Ministrul de Interne, Lucian Bode, a plagiat în teza de doctorat cel puțin 18,5%, scrie Emilia Șercan într-o anchetă jurnalistică publicată în pressone.ro. Aceasta susține că a identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate în lucrarea analizată. „În urma analizării întregii lucrări, am descoperit text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei, reprezentând 10.139 cuvinte, ceea ce ridică procentul de conținut plagiat la 18,5%”, potrivit sursei citate.
Despre metodele folosite în mascarea plagiatului, Emilia Șercan scrie că au fost folosite „patru tehnici de mascare a imposturii academice”.
- plagiat prin traducere;
- plagiat de tip „sacrificarea pionului” (pawn-sacrifice plagiarism în limba engleză);
- plagiat prin parafrazare;
- plagiat de tip copy-paste.
„Pe parcursul tezei, cele patru tipuri de plagiat sunt combinate între ele. De exemplu, există situații în care o porțiune plagiată din engleză, prin traducere, este parțial parafrazată, Bode adăugând câteva completări sau schimbând unele cuvinte cu sinonime ale lor”, scrie Emilia Șercan. Aceasta spune despre Bode că „a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie; în câteva situații a plagiat până și notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite și plagiate prin traducere”.
Paginile cu conținut plagiat pot fi consultate pe pressone.ro.
Ancheta arată cronologia „academică” a lui Lucian Bode, pe care îl prezintă drept un „absolvent de Electromecanică în 1998, fostul șef de sindicat de la Electrica Zalău a început să-și completeze palmaresul academic după 2008, anul în care a devenit deputat PNL de Sălaj”.
„În 2009 a urmat un program de perfecționare în domeniul relațiilor internaționale la Institutul Diplomatic Român din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și s-a înscris la masterat la Universitatea „Babeș-Bolyai”, la programul Managementul Securității în Societatea Contemporană, derulat în cadrul Facultății de Istorie și Filosofie, Departamentul de Studii Internaţionale şi Istorie Contemporană.
În 2011, când a terminat masteratul, Bode a urmat două cursuri „de nivel înalt” la Colegiul Național de Apărare și la Institutul Național de Administrație și s-a înscris la doctorat la UBB, la Școala doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate din cadrul aceleiași facultăți și a aceluiași departament unde a urmat și masteratul.
Îndrumătorul său de doctorat a fost prof. univ. Adrian Ivan, care în 2016 a devenit coordonatorul Școlii doctorale a Academiei Naționale de Informații din cadrul Serviciului Român de Informații (SRI), iar un an mai târziu, în 2017, rector-comandant al Academiei SRI”, potrivit jurnalistei.
Reamintim că Lucian Bode a susținut teza de doctorat cu titlul „Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul Secolului XXI. România în context european actual” în 2018, teza fiind atunci verificată cu un soft anti-plagiat. În cazul tezei lui Lucian Bode, raportul softului a semnalat un procent de similitudine de 18% și cu recomandarea că teza poate fi susținută, potrivit documentelor publicate chiar de către ministru.
„La 29 septembrie 2018, Bode și-a susținut teza în relații internaționale și studii de securitate, obținând titlul de doctor cu calificativul „Foarte bine”. Din comisia care i-a acordat distincția academică au făcut parte îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan (UBB), și trei referenți: prof. univ. Radu Carp (Universitatea din București), conf. univ. Adrian Basarabă (Universitatea de Vest) și prof. univ. Dan Lazăr (UBB)”, scrie Emilia Șercan.
Exemple de plagiat identificate de Emilia Sercan în teza lui Lucian Bode, capitolul I:
Analiza vine în contextul în care Universitatea Babeș Bolyai Cluj Napoca, cea care a acordat titlul de doctor, a făcut o analiză a lucrării în comisia de etică, în care a anunțat că doar 2,95% din teză este plagiată după verificarea textelor reclamate și după analiza cu un soft anti-plagiat. Imediat, ministrul de Interne Lucian Bode a declarat că “verdictul UBB” este că “teza mea de doctorat este în regulă” și spune că va “revizui printr-o erată erorile de citare”.
