare folosite de echipa de control în evaluarea situației de la Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” Târgu Jiu?
3. Vă rugăm să ne trimiteți raportul realizat în acest caz, cu anonimizarea datelor personale ale celor în cauză, plus concluziile raportului.
4. Au fost audiate în raportul ISJ Gorj toate părțile implicate în acest caz, inclusiv directorul Corina Panduru?
5. A existat un aviz al ISJ Gorj, cerut de art 198, alin 4, litera a) din legea 198/2023, pentru eliberarea din funcție a directorului Corina Panduru, care a stat la baza deciziei inspectorului general și a hotărârii consiliului de administrație? Sau care a fost fundamentarea legală a deciziei inspectorului școlar general și a hotărârii CA și cum a fost demonstrată aceasta?
7. Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale Constantin Săvoiu Târgu Jiu a emis vreo hotărâre sau a transmis vreo solicitare/aviz/adresă către ISJ Gorj în acest caz?
8. Dacă baza legală a fost alin 4, litera d) al art 198, care au fost elementele care au dus, potrivit anchetei ISJ Gorj, la „încălcarea cu vinovăție a obligațiilor stabilite prin contractul de management” – vă rog să menționați și ce obligații avea directorul în contractul de management și care au fost cele încălcate.
9. Vă rugăm să ne comunicați Regulamentul de Organizare și Funcționare al ISJ Gorj, mai precis atribuțiile Consiliului de Administrație al ISJ Gorj, pentru a înțelege care a fost baza legală sau administrativă prin care CA a emis o hotărâre prin care „se aprobă eliberarea din funcția de director”. Vă rugăm să precizați componența nominală a Consiliului de Administrație al ISJ Gorj.
10. În hotărârea CA nr 11/2025, publicată pe site-ul ISJ Gorj, am observat că articolul 1 prevede atât eliberarea din funcție a directoarei Corina Panduru cât și numirea unui doui director, în persoana prof. Marcela Mrejeru. În articolul 198, alin 6, al Legii învățământului preuniversitar nr 198/2023 scrie că (6) În cazul vacantării funcției de director sau de director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârșitul anului școlar, de un cadru didactic titular, numit prin detașare în interesul învățământului, prin decizia directorului general, cu avizul consiliului de administrație al DJIP/DMBIP și cu acordul scris al persoanei solicitate”. Vă rog să ne trimiteți documentul „aviz” al Inspectoratului Școlar Județean Gorj pentru ca prof. Marcela Mrejeru să preia funcția vacantată în aceeași ședință de CA în care a fost decisă numirea sa, dacă el a existat, numărul de înregistrare al acestuia, precum și acordul scris al acesteia de a prelua funcția cu numărul de înregistrare aferent.
11. Ce a arătat evaluarea directorului Corina Panduru făcută de ISJ Gorj în ultimii 3 ani școlari, pe toată durata mandatului de director? Ce calificative a avut și pe ce dată a fost cea mai recentă evaluare înaintea eliberării din funcție?
12. Câți directori și directori adjuncți de unități de învățământ au obținut postul în urma celor trei sesiuni de concurs național din perioada 2021-2022, în județul Gorj? Câți directori și directori adjuncți dintre aceștia au renunțat unilateral la funcție prin demisie și câți au fost eliberați din funcție până în prezent de către ISJ Gorj? Vă rog să precizați și numărul total al posturilor de director și director adjunct din județ.
Foto: © Picsfive | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
13 comments
Se știu puciștii Școlii 8, Oare cum ii privesc în ochi pe ceilalți colegi onesti? Atat de mult le a luat PSD ul mințile încât s au transformat în niște oameni de nimic?

. Cred ca și au pierdut rațiunea de la lipiciul cu care au lipit afișele electorale ale PSD ului !!!
Și mai spun ca modelează caractere
Despre ISJ si dna MM numai de bine, sunt de râsul curcilor !
Hmmm. Din păcate doamna Mrejeru Marcela a avut un comportament… Prefer să nu mai descriu. Dar totuși! Aș vrea să-i amintesc doamnei Mrejeru Marcela că în instutuția I.S.J. Gorj au exista persoane FAVORIZATE (Stănciulescu Neofit Cătălin – una dintre slugile cele mai OBEDIENTE ale sistemului, un personaj perves. Le-a permis unora (…..) să-și UMILEASCĂ colegii la Consfătuirile de la nivelul județului pentru disciplina religie – cultul ortodox. A reușit prin intermediul doamnei M.M. să-și transfere soția – preotesa la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”. Pentru unii se poate ,,orice și oricând”. Doamna M.M. a facilitat/ilegal ca unele cadre didactice să primească gradație de merit. A favorizat unele personaje din I.S.J. Gorj. A folosit un limbaj ,,mă, bă și fată”. A umilit unele cadre didactice care erau în funcția de director. Cel mai mult a favorizat-o pe doamna director Vîlceanu Valeria – o altă slugă OBEDIENTĂ a sistemului politic și a unor interese meschine și perverse. Ar fi bine să treceți prin I.S.J. Gorj și să auziți expresii ale unor inspectori precum (Pr. Stănciulescu Neofit Cătălin, Răscol Gabriel, Popescu Adrian – este greu de găsit prin Inspectorat – este preocupat cu IUBIRI intese și vrajeli matrimoniale.) Preotul – sluga, deseori a primit atribuții de a se ocupa de Examenele Naționale Capacitate și Bacalaureat. Trebuia să te umilești în fața lui pentru a prinde un loc în comisia de organizare. Oare nu mai există o altă persoană competentă în I.S.J. Gorj pentru organizarea Examenelor Naționale? Sunt inspectori/personaje pompoase care sunt in I.S.J Gorj de 10 si 12 ani. Ce fel de performanță au aceste personaje?.
