Eliminarea sporului de doctorat în sistemul public, cu câteva excepții, și un registru electronic al tuturor diplomelor din 1990 până în prezent – printre solicitările lansate de 50 de personalități din mediul academic și societatea civilă către viitorii parlamentari

6.937 de vizualizări
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
50 de personalități din mediul academic, universitar si din societatea civilă au semnat și transmis redacției G4Media.ro o scrisoare deschisă trimisă către viitorii parlamentari, în care sunt enumerate cinci măsuri concrete menite să reformeze sistemul corupt care, potrivit inițiatorilor, ”în ultimii 30 de ani, a permis unei armate de impostori să pună stăpânire pe România”.

Redăm mai jos textul scrisorii deschise:

”Stimați politicieni, viitori senatori și deputați,

Vă aflați la începutul unei noi campanii electorale în care dumneavoastră, politicienii, vă pregătiți să cuceriți alegătorii și să le depozitați speranțele pentru încă patru ani. Dar nu cumva ați uitat un punct esențial în platformele program cu care tocmai ați intrat în campania electorală? Cu ce drept ne cereți votul, câtă vreme nu spuneți nimic despre ce veți face pentru ca legile din următorii ani să nu mai fie legi date de impostori și hoți, în apărarea imposturii și a hoției? Cine ne apără pe noi, alegătorii, de următoarea Ordonanță 13?

Veți fi în următorii ani cei care, ca membri ai Parlamentului, unica autoritate legiuitoare a țării, veți face propuneri legislative și veți vota legile care ne vor jalona tuturor viețile. Dorim să ne spuneți ce veți face pentru a deparazita viața publică și instituțiile statului de „frăția penal-academică“, de pegra falsificatorilor de diplome, a plagiatorilor de licențe și doctorate, de mistificatori care și-au inventat biografii mincinoase pentru a primi funcții și demnități, pe scurt, pentru a obține, prin înșelăciune, votul românilor? Ce veți face cu oamenii lipsiți de calificări și de competențe reale, care și-au falsificat actele de studii, și-au cumpărat titluri academice și au inventat episoade de viață doar pentru a simula abilități pe care nu le-au avut niciodată? Ce veți face cu cei care gestionează bugetul și resursele acestei țări, care fac trafic de influență, promovează legi și iau decizii prin care spoliază și corup societatea în care trăim?

Sărăcia, lehamitea, disperarea care au împins milioane de români în afara granițelor se datorează în cea mai mare măsură impostorilor. De trei decenii, ei comit nestingheriți un adevărat genocid spiritual. Într-o țară în care managementul contraselecției a devenit metoda de guvernare – nu mai contează cât de agramați, de nepricepuți, de proști sunt cei numiți în funcții publice –, senzația pe care o avem este de moarte lentă a unui întreg popor. Contraselecția e boala letală a României, pentru că ea secătuiește rezervorul de inteligență și moralitate care asigură forța oricărei națiuni. Ea suprimă în fașă elitele și performanțele acestei țări.

Acest dezastru poate fi oprit doar prin voință politică și prin asumarea unor decizii ferme. Vă solicităm, deci, să promovați în campania dumneavoastră actele normative care să reglementeze introducerea măsurilor de mai jos și să ne garantați că, odată aleși, le veți adopta urgent:

1. Înființarea unui Registrului Național al Diplomelor (RND), gestionat de o autoritate în subordinea Ministerului Învățământului, care să alcătuiască o evidență informatică (bază de date) accesibilă pe internet oricărei persoane interesate. În Registrul Național al Diplomelor trebuie să figureze toate diplomele de studii emise pe teritoriul României începând cu anul 1990, pentru învățământul liceal, universitar și postuniversitar, atât de stat, cât și privat. Este revoltător și inacceptabil faptul că Ministerul Învățământului nu are niciun control asupra emiterii actelor de studii pe teritoriul României, furnizând instituțiilor de învățământ doar suportul fizic (hârtia) pe care sunt tipărite diplomele!”

Citește scrisoarea integrală și vezi semnatarii ei pe G4Media.ro


7 comments
  1. Cine a dat această lege in 2017 s a gândit și la cei care au muncit intradevar pentru doctorat și nu au plagiat?De ce noi cei care am muncit trebuie să platim pentru plagiatul, hoția unora?

