Daniel Funeriu, fost ministru al Educației, consideră că este necesară eliminarea titularizării în sistem și ca toți profesorii să fie evaluați și trimiși la cursuri de formare, în contextul notelor obținute la titularizare, potrivit Europa FM. În emisiunea Deșteptarea, Daniel Funeriu a spus că nimeni nu cunoaște calitatea profesorilor aflați deja la catedră.
Acesta este de părere că examenul de titularizare, prin inspectorat, ar trebui eliminat și să se revină la forma de angajare în școală, așa cum prevede LEN din 2011: “Ai nevoie de formare de calitate, de selecție corectă și de o răsplată pe măsură. De ce avem un sistem de selecție prost? Ei bine, pentru că în 2011, am făcut prin Legea Educației un sistem corect de selecție care elimina titularizarea în sistem, iar școala putea să își aleagă cei mai buni profesori care voiau să lucreze în acea școală, dar eu ce să fac dacă, în 2012, s-a schimbat dinamica politică și s-a revenit la această metodă păcătoasă de a alege profesorii, titularizarea”.
În legătură cu evaluarea profesorilor, Daniel Funeriu a spus că trebuie evaluate toate cadrele didactice: ”Obligatoriu să se facă un audit al calității profesorilor din sistem, să fie evaluați toți profesorii, dar să nu facem o evaluare punitivă. În urma acestei evaluări a tuturor profesorilor, să i se ofere fiecăruia, în funcție de rezultatul evaluării o formare de unu sau doi ani, exact de ceea ce observăm că ei au nevoie, iar după doi ani să îi reevaluăm”.
Titularizarea este angajarea într-o școală, pe o perioadă nedeterminată. Pentru a se titulariza – deci pentru a se angaja pe o perioadă nedeterminată – profesorii trebuie să obțină minimum nota 7 atât la examenul scris, cât și la inspecția la clasă în profilul postului.
În situația în care profesorii obțin rezultate slabe, fostul ministru al Educației a menționat că ”cei care nu reușesc să fie dați afară, iar ceilalți să rămână în sistem, eventual să fie promovați. Avem miliarde de euro din bani europeni, dar iarăși îi folosim pentru lucruri inutile”.
Conform datelor Ministerului Educației, rata notelor peste 7 a fost anul acesta de 44.47%, în scădere față de ultimii 4 ani. La nivel național, 130 de candidați au obținut nota 10, iar 15 candidați au luat nota 1. Rezultatele finale se vor afișa în data de 3 august.
Daniel Funeriu a făcut declarații similare și la începutul anului, când tot la Europa FM a spus că “în vara asta, aș evalua, aș da examene tuturor profesorilor din România”.