Aprecierile din comentariul d-voastra denota faptul ca informatiile pe care le detineti nu sunt bine documentate si nu reflecta adevărul. Cunosc pe doamna Stanciulescu, fiind colegi la acelasi colegiu, “Ecaterina Teodoroiu”, de ani buni. Este un profesor deosebit, dedicat si implicat, exemplu de inspiratie pentru elevi si colegi. Este apreciata de intreg colectivul pentru ceea ce face, iar rezultatele obtinute cu elevii intaresc ceea ce am spus mai sus. A dat dovada de fiecare data de o inalta tinuta atat fata de noi cat si de elevi. Cat
despre transferul la Colegiul “Ecaterina Teodoroiu”, pentru o mai buna informare, acesta s-a realizat conform metodologiei in vigoare, perfect legal ( daca exista vreun dubiu) cand in functia de Inspector Scolar General se afla d-na Cochina Maria.
Cred ca unele rautati gratuite nu ne fac bine si nici nu isi au rostul si nu fac decat sa pateze imaginea si munca unui om, coleg, profesor.
urat ce se intampla printre cadrele didactice,responsabile cu educatia.Intre cadrele didactice trebuie sa se manifeste respect reciproc,nimeni nu ar trebui sa conteste valoarea unui coleg sau sa raspandeasca opinii susceptibile de a-l prejudicia.
Aveți greșeli de ortografie textului de mai sus. Și dumneavoastră ați facut la fel. Ați vrut să-i înlăturați pe domnii profesori Nichifor Gheorghe și pe domnul Brînzan Claudiu Vasile, ca să luați cu ,,necinste și rușine” orele de istorie. Vă recomand să fiți mai ATENT la istoricul evenimentelor. Apoi nu încercați să vă ,,ploconiți” în fața unor…. și unora. Ce fel de (lider) de sindicat sunteți? Eu aș zice să fiți mai onest și calculat în afirmații. Lăsați aprecierea ,,adevarului”. Eu nu am avut loc în Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”. Știm foarte bine cum se ocupă unele posturi ,,dedicate și servite sistemului obedient”. Incorecții nu vorbesc despre „ADEVAR”.
Ar fi multe de spus. Așa ca doamna Panduru Corina își merită sancțiunea. Și-a favorizat sora cu aproape 10 ore suplimentare. Și noi nu putem să ne transferăm în oraș. Orice școala are prestigiul ei. Sunt cadre didactice care au rezultate EXCEPȚIONALE. Și..? DEGEABA!
Privitor la partea din răspuns „Acest raport nu poate fi transmis public, deoarece conține date cu caracter personal sau indicii care pot conduce la identificarea unor persoane care, pe parcursul verificărilor, au solicitat în mod expres confidențialitatea identității lor.”, reveniți cu plângere pentru abuz împotriva semnatarului răspunsului, invocând
Decizia 37/2015 ICCJ, care spune că:
În cazul cererilor de liber acces la informaţii de interes public, întemeiate pe dispoziţiile Legii nr. 544/2001, atunci când informaţiile de interes public şi informaţiile cu privire la datele cu caracter personal sunt prezente în cuprinsul aceluiaşi document, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiilor, accesul la informaţiile de interes public se realizează prin anonimizarea informaţiilor cu privire la datele cu caracter personal; refuzul de acces la informaţiile de interes public, în condiţiile în care informaţiile cu privire la datele personale sunt anonimizate, este nejustificat.”
Așa distruge politicul cea mai bună școală gimnazială din județul Gorj !!! Să le fie rușine profesorilor școlii care au participat la această mizerie, concluzia fiind : ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT SUNT ȘI OAMENI DE NIMIC !!!
Celelalte instituții politizate până în măduva oaselor ar trebui desființate !!!
Încă o dată : RUȘINE PROFESORILOR CARE AU INTRODUS POLITICUL ÎN ACEASTĂ ȘCOALĂ, RUȘINE SI CELORLAȚI PROFESORI CARE STAU PASIVI ȘI NU ÎȘI SALVEAZO ȘCOALA DE GUMOAIE!
SEMNAT : Un fost absolvent olimpic al acestei școli!!!
Orice unitate de învățământ trebuie să publice pe site-ul propriu structura propriul CA, cf. OME 6223/2023 art. 5 alin. 2 lit. d. Dar la Gorj, doamna Mrejeru care pica concursuri, este detașată…in interesul învățământului (incredibil). Să citiți condițiile pentru detașarea unui profesor în funcții de conducere. Mrejeru nu îndeplinește niciun criteriu, e detașată ilegal.
aoleu…să vedeți directorii puși prin prietenii politice de către inspectori….abuz după abuz…greșeli după greșeli….și? nimic!!!!
Este trist ce se intampla pe linie politica dar sa nu o plangem pe D-na Panduru care, desi nu mai este la conducerea scolii, inca lipseste de la ore, jigneste copiii si altele iar noi ca parinti nu putem sa facem nimic de frica razbunarii…
Sunt toti din acelasi aluat!!!
Dl Brânzan, faceți afirmații nefondate.
Doamna profesoară Panduru este un cadru didactic de excepție, nu lipsește de la ore și nici nu jigneste copiii.Sunt convinsă că dumneavoastră sunteți unul dintre reclamanții „anonimi”ai școlii.
Subscriu la comentariul dlui. Brânzan. Dna. Panduru lipsește de la ore și vorbește foarte urat cu elevii. Trebuie să conștientizeze ca noi, părinții și copiii nu avem nicio treabă cu scandalul lor.
Iar ea e plătită să vină la școală.