Eliminarea limitei legale pentru numărul de mandate ale rectorilor, în proiectul noii legi a educației, este criticată de un consilier al premierului Ciucă. Sorin Costreie: “În două mandate ar trebui să poți să realizezi ce ți-ai propus, altfel existând pericolul unor derapaje autocratice”

449 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Un consilier de stat din echipa premierului Nicolae Ciucă, Sorin Costreie, critică eliminarea din legea educației a limitării numărului de mandate pe care le poate avea un rector, prin proiectul noii legi a învățământului superior. Potrivit lui Costreie, care este și prorector la Universitatea din București, în cazul în care un rector ajunge să aibă mai mult de două mandate există “pericolul unor derapaje autocratice”.
  • Amintim că din legea educației dispare limitarea clară a numărului de mandate pe care o persoană le poate ocupa ca rector al unei universități, în forma proiectului pus în dezbatere de ministrul Sorin Cîmpeanu, el însuși președinte suspendat al Consiliului Național al Rectorilor, după cum Edupedu.ro a semnalat aici. Concret, proiectul Legii învățământului superior prevede că “durata mandatului de rector este de 5 ani. O persoană nu poate ocupa funcția de rector la aceeași instituție de învățământ superior pentru un număr nelimitat de mandate. Numărul mandatelor este stabilit în Carta universitară”. Pentru comparație, Legea educației Miclea-Funeriu din 2011 limita la 2 numărul de mandate de rector, iar lungimea mandatului este și astăzi de 4 ani. 

Într-un mesaj publicat joi pe Facebook, Sorin Costreie obiectează față de schimbările propuse pe această temă: “În genere, într-o țară în care funcția supremă în stat este limitată la două mandate, cred că toate funcțiile alese ar trebui să fie așa, cea de rector nefăcând excepție. În două mandate ar trebui să poți să realizezi ce ți-ai propus, altfel existând pericolul unor derapaje autocratice”.

El dă exemplul universității unde este pro-rector, unde reglementările interne completează legislația: “Mă bucur (și sper să rămână în continuare așa!) Că la Universitatea din București avem în Carta Universității o limitare clară la două mandate pentru funcția de rector. Indiferent ce va prevedea legislația națională, noi suntem aliniați cu marea majoritate a universităților din Europa, în special cu cele din Franța, Spania, Italia, Belgia, Polonia, Grecia, Austria și multe altele care cred ca au cele mai apropriate sisteme sociale, universitare și legislative”.

Sorin Costreie scrie că “am făcut o mică analiză” cu “situația mandatelor rectorilor în țările Uniunii Europene + UK, Elveția, Norvegia și Moldova” și prezintă o serie de astfel de date în postarea sa pe Facebook.

Mesajul lui Sorin Costreie:

Citește și:
EXCLUSIV Câte mandate permit țările europene rectorilor. Senatorii români deschid poarta mandatelor nelimitate pentru șefii universităților, pe când majoritatea democrațiilor europene păstrează limita de două
BREAKING Rectori până la moarte. Proiectul noii Legi a educației prevede că fiecare universitate își stabilește numărul maxim de mandate pentru un rector, dar precizează în mod absurd că nu poate avea totuși “un număr nelimitat de mandate”

2 comments
  1. Il condamnăm pe Putin zilnic dar prin noua lege se crează premisele ca în fiecare județ să avem niște mici autocrați
    ,, aleși” pe viață și care ,,taie si spânzură” pe moșia lor, universitatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din București sprijină financiar “proiecte cu impact în societate”: soluții de tip ghid pentru Pădurea Băneasa, suport pentru învățare destinat copiilor din grupuri vulnerabile, acțiuni în Geoparcul Țara Hațegului

Soluțiile de management pentru Pădurea Băneasa, instrumente de acces la învățare pentru copiii din grupuri vulnerabile în câteva școli din București și activități de cercetare în Geoparcul Internațional UNESCO Țara…
Vezi articolul

Calendar an universitar 2024-2025 în 20 cele mai mari universități după numărul de studenți – Politehnica, Medicina, Universitatea din București, UBB Cluj-Napoca și alte universități din Iași, Brașov, Craiova, Oradea, Timișoara, Sibiu, Galați, Suceava

Structura anului universitar 2024-2025 a fost publicată de mai multe universități din țară. Edupedu.ro prezintă calendarele de la primele 20 universități după numărul de studenți. Majoritatea încep cursurile pe 30…
Vezi articolul

Patru ani de studenție pentru viitorii profesori de Limba română, care să fie pregătiți să folosească și resursele digitale la clasă – ceruți Ministerului Educației de Facultatea de Litere de la Universitatea Al. I. Cuza din Iași. Decana Claudia Tărnăuceanu: Studenții trebuie pregătiți cu o înțelegere solidă a domeniului, cu abilități pedagogice și învățați să folosească tehnologia modernă cu elevii – INTERVIU

Facultatea de Litere de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași se alătură demersului inițiat de decanele Facultăților de Litere și de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) de la…
Vezi articolul