Expertul în etică Marian Popescu, de la Universitatea din București, a spus pentru Edupedu.ro, despre cazul de plagiat al ministrului Lucian Bode, că în plagiat nu contează procentul, ci fapta, “teza nu este în regulă”. Comisia de la UBB a operat cu o “definiție incompletă” a plagiatului și nu poate stabili intenția de plagiat pentru că nu a analizat în profunzime toată teza, mai spunea Popescu.
Chiar Emilia Șercan remarca imediat după „verdictul UBB” că Universitatea „Babeș-Bolyai” a picat testul de integritate și transparență în privința analizei tezei ministrului de Interne, Lucian Bode. Aceasta preciza că, în opinia, sa decizia Comisiei de Etică este una politică.
Articol în curs de actualizare
10 comments
Majoritatea cărților din fizică publicate în ultimii zeci de ani sunt compuse în mare parte din recapitulări, prin care ești introdus în lucrare, care se împletesc cu tema, ideea originală a autorului. După unii, inclusiv tanti vânătoare de vrăjitoare, E=mc^2 ar trebui pus între ghilimele sau trecut cu notă de subsol ca citat din Einstein, sau, dacă vrei să reproduci demonul lui Maxwell, trebuie să inventezi o compartimentare cu floricele, ca să nu se prindă ciulini de tine…
Și de ce nu ies hastagii în Piața Victoriei ca să-l dea jos, ca pe vremea lui Ponta? E simplu. Dacă ești de dreapta, în România, poți face orice abuz, pentru că nu se întâmplă nimic. Ai protecția străinilor, a propagandei, a serviciilor și a procurorilor. Pentru că dreapta îi servește pe toți acești protectori.
UBB absolut penibili.
UBB sunt penibili de 2 ori:
– pentru că acceptă la susținere teze f. slabe, deși se laudă că sunt “World-class de 5 stele” la ei pe pagina web.
– pentru că, după ce au acceptat o teză ca fiind f. bună, nu sunt în stare să-și susțină poziția anterioră!
Ar trebui făcută evaluarea conducătorilor de doctorat din toate universitățile din Ro, și cei care nu au dovedit activitate de cercetare serioasă înainte de a conduce doctorate (adică publicații de top ca autor principal și minim 1000 citări) să nu mai poată conduce doctorate!
Aceste încercări ale doctoranzilor de a “fenta” softurile de similitudini se datorează insitențelor total greșite ale acestei tanti!
Strategia de a avea teze cu similitudini 0 este falimentară pentru cercetarea din România. O grămadă de resurse (bani și timp) sunt implicate în direcția asta. Banii pot fi folosiți mai bine pentru plata taxelor la o conferință de top!
Niciodată nu poți face o lucrare în care să nu-ți scape ceva: fie idei necitate, fie reformulări, fie chestii traduse etc.
Ceea ce trebuie, să aducă o teză de doctorat, sunt ideile originale care să fie publicate în reviste internaționale de top (de exemplu în zona roșie a clasamentului revistelor) și să aibă citări! Nu ar trebui permise susținerea tezelor fără publicații de top și citări! Doar așa putem progresa ca și națiune! La niciun caz căutând cu disperare ghilimelele!
Analiza lui tanti Sercan este nula si neavenita! Dar tanti din asta traieste! Pofta buna, tanti!
Poți veni cu una a ta validă și serioasă, de luat în seamă.
Nu mă îndoiam de neputința doctorului boude și nici de lipsa bunulu-simț; păcat de implicarea politică a UBB – printre rarele instituții de învățământ superior citate (rar, dince în ce mai rar) în clasamentele mondiale.
Pe ce locuri sunt UBB în clasamentele mondiale?
Eu văd că scrie pe pagina lor web principală că sunt: “World-class de 5 stele”!
:)))))))))
UBB-ul este o fabrica de șomeri. Sunt întotdeauna în top pentru că producția științifică se ia per total, nu per capitala. Aici e tot secretul.