Energia electrică ar urma să fie raționalizată, iar serviciul de pază suspendat în Casa Academiei Române de lângă Parlament, sediul mai multor institute, din cauza tăierilor bugetare / Ioan Dumitrache, Academia Română: Nu este nicio problemă, voi discuta cu directorul care a luat decizia și se va rezolva

7.735 de vizualizări
Institutele Academiei Române care au sedii în Casa Academiei, imobil de pe Calea 13 Septembrie din București, au fost informate, miercuri, în legătură cu o serie de măsuri pentru reducerea costurilor, inclusiv iminenta raționalizare a aprovizionării cu energie electrică și suspendarea sau rezilierea serviciului de pază. Măsurile drastice – inclusiv cea privind paza, descrisă drept o acțiune de „forță majoră” – sunt incluse într-o adresă semnată de directorul Casei Oamenilor de Știință, Virgil Vînătoru, adresă obținută de Edupedu.ro. Secretarul general al Academiei Române, academicianul Ioan Dumitrache, a spus însă că că este o decizie a unui director, că va discuta joi cu acesta și că „nu este nicio problemă”, situația urmând să fie „rezolvată”.
  • Potrivit StatutuluI Academiei Române, Casa Oamenilor de Știință are ca obiect de activitate „asigurarea condițiilor tehnico-materiale, administrativ-gospodărești și sociale necesare desfășurării programelor științifice, culturale, interne și internaționale, de creație, odihnă, protocol și alimentație publică, precum și a altor acțiuni inițiate de Academia Română și de unitățile din cadrul acesteia”. În cadrul acesteia intră Casa Academiei, imobil unde se află institutele, centrele de cercetare și alte unități subordonate Academiei. Casa Academiei este finanțată integral de la buget, dar poate realiza și venituri proprii. Sediul ei este pe Calea 13 Septembrie nr.13, Sector 5 București.

În adresa obținută de Edupedu.ro, entitățile găzduite de Casa Academiei sunt informate în legătură cu o serie de măsuri, atribuite reducerilor de buget. „În anul 2025, Casa Oamenilor de Știință are repartizate credite bugetare la capitolul bugetar 53.01, titlul II, de 3.870.000 lei (cu peste 1.000.000 lei mai puțin decât în anul 2024)”, se arată în document.

  • Iar notificarea invocă o altă adresă, din partea Direcției Economice a Academiei, din 12 martie a.c., referitoare la „respectarea Legii Bugetului de stat pe anul 2025”.

Măsurile menționează întreruperea încălzirii (deja aplicată din 15 martie), raționalizarea furnizării de energie electrică din 7 aprilie (furnizarea energiei se va opri 3 ore pe zi), oprirea ascensoarelor din 1 mai, suspendarea/rezilierea contractului de servicii de pază din 01.10, întreținere „deficitară” pentru un imobil afectat deja de infiltrații”.

În cazul serviciului de suspendării/rezilierii serviciului de pază, se menționează că aceasta reprezintă un „caz de forță majoră”, întrucât nu vor mai putea fi asigurate siguranța imobilului și accesul personalului.

Șase măsuri de reducere a costurilor

Măsurile anunțate în adresă, pe larg:

„1. Oprirea funcționării centralei termice – măsură deja aplicată începând cu 15 martie;

2. Începând cu 7 aprilie, furnizarea de energie electrică va fi raționalizată, astfel că furnizarea energiei se va opri între orele 10:00–13:00;

3. Nu se vor încheia contracte de mentenanță începând cu data de 30 aprilie, ceea ce implică oprirea ascensoarelor cu data de 01.05;

4. Suspendarea/rezilierea contractului de prestări servicii de pază cu data de 01.10 – caz de forță majoră (siguranța imobilului și accesul personalului nemaiputând fi asigurate);

5. Întreținerea imobilului va fi deficitară (numai în prezent din cauza infiltrațiilor sunt peste 20 de încăperi la ultimele etaje nefuncționale);

6. Activitățile programate la sălile amenajate la parter, intrarea din Calea Rahovei – corpul de vest vor fi asigurate”.

Fotodocument:

„Am senzația ca m-am întors în timp cu 40 de ani”, a comentat, sub acoperirea anonimatului, unul dintre cei care au primit, miercuri, această adresă.

Contactat, de Edupedu.ro, președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, ne-a direcționat, pentru discuții pe teme administrative, către secretarul general al instituției, Ioan Dumitrache.

Contactat la rândul său, academicianul Ioan Dumitrache a spus că este „o decizie luată de un director” și că va avea discuții cu acesta în cursul zilei de mâine. El a spus repetat că „nu este nicio problemă”, deoarece situația va fi rezolvată în urma acestor discuții, întrucât institutele nu pot fi lăsate în această situație.

Edupedu.ro a încercat să îl contacteze, pe căile de contact publice, pe directorul Casei Oamenilor de Știință, Virgil Vînătoru, fără a reuși acest lucru. Am transmis întrebările noastre și pe cale electronică, iar în momentul în care vom obține răspunsuri le vom publica.


1 comment
  1. Academia Română nu mai asigura fonduri suficiente pentru clădirea respectivă de mai bine de 2 ani, nu au bani nici pt hârtia igienică de la grupurile sanitare, se face curățenie doar cu matura și apă chioară, holurile sunt luminate de cate un neon pe ici colo, totul e lăsat în paragină, secretarul Academiei cunoaște situația foarte bine, dar de Academia își face acum un sediu nou si nu știu cum să scape de Casa Academiei și de institutele pe care aceasta le găzduiește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu își neagă din nou plagiatul printr-un raport făcut de universitatea pe care o conduce, cu numele semnatarilor șterse: “Suportul didactic nu poate face obiectul unui presupus plagiat, nefiind și nepretinzând a fi o creație științifică proprie”

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a publicat pe pagina sa de Facebook două rapoarte privind acuzațiile de plagiat din cursul său, “Irigații desecări, combaterea eroziunii solului, irigarea culturilor”, acuzații…
Vezi articolul
elaborarea curriculumului de liceu

25 de profesori de istorie vor fi selectați pentru a participa la un seminar de formare pe tema Holocaustului, organizat în Israel. Dacă sunt punctaje egale, prioritate au cei care predau în mediul rural / Care sunt condițiile și ce trebuie să conțină dosarul 

25 de profesori de istorie, titulari sau suplinitori, vor fi selectați pentru a participa la seminarul de formare pe problematica Holocaustului, organizat în perioada 7-14 august 2022 de Institutul Yad…
Vezi articolul

Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române: Faptul că 58% din elevii de clasa a VIII-a n-au reușit să obțină notă de trecere la matematică dă de gândit. Dacă nu simplificăm studiul matematicii în școală, o să ajungem la 68% sub nota 5. Mai bine mai simplu pe înțelesul tuturor, decât complicat pentru 5 elevi din clasă

Președintele Academiei Române susține că studiul matematicii trebuie simplificat în școală, după simularea examenelor de Evaluare Națională. „Faptul că 58% din elevii de clasa a VIII-a n-au reușit să obțină…
Vezi articolul