  2. De ce legea pt sporul de doctorat este asa de ambiguu elaborata?Deci sint medic am facut doctoratul pe pacientii cu care lucrez la disciplina toxicologie care apartine de facultatea de farmacie cu tema strict pe domeniul unde lucrez si nu beneficiez de spor pentru că scrie domeniul farmacie.De ce domnilor parlamentari vă gândiți numai la voi când elaborați legile?Nu am plagiat cum au făcut unii…Am muncit ani intregi pentru doctorat…

  3. Există într-adevăr o anumită confuzie publică în această scrisoare. Și problema e că nu m-ar mira să se folosească de ea tocmai politicienii care sunt cei vizați de eliminarea sporului pentru doctorat. Falsificatorii de doctorate sunt între ei, și deja prea mulți. Însă o lege așa cum apare formulată în scrisoare, chiar și cu excepții este interpretabilă, politic vorbind, și da, se pot trezi fără cei 500 sau câți sunt, exact cei corecți și care chiar au nevoie de acești bani și îi merită. E vorba de calificarea maximă universitară indiferent dacă e sau nu pe domeniul licenței. Interdisciplinaritatea e o calitate, nu un defect.

    1. peste 90% din doctorate sunt plagiate;
      cei care au doctorat NU au o calificare academica in domeniul de activitate in care isi desfasoara activitatea, nu asigura plus valoare muncii prestate;
      functionarul cu doctorat nu presteaza o munca academica corespunzatoare titlului stiintific, complexa, inovand domeniul in care activeaza; desfasoara exact aceeasi munca ca oricare alt functionar dar ia mai multi bani
      sunt bani aruncati pe fereastra….

  4. „Dai în calul care trage” pare să fie leitmmotiv, atunci când se apucă, unii, să gândească. De ce spun asta ? La nivelul anului universitar 2020-2021 taxa pentru un an de studiu la o școală doctorală se învârte, undeva, pe la 5000-6000 lei, la care se adaugă taxa de susținere, care, cu rare excepții, costă cam tot atât. Drept este că doctorandul are la dispoziție 3 ani să finalizele teza, dar, în condițiile în care acordarea titlului de doctor este condiționată de publicarea a cel puțin a unui articol ISI, e cam dificilă încadrarea în termen. Atunci … doctorandul trebuie să scoată din bunzunar 10.000 – 12.000 lei sau chiar mai mult. La cestea se adaugă cheltuiala – deloc puțină (încă niște mii de euro, acolo) – pentru realizarea cercetării. Nu mai punem la socoteală munca în sine – muncă dedicată progresului științei în România. În condițiile în care deținătorul titlului de doctor nu mai primește nici amărâtele de 500-600 lei / lună (cam atât îi revine unui profesor cu doctorat, în învățământul preuniversitar), pentru ce să își mai chinuie talentul ? Ajungem la o altă paradigmă, caracteristică societății românești: „Ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim”. Până la urmă, de ce să nu răsplătești valoarea muncii unui om ? Pentru alte vicii de sistem, care i-au împins în față pe niște parveniți ? De ce să nu rezolvăm problema, acolo unde se manifestă, la originea ei ?

  5. Lucrurile nu se vor schimba decat in situatia in care aceste 50 de personalitaiti vor ajunge parlamentari.Cat despre lucrarile de doctorat,cunosc profesori de liceu care au sustinut teze mai grele chiar decat onoratii lectori si asistenti universitari.Si dupa legea din 2017 li s-a taiat sporul de doctorat pe motiv ca nu predau in acelasi domeniu.Numai ca lucrarile respective erau transdiciplinare,acceptate si in bibliotecile din Vest.La asta nu s-a gandit nimeni.Ma bucur ca ati postat acest articol.

  6. Eliminarea sporului de doctorat pentru politicieni, să se întâlnească clar aceasta… O scrisoare care ar trebui să fie sprijinită public și semnată de cât mai mulți. Doar astfel poate avea rezultatul așteptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Tineretului din România a lansat o campanie prin care îndeamnă tinerii să iasă la vot duminică, la alegerile prezidențiale. Plus: harta județelor cu cea mai mare prezență a tinerilor în alegerile precedente

Consiliul Tineretului din România a lansat o campanie prin care îi îndeamnă pe tineri să participe la alegerile prezidențiale. Duminică, 10 noiembrie, se desfășoară primul tur al scrutinului prezidențial. “O…
Vezi articolul

Raportul anual al OECD: Finanțarea educației în sprijinul elevilor cu pierderi mari de învățare și aducerea copiilor la școală, puncte cheie pentru specialiștii în educație / România stă mai prost decât statele organizației internaționale

Abandonul școlar, efectele de durată ale închiderii școlilor în ultimul an și jumătate și folosirea banilor publici în educație sunt câteva dintre principalele probleme asupra cărora țările trebuie să-și concentreze…
Vezi articolul

Creșteri salariale de sute de euro pentru profesorii francezi debutanți și pentru cei aflați la mijlocul carierei, în discuții între sindicatele și Guvernul din Franța / Cel mai mic salariu net ar urma să fie aproape 2.100 de euro

Discuții în Franța între sindicatele profesorilor și reprezentanții Guvernului, pe reforma salariilor celor ce lucrează în învățământ, promisă de președintele Emmanuel Macron din timpul campaniei prezidențiale din 2022. Salariile profesorilor…
Vezi articolul