Emilia Șercan, după decizia Consiliului de Etică în cazul cărții lui Lucian Bode: “Așteptați-vă în viitor să vedeți că mediul academic românesc e plin de erori de citare, noul eufemism al plagiatului. Eratori, nu plagiatori”

365 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Decizia Consiliului Național de Etică potrivit căreia liderul PNL Lucian Bode nu a plagiat în cartea bazată pe teza sa de doctorat, teză în care a fost constatat plagiatul, este pusă de jurnalista Emilia Șercan în legătură cu diluarea normelor privind etica academică, în noua lege a învățământului superior. Ea face trimitere la prevederile privind erorile de citare și scrie: “Așteptați-vă în viitor să vedeți că mediul academic românesc e plin de erori de citare, noul eufemism al plagiatului. Eratori, nu plagiatori.”

Ea notează că “soluția” erorilor de citare a fost invocată, înaintea Consiliului Național de Etică (CNECSDTI), în prima decizie a Comisiei de Etică a UBB, care a apreciat, inițial, că teza de doctorat a lui Lucian Bode include elemente limitate de plagiat, înaintea soluției ulterioare, în care aprecia că teza este profund “viciată” de plagiat și citare defectuoasă.

Potrivit Emiliei Șercan:

  • “Placa erorilor de citare a fost introdusă prima dată în draftul legii învățământului superior de plagiatorul dublu academician Cîmpeanu, apărătorul suprem al plagiatorilor din politică și mediul academic. Prevedere a fost retrasă de buna prietenă a lui dublului academician, ministra Ligia Deca, când încerca să ne arate că e, vai, corectă și principială, însă ea a fost reintrodusă de PSD în plin scandal legat de plagiatul plagiatorului, de această dată fiind susținută de Deca. Proiectul a devenit lege aseară.”

Mesajul jurnalistei, integral:

CNECSDTI a decis, săptămâna trecută, că volumul „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual”, publicat de Lucian Bode, “nu este plagiat, dar conține un număr mare de greșeli de citare, precum și un stil neuniform de citare”, conform raportului de analiză publicat marți. Decizia a fost luată după ce forul a analizat o parte (27 de pagini de text, jumătate dintre grafice) din acest volum realizat pe baza tezei de doctorat a actualului ministru de Interne.

Citește și:
OFICIAL Decizia Consiliului de Etică în cazul cărții publicate de Lucian Bode în baza tezei de doctorat “viciate” de plagiat: “Nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare” / “O potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimelele” / Forul spune că a analizat doar 27 pagini de text
Proiectul de lege a învățământului universitar a fost aprobat de comisia de învățământ a Camerei Deputaților: Erorile materiale de citare apar ca excepții la normele de etică universitară, au fost introduse amenzi pentru persoanele care cumpără sau vând lucrări de licență, masterat, doctorat
Ligia Deca explică ce este eroarea materială de citare: Nu putem să spunem că atunci când cineva a citat o lucrare și a spus pagina 11 în loc de pagina 12 intenționează să fure

3 comments
  1. &” Luju” a publicat o listă de magistrați pensionari care au solicitat să se reîntoarcă în magistratură , după pensionare, probabil intenționând să-și crească veniturile de pensionari și cu salarii de magistrați așa cum politicienii și CCR au favorizat, unii dintre ei ajungând la proba scrisă și interviu, probabil cu acceptul CSM, ? Dacă printre asfel de candidați, pensionari de la magistratură, pentru posturi de magistrați activi, sunt și spețe de sustragere, prin pensionare, de la verificare unor eventuale doctorate , ?

  2. Domnul Dacian Dragos,si-a dat demisia prea tarziu,trebuia sa isi dea demisia dupa ce comisia revistei Ultrastructural Pathology a evidentiat plagiatul Prof.dr.Leon Danaila in lucrea The Cordocyte,iar Hotararea CNECSDTI Nr.34/15,12,2022 nu a avut nici o pozitie la acest plagiat. Hotararea CNECSDTI Nr.34/15.12.2022 pe care a semnat-o este rusinoasa si jenanta,o pata neagra pe activitatea lui.Sa nu se mai lamenteze-adevarul (plagiatul Prof.dr.Leon Danaila) pe care nu a vrut sa-l recunoasca s-a razbunat si i-a dat o lectie pe care,sunt sigura,o ignora… va face tot ceea ce a fost instruit sa faca…

  3. Acum, că ne-am lămurit, putem avea încredere în valoarea lucrării domnului Bode. Și cum suntem în plină criză energetică, „Securitatea energetică şi managementul resurselor la începutul secolului XXI: România în context european actual” va fi cartea noastră de căpătâi, ne va scoate din necaz. Domnul Bode nu are ce căuta la interne, să vină la energie și să-și aplice teza pe sistemul românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii de liceu sud-coreeni, în fața examenului de admitere la facultate. Avioanele au fost ținute la sol în timpul testului audio la limba străină și orarul de lucru a fost decalat pentru evitarea aglomerației

Jumătate de milion de sud-coreeni au susţinut joi examenul naţional de admitere la facultate, pentru prima dată după patru ani când acest test, deseori considerat crucial în societatea sud-coreeană foarte…
Vezi articolul

EXCLUSIV Noile reguli pentru începutul școlii pe 13 septembrie, din ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, proiect: Cum se intră în cele două scenarii, ce elevi pot sta acasă și ce se întâmplă când se infectează un profesor sau copiii

Cele două scenarii care se vor aplica de luni, 13 septembrie, pentru fiecare școală din România, sunt asemănătoare cu cele din anul anterior școlar, dar limita la care școala trece…
Vezi articolul

Licența didactică cu dublă specializare „o să ne ajute să stabilizăm profesorii în școli”, spune ministrul Educației: Ei să-și facă mai ușor normele, adică să poată preda matematică-fizică, fizică-chimie, chimie-biologie

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că licența cu dublă specializare „o să ne ajute să stabilizăm profesorii în școli, pentru că e mare nevoie de profesori care să înțeleagă…
Vezi articolul

Profesorii care coordonează proiecte europene nu își pot reduce norma didactică în anul școlar 2024-2025 / Prevederea propusă de Ministerul Educației în proiectul privind metodologia de mobilitate a fost eliminată de instituție în forma finală

Profesorii care coordonează proiecte europene, dar nu sunt plătiți pentru această activitate, pot beneficia de o reducere a normei didactice de la 18 la 16 ore/săptămână, conform Legii învățământului preuniversitar.…
Vezi articolul