Emilia Șercan: Analiza tezei de doctorat a lui dr. Lucian Bode de către Universitatea „Babeș-Bolyai” va fi testul de integritate și transparență al UBB

830 de vizualizări
Foto: Emilia Șercan / INQUAM Photos – Ilona Andrei
„Analiza tezei de doctorat a lui dr. Lucian Bode de către Universitatea „Babeș-Bolyai” va fi testul de integritate și transparență al UBB, așa cum analiza tezei de doctorat a lui Victor Ponta a fost un test major pentru Universitatea din București acum zece ani”, a scris jurnalista Emilia Șercan pe Facebook.

Aceasta spune că teza lui Lucian Bode a fost susținută când în spațiul public se discuta despre plagiat: „Motivul pentru care decizia UBB este importantă e pentru că teza lui Bode a fost susținută în 2018, când în spațiul public se discuta deja de ani de zile despre plagiat, impostură, calitatea tezelor, iar coordonatorul lui dr. Bode, Adrian Ivan, fusese mandatat de SRI să reformeze școala sa doctorală atunci când a preluat mandatul de rector”.

  • Experții Universității Babeș-Bolyai sunt așteptați să se pronunțe săptămâna aceasta dacă demnitarul a plagiat sau nu, în urma unor verificări lansate deja, spune rectorul UBB Daniel David – detalii aici
Redăm mesajul integral al jurnalistei Emilia Șercan:

„Analiza tezei de doctorat a lui dr. Lucian Bode de către Universitatea „Babeș-Bolyai” va fi testul de integritate și transparență al UBB, așa cum analiza tezei de doctorat a lui Victor Ponta a fost un test major pentru Universitatea din București acum zece ani.

Lucrurile sunt diferite în cazul celor două lucrări – ale lui Bode și Ponta -, fără îndoială.

Motivul pentru care decizia UBB este importantă e pentru că teza lui Bode a fost susținută în 2018, când în spațiul public se discuta deja de ani de zile despre plagiat, impostură, calitatea tezelor, iar coordonatorul lui dr. Bode, Adrian Ivan, fusese mandatat de SRI să reformeze școala sa doctorală atunci când a preluat mandatul de rector.

Plagiatul într-o teză de doctorat e doar un aspect, iar dacă singura grijă a unei școli doctorale e să nu aibă teze plagiate, asta va însemna, pe termen lung, falimentul studiilor doctorale și, parțial, al cercetării din România.

În cazul unei teze de doctorat contează originalitatea acesteia, valoarea, calitatea, noutatea și contribuția la știință pe care o aduce.

Pentru curioși, da, în a doua parte a verii, am început să citesc și să analizez teza lui dr. Bode și am reușit să parcurg primele circa 30 de pagini, după ce tot eu am cerut digitalizarea acesteia.

Pentru context, m-am apucat de treabă cam cu vreo lună și jumătate înainte de acțiunea USR.

În condițiile în care mă apucasem de analizat teza, pe 13 septembrie 2022 am solicitat de la Biblioteca Națională date despre teza publicată sub formă de carte, care nu era disponibilă la raft, deși era publicată încă din 2021.

Chiar dacă am parcurs sub 30 de pagini, mi-am făcut o idee despre lucrare, de aceea și spun că analizarea acestei teze va fi testul de integritate al UBB.”

Informații de context

Președintele interimar al CNATDCU, Mircea Dumitru, a precizat pentru Edupedu.ro că, până la momentul publicării interviului, instituția nu a primit vreo sesizare de verificare a tezei de doctorat: “CNATDCU verifică doar dacă cineva face o sesizare, oamenii ar trebui să sesizeze. CNATDCU nu se poate autosesiza. Deocamdată nu am aflat ca cineva să fi făcut vreo sesizare”, spunea Mircea Dumitru.

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a transmis printr-un comunicat de presă că verificările pe care le face în cazul tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode sunt un demers intern. Experții Universității Babeș-Bolyai au anunțat că urmează să se pronunțe săptămâna aceasta dacă demnitarul a plagiat sau nu, în urma unor verificări lansate deja, afirmă, pentru Edupedu.ro, rectorul UBB Daniel David.

