Epava ultimei nave a celebrului explorator polar britanic Ernest Shackleton, găsită pe fundul Atlanticului de Nord – hartă

110 vizualizări
Foto: canadiangeographic.ca
Epava ultimei nave a celebrului explorator polar britanic Ernest Shackleton, la bordul căreia acesta a murit pe când se îndrepta spre Antarctica, a fost găsită în largul provinciei canadiene Newfoundland şi Labrador, a anunţat miercuri un grup de cercetători, potrivit AFP, conform Agerpres.

Aflată la o adâncime de 390 de metri, Quest este „o navă foarte importantă din punct de vedere istoric”, a declarat John Geiger, director general al Societăţii geografice regale din Canada, organizatoarea expediţiei.

Ernest Shackleton a intrat în legenda expediţiilor polare graţie călătoriei epopeice pe care a întreprins-o alături de 27 de camarazi, pe jos şi în barcă, după naufragiul vasului său, Endurance, în apele îngheţate ale Antarcticii în 1915.

Timp de mai multe luni, echipajul a supravieţuit pe banchiză, iar apoi pe o insulă îngheţată din Antarctica. Membrii echipajului au fost salvaţi graţie periplului îndrăzneţ al lui Shackleton, care a plecat într-o barcă, însoţit de câţiva camarazi, pentru a căuta ajutor, conform sursei citate.

Descoperirea epavei Quest marchează ”unul din ultimele capitole din istoria extraordinară a lui Sir Ernest Shackleton”, a precizat John Geiger, cu prilejul unei conferinţe de presă, adăugând că ambarcaţiunea cu pânze şi aburi a fost găsită duminică, cu ajutorul unui sonar.

”Epava corespunde informaţiilor pe care le deţinem despre naufragiu şi se află în locul potrivit, acolo unde nu se mai află alte epave de acest tip. Acest lucru ne permite, aşadar, să afirmăm cu toată încrederea că este cu adevărat vorba despre Quest”, a explicat David Mearns, căutător de epave şi membru al expediţiei.

În imaginile captate de sonar, nava părea în mare parte intactă, aşezată vertical, pe chilă. Unul din cele două catarge este rupt şi se odihneşte pe fundul mării.

La şapte ani după naufragiul vasului Endurance, pe 5 ianuarie 1922, exploratorul Ernest Shackleton a decedat la 47 de ani în urma unei crize cardiace pe când se afla la bordul navei Quest, ancorată în largul insulei Georgia de Sud, în Atlanticul de Sud. Exploratorul britanic pornise în cea de-a patra sa expediţie.

Nava Quest a fost apoi utilizată pentru alte expediţii, pentru operaţiuni de salvare în Arctica, precum şi de marina canadiană în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Vasul s-a scufundat în 1962, avariat de gheţari, în largul coastelor Newfoundland. Toţi membrii echipajului său norvegian au supravieţuit naufragiului.

O altă expediţie este preconizată în a doua parte a acestui an pentru a fotografia şi a documenta epava, potrivit Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Concursul de directori la București

Aproape 190 de inspectori școlari și angajați ai inspectoratelor primesc sporuri de 50% mai mari din salariu, pentru că figurează în proiecte PNRR, în timp ce personalul din școli nu este plătit pentru managementul de proiect

Inspectori școlari și angajați ai inspectoratelor primesc salarii cu până la 50% mai mari, pentru că sunt implicați gestionarea investițiilor și/sau reformelor finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență…
Vezi articolul

OFICIAL Tipurile de calificări profesionale de nivelurile 3 și 4 ale Cadrului național al calificărilor la filiera tehnologică și învățământ profesional / A fost introdusă și acreditarea pentru calificarea “electrician sisteme voltaice”

Ordinul privind stabilirea tipurilor de calificări profesionale de nivelurile 3 și 4 ale Cadrului național al calificărilor și a corespondenței dintre acestea, din cadrul aceluiași profil la învățământul liceal filiera…
Vezi articolul

Bogdan Gruia Ivan, propus ministru al Cercetării în Guvernul Ciolacu, aviz favorabil în Parlament: „Prima prioritate” în domeniul cercetării este „adaptarea legislației la vremurile în care trăim” / Zone de interes: inteligența artificială, tehnologii cuantice, energie verde

Bogdan-Gruia Ivan, propus de PSD pentru postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării în Guvernul Ciolacu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor care l-au audiat, miercuri, în Parlament.…
Vezi articolul