Acuzațiile de plagiat privind teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă vor putea fi verificate de Comisia de Etică a Universității Naționale de Apărare “Carol I” (UNAP) “odată cu restituirea către UNAP a documentelor originale” ridicate de procurori acum un an de zile, scrie jurnalista Emilia Șercan pe Pressone.ro. Ea spune că acest lucru este posibil în condițiile în care dosarul penal prin care premierul era acuzat de încălcarea drepturilor de autor în teza de doctorat, dosar “care a blocat analiza mai bine de un an”, “a fost închis la mijlocul lunii martie”, lucru confirmat pentru jurnalistă de către biroul de presă al Parchetului General.
- Amintim, în octombrie 2022, întrebat de jurnaliști de ce nu trimite o copie a tezei spre analiză la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (n. red. CNATDCU, consiliu care analizează tezele de doctorat plagiate), Nicolae Ciucă a spus: “Nu este la mine”.
Potrivit jurnalistei, “surse din mediul universitar susțin că documentele originale ridicate acum un an de zile de la UNAP, acolo unde premierul Nicolae Ciucă a susținut teza de doctorat în 2003, au fost deja restituite de procurori instituției de învățământ superior”. Ea notează, însă, că universitatea nu a confirmat, până la ora publicării articolului Pressone, restituirea documentelor de către Parchetul General.
“Odată cu restituirea către UNAP a documentelor originale legate de teza lui Nicolae Ciucă, inclusiv teza de doctorat a acestuia, Comisia de Etică a instituției nu mai are niciun impediment în verificarea acuzațiilor de plagiat din lucrarea lucrarea acestuia”, scrie ea.
- Emilia Șercan amintește că “după mai bine de un an de la deschiderea dosarului, procurorul de caz a constatat că fapta de care Nicolae Ciucă a fost acuzat în urmă cu mai bine de un an era prescrisă încă din 2008, fapt pe care l-am semnalat încă din februarie 2022. Singura consecință a deschiderii dosarului penal pentru o faptă demult prescrisă: instituțiile academice – universitatea la care premierul și-a susținut doctoratul respectiv CNATDCU – s-au aflat în imposibilitatea de a analiza acuzațiile de plagiat și de a da un verdict, întrucât procurorul de caz a ridicat de la sediile celor două instituții întreaga documentație, atât în original cât și în copie.”
Autoarea amintește exemplul UBB-Lucian Bode, în care analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne, acuzat de plagiat, a fost realizată în comisia de etică a instituției de învățământ superior: “Un exemplu recent: la începutul acestui an, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, autosesizându-se după ce am prezentat, în exclusivitate, dovezi categorice de plagiat în lucrarea acestuia.”
Potrivit unui răspuns al Parchetului General trimis joi Agerpres, pentru infracţiunea prevăzută de art.197 alin. 1 din Legea nr. 8/1996 republicată (fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie), fapta s-a prescris, iar în cazul infracţiunii de uz de fals în formă continuată, procurorul a constatat că “fapta nu există”.
“Dosarul penal a fost soluţionat prin ordonanţă de clasare la data de 15 martie 2023, după cum urmează: clasarea cauzei cu privire la infracţiunea prevăzută de art.197 alin.1 din Legea nr.8/1996 republicată (fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, în întregime sau în parte, opera unui alt autor şi o prezintă ca o creaţie intelectuală proprie), întrucât a intervenit prescripţia răspunderii penale (art.16 alin.1 lit.f Cod de procedură penală); clasarea cauzei cu privire la infracţiunea de uz de fals în formă continuată, prevăzută de art.323 Cod penal, cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal, întrucât fapta nu există (art.16 alin.1 lit.a Cod de procedură penală)”, se arată în răspunsul Parchetului General.
Dosarul a fost deschis în februarie 2022, iar ancheta penală a blocat mai bine de un an cercetarea tezei de doctorat de către Universitatea Naţională de Apărare “Carol I”.
4 comments
Minunata Doamna Sercan,
a compara UBB cu UNAp e a compara o societate deschisa cu una inchisa. Ne putem astepta la aceleasi rezultate? Doar dac-ar fi si vreo asemanare. Ati vorbit vreodata cu vreun student care-a terminat UNAp? Ati fi profund intristata de atitudinea lui agresiv-inculta si fudula de tanar turnator cu mari perspective politice. Calitatea profesorilor se vede in nivelul studentilor lor…asa ca, va rog, nici de dragul conceptelor de echitate, egalitate in fata legii etc. sa nu comparam UBB cu UNAp! Multumesc.
Pe o logica simpla nici nu mai trebuie ca inca cineva sa mai ateste verdictul de plagiat, de furt intelectual facut de Ciucă dat de procuror: infractiunea s-a prescris (implicit fapta e existat). Procurorul a ridicat materialele legate de presupusa fapta sesizata penal pentru a stabili daca fapta a existat si daca ea a avut forma continuata. Clasarea din dosarul penal le transeaza diferit: infractiunea de furt intelectual a avut loc dar s-a prescris, cea de uz de fals in forma continuata nu a existat. Mi-e clar sub aspect juridic.
Dar din punct de vedere academic UNAP trebuie sa ne spuna, asa cum i-a cerut si Ciucă acum un an, daca lucrarea lui este corect intocmita pe rigorile stiintifice si de forma ale lucrarilor doctorale. Afirmatiile Emiliei Sercan, desi convingatoare pentru mine, trebuie verificate si validate competent, altfel UNAP ramane doar cu stampila de complice la infractiunea prescrisa si nu profita de sansa aceasta de a se demonstra astazi ca ne-mai-fiind ce era atunci – fabrica de doctori falsi.
Serios?
https://putereaacincea.ro/eticheta-articole/plagiat-frunzeti-si-buse/
Azi ei sunt profesorii urmatoarelor generatii de `doctori`.
Ministerul Ligiei Deca va premia plagiatorii.