În paralel, luni, USR a depus o solicitare la Universitatea Babeș-Bolyai prin care cere informații legate de întregul dosar privind teza de doctorat a lui Lucian Bode: “Teza de doctorat este doar un punct final al procesului academic“, a spus deputatul Cristian Ghinea.

Ministrul de Interne a respins luni în Parlament acuzațiile USR că și-a plagiat teza de doctorat de pe Wikipedia și a spus că ”teza mea nu e contestată de nicio voce academică”, scrie G4Media.ro.

Citește și:
Cristian Ghinea: USR depune azi sesizare la CNATDCU și la comisia de etică a Universității Babeș Bolyai pentru a verifica teza de doctorat a lui Lucian Bode / “Regulamentul UBB cere ca teza de doctorat să aibă minimum 200 de pagini. Teza domnului Bode are 198 de pagini care includ și legislația de pe site-ul ANRE”, spune Cristian Ghinea
Mircea Dumitru: CNATDCU nu a primit nicio sesizare până acum pentru analiza tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode / Dacă analiza stabilește că este un plagiat, ministrul Educației decide retragerea titlului de doctor
Teza de doctorat a ministrului Bode: experții Universității Babeș-Bolyai sunt așteptați să se pronunțe săptămâna aceasta dacă demnitarul a plagiat sau nu, în urma unor verificări lansate deja – rectorul UBB Daniel David
Cristian Ghinea, USR, după o primă analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode: Este o rușine pe obrazul Guvernului dar și al mediului academic, vorbim despre Universitatea Babeș-Bolyai care a acordat un doctorat pe această bază
USR susține că ministrul Lucian Bode a copiat de pe Wikipedia în teza de doctorat

1 comment
  1. Tanti asta m-a plagiat rău de tot!

    Eu de la bun început am susținut evaluarea tezelor în funcție de valoare! Ăsta e singurul lucru care contează la o teză: dacă aduce noutăți și ceva util în domeniul ei!
    Dar, în tot timpul ăsta, datorită acțiunilor acestei tanti, mediul universitar s-a orientat pe căutarea ghilimelor, și nu pe valoare. A devenit un sport național să cauți fraze fără ghilimele în lucrări de doctorat!
    Și ce am obținut? Lucrări de doctorat care trec de softurile de similitudini, dar care nu aduc nimic nou în domeniu! La ce bun aceste teze!?

    Abia acum, în 2022, se văd efectele nefaste ale acestei strategii … când răul a fost deja făcut! Pierdem vremea căutând ghilimele … :))))) Asta duce: “pe termen lung, falimentul studiilor doctorale și, parțial, al cercetării din România”, după cum și-a dat seama acum și tanti asta …

    Dacă ar fi după mine, m-aș uita strict la ce spune Google Scholar: are autorul tezei articole în reviste și conferințe de top? Are citări? Dacă nu, îi anulăm diploma! Punct.
    Și evaluarea asta ar dura doar câteva minute la fiecare teză!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Planuri individualizate pentru elevii din județul Olt care n-au luat medie de trecere la simularea de BAC 2024, anunță purtătorul de cuvânt al inspectoratului școlar / Puțin peste 39% din candidați au medii peste 6 la simulare

Mirela Paraschiv, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Dolj, a declarat pentru TVR Craiova că vor fi realizate planuri individualizate elevii care n-au luat medie de trecere la simularea…
Vezi articolul

O organizație cu retorică antivaccin anunță un marș în Suceava, până la Inspectoratul Școlar, în continuarea manifestațiilor împotriva școlii online din mai multe localități județ, unde nu a fost atins pragul de vaccinare a personalului școlar

Proteste precum cel din Volovăț, împotriva școlii online acolo unde nu a fost atinsă rata de vaccinare de 60% a personalului școlar, au avut loc, marți, în mai multe localități…
Vezi articolul

Dezincriminarea vânzării de lucrări de licență, disertație și doctorate a fost eliminată din textul ordonanței de urgență, în ședința de Guvern de vineri, după ce Edupedu.ro a scris despre introducerea pe ascuns a prevederilor în draftul OUG

Ordonanța de urgență nr 72/2023 a fost publicată în Monitorul Oficial vineri seara, iar forma aprobată în ședința de Guvern este cea din care a fost eliminată dezincriminarea vânzării de…
Vezi articolul