Eliminarea sesiunii a doua de Bacalaureat, replica liderului sindical Marius Nistor (FSE) la cererea elevilor de începere a cursurilor la 1 septembrie

16.374 de vizualizări
Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
”Poate că ar fi bine până la urmă să am o singură sesiune de bacalaureat. De ce trebuie să facem adoua sesiune de bacalaureat în vară?” a declarat liderul FSE Marius Nistor la Radio România Actualități într-o emisiune în care a fost alături de ministrul Educației Monica Anisie. De remarcat că Anisie nu a intervenit la această „propunere” făcută de liderul sindical, iar în discuția de la Radio România cei doi s-au susținut reciproc în argumente pentru care anul școlar 2020-2021 nu poate începe la data de 1 septembrie cum cere Consiliul Național al Elevilor.

Marius Nistor, FSE: „Trebuie să ne gândim și la cadrul didactic. Eu înțeleg foarte bine efortul depus de elevi, dar în egală măsură trebuie să ținem cont și de cadrele didactice. Declarații despre partea aceea extremă că trebuie să punem structura anului școlar în funcție de voucherele de vacanță ale cadrelor didactice, de concediile directorilor sau ale profesorilor, haide să fim rezonabili, aceasta abordare este incorectă.

Pentru că, dacă stau să mă gândesc, poate că ar fi bine până la urmă să am o singură sesiune de bacalaureat. De ce trebuie să facem adoua sesiune de bacalaureat în vară? Pentru ce? Acuma vin și vă întreb pe bune: ați văzut vreodată cam ce anume se întâmplă de la prima sesiune până la adoua sesiune? Elevii aceia care nu promovează în prima sesiune, o parte dintre ei, nu pot să generalizez, dar fără supărare, vin și dau niște declarații pe posturile de televiziune și nu nu mai – ”a, n-am învățat nici o problemă, mă duc la mare, mă relaxez, lasă că vin la sesiunea din vară”.

Știiți ce înseamnă acest lucru? Înseamnă să mobilizez resurse umane, înseamnă cheltuieli materiale și înseamnă să dai peste cap programul întregului sistem de învățământ preuniversitar. La un moment dat era și dorința să mai facem și a treia sesiune (…) Păi fără supărare de ce în loc să mă gândesc la calitate, că nu este musai ca toată lumea să promoveze examenul de Bacalaureat. Treaba aceasta cu procentul de 100%, 90%, haide să fim bine înțeleși nu toți copiii pot să aibă aceleași performanțe, unii pot să meargă pe o altă rută, au nevoie de calificare profesională, nu neapărat trebuie să iau un examen de bacalaureat.

Cel puțin lucrurile acestea pot fi discutate, dar nu trebuie să mergem pe ideea că dacă începe școala pe 14 septembrie o facem în funcție de concediile profesorilor, că numai concedii nu au profesorii.”

Data de 1 septembrie în 2020 ca începutul anului școlar pentru elevi ar presupune „să chemăm profesorii de pe 15 august”, susține ministrul Educației, care a explicat că anul școlar actual se termină pe 31 august 2020 și că nu ar fi suficient timp pentru pregătirea școlilor, astfel încât acestea să înceapă cursurile atât de devreme. Monica Anisie a mai declarat că „trebuie să ne gândim și la efortul pe care elevul îl depune” atunci când discutăm numărul de săptămâni, întrebată de moderatoare dacă cele 34 de săptămâni din structura anului școlar propusă în dezbatere nu sunt puține. VIDEO și detalii aici.

Potrivit Calendarului pentru examenul de Bacalaureat 2020, Sesiunea a doua are următoarea desfășurare.

  • Sesiunea august -septembrie 2020

13 -27 iulie 2020 – Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe

18 august 2020 – Limba și literatura română -proba E.a) -proba scrisă

19 august 2020 – Limba și literatura maternă -proba E.b) –proba scrisă

20 august 2020 – Proba obligatorie a profilului -proba E.c) -proba scrisă

21 august 2020 – Proba la alegere a profilului și specializării -proba E.d) -proba scrisă

24-25 august 2020 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română -proba A

25 august 2020 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă -proba B

26 -27 august 2020 – Evaluarea competențelor digitale -proba D

27 -28 august 2020 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională -proba C

28 august 2020 – Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor (orele 12,00 -16,00)

29 august -2 septembrie 2020 – Rezolvarea contestațiilor

3 septembrie 2020 – Afișarea rezultatelor finale

Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea


2 comments
  1. Eliminarea sesiunii a doua de Bac este o necesitate. Este inutila, consumatoare de resurse plus că vrem și noi din sistem concediu vara, ca oamenii, nu sa stam toată luna august după putori. A doua sesiune e pentru universități, să aibă studenți, fara sa conteze calitatea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Calendarul oficial Bacalaureat 2020: Înscrierile încep miercuri, 3 iunie, echivalarea competenţelor, pe 11. Probele scrise, între 22 şi 25 iunie, afişarea rezultatelor pe 30 iunie

Calendarul pentru Bacalaureat 2020 a fost aprobat prin Ordinul de ministru 4.307 din 21.05.2020, potrivit documentului obţinut în exclusivitate de Edupedu.ro. Acesta prevede că probele scrise rămân conform formei iniţiale.…
Vezi articolul

Simularea pentru Evaluarea Națională 2023 începe în 20 martie, anunță Ministerul Educației. Simularea pentru BAC 2023 va fi susținută de elevii de clasa a XII-a în perioada 27-30 martie

Simularea pentru Evaluarea Națională 2023 are loc în perioada 20-22 martie, iar cea pentru examenul de Bacalaureat 2023 va fi organizată între 27 martie și 30 martie, a anunțat Ministerul…
Vezi articolul