Comisia de atribuire de denumiri a municipiului București, instituție subordonată Prefectului, a avizat nefavorabil, săptămâna trecută, schimbarea denumirii Liceului Tehnologic “Mircea Vulcănescu” din București, prin înlăturarea numelui publicistului și politicianului antisemit, condamnat definitiv pentru criminal de război. Avizul este doar consultativ, liceul schimbându-și, de altfel, numele încă de acum două luni. Comisia își motivează opțiunea prin citarea opiniei unor academicieni, via ziarul Adevărul, cum că Vulcănescu a fost “un eminent gânditor (…‚) mort în temnițele comuniste”, precum și prin opinia purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române.
- Amintim că, la începutul lunii aprilie 2023, Liceul Tehnologic “Mircea Vulcănescu” și-a schimbat numele în “Liceul Economic nr. 1”, printr-o decizie a consiliului de administrație al unității de învățământ. Numele celui condamnat definitiv pentru crime de război, printr-o sentință a Curții de Apel București, a fost înlăturat astfel din denumirea liceului. Decizia a venit în condițiile în care intenția de schimbare a numelui declanșase, în februarie, un protest la care au participat în jur de 100 de persoane, iar la mișcarea de “glorificare” a lui Vulcănescu a participat și senatorul AUR Claudiu Târziu, după cum a relatat Edupedu.ro.
După două luni, pe 9 iunie, a venit și avizul Comisiei de atribuire de denumiri a municipiului București privind schimbarea numelui acelui liceu. Avizul a fost unul nefavorabil, motivat prin trimiteri la opinii ale academicienilor Răzvan Theodorescu și Bogdan Simionescu, citați într-un ziar (Adevărul), precum și ale purtătorului de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române:
- “Considerăm ca inoportună schimbarea denumirii Liceului Tehnologic ‘Mircea Vulcănescu’ întrucât, așa cum a argumentat Academia Română, academicienii Răzvan Theodorescu și Bogdan Simionescu (ziarul Adevărul din 22.12.2022) ‘Mircea Vulcănescu rămâne în istoria noastră ca un eminent gânditor, sociolog și economist interbelic mort în temnițele comuniste’. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române l-a numit ‘o uriașă personalitate a culturii române’”.
Documentul nu produce, însă, efecte, deoarece este unul consultativ, conform regulamentului de funcționare a acestei comisii.
- O ordonanță de urgență din 2002 “interzice promovarea publică a memoriei persoanelor condamnate pentru crime de război. Prin urmare, prin art. 12 si 13 se interzice în mod explicit acordarea de nume pentru străzi, instituții sau expunerea de busturi, cu excepția muzeelor, reprezentând persoane condamnate pentru crime de război“, după cum a explicat pentru G4Media.ro Alexandru Florian, președintele Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”.
Amintim că Mircea Vulcănescu a fost condamnat printr-o sentință definitivă a Curții de Apel București din 2019, fiind un criminal de război care nu a fost condamnat politic de comuniști, conform judecătorilor CAB.
Potrivit G4Media.ro, aceeași comisie apreciase că nu este necesară nici modificarea denumirii străzii Mircea Vulcănescu din Sectorul 1, exprimându-și opțiunea aceasta înaintea deciziei definitive a Curții de Apel București.