Elevii din mediul rural se confruntă cu dificultăți financiare, distanță foarte mare față de școala sau liceul la care învață, dar și probleme din familie care îi obligă în cele mai multe cazuri să abandoneze școala și să muncească în gospodării, iar tăierea burselor sociale pentru aceștia le va îngreuna parcursul educațional, atrage atenția organizația European Youth Village (EYV) într-o poziție pe Facebook. Organizația a reacționat la proiectul cu regulile de acordarea burselor în anul școlar 2023-2024 care nu mai prevede burse sociale pentru niciun elev din mediul rural.
Reprezentanții programului care militează pentru susținerea tinerilor din mediile dezavantajate „atrag atenția asupra eliminării burselor rurale pentru elevii din mediul rural, care sunt școlarizați într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu”. „Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la proiectul Metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare pentru anul 2023-2024 lansat în dezbatere publică de către Ministerul Educației în data de 25.08.2023, prin care bursa rurală este eliminată complet”, scriu cei de la EYV.
Amintim că nici elevii de școală primară sau de gimnaziu, din mediul rural, care învață în altă localitate, nu vor mai primi bursă socială, după cum se arată în proiectul cu noile reguli de acordare a burselor, pus în consultare de Ministerul Educației vineri, 25 august, după ce anul trecut au fost tăiați de la beneficiarii acestei burse elevii de liceu din mediul rural, conform regulilor de atunci.
Practic, după ce în 2022 Ministerul Educației a primit amendă de laConsiliul Național de Combatere a Discriminării pentru că a eliminat bursele de ajutor social pentru elevii de liceu care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, acum instituția i-a eliminat dintre beneficiarii de burse de acest tip pe toți elevii: adică și pe cei din învățământul primar și gimnazial.
Revenind la poziția European Youth Village, „una dintre principalele probleme cu care elevii navetiști din mediul rural se confruntă, așa cum a reieșit din consultările publice cu elevii din rural desfășurate de Guvernanța programului European Youth Village în toate regiunile de dezvoltare ale României, este numărul mic și cuantumul scăzut al burselor acordate elevilor din mediul rural, pe care elevii îl consideră foarte mic în raport cu nevoile reale și costurile pe care le au”, scrie organizația.
„Considerăm că eliminarea burselor rurale nu este în interesul elevilor din mediul rural și menține decalajul între rural și urban. Solicităm Ministerului Educației publicarea rezultatelor analizei care a stat la baza acestei măsuri”, mai susțin reprezentanții organizației.
„În cercetarea Guvernanței Programului European Youth Village, care a stat la baza Cartei Albe a Tinerilor din Mediul Rural, printre principalele motive menționate de tinerii din mediul rural care au abandonat școala se numără dificultățile financiare, distanța față de școală/liceu și problemele în familie – în special în cazul acelor elevi care renunță la școală pentru a-și găsi un loc de muncă ca să își poată ajuta financiar familia sau nu sunt lăsați de către părinți să își continue studiile pentru a se putea ocupa de gospodărie”, mai spun cei de la EYV în comunicat.
Foto: © Olga Voronishcheva | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Educația în mediul rural?
O bătaie de joc,săli de clasă insalubre,toalete în fundul curții,apă caldă curentă lipsă și multe alte neajunsuri.
Pe lângă asta mai adăugăm profesori nepregătiți,mulți dintre ei suplinitori,cu cunoștințe nu cu mult peste cei cărora le predau.
Mulți dintre copii din mediul rural rămân ancorați undeva între sat și oraș…ar vrea să evadeze din acest mediu dar lipsa educației nu face decât să îngroașe rândul celor necalificați,întoarcerea în lumea satului nu înseamnă decât condamnarea la o munca de subzistență,trai de azi pe mâine și “evadarea”la cârciuma satului!
De fapt mulți dintre ei sătui de sărăcie aleg calea sclaviei prin Italia,Germania,iar satele românești sunt îmbătrânite și depoluare.
Trist viitor.
Niste tâmpiți jos Deca.este inadmisibil să tai bursele sociale navetiștilor automat va duce la abandonul școlar.Nu mai spun și cea de studiu.Cei care au profil filologie ,mate info,ce vor primi buna ziua.Cu ce medii au intrat ei la liceu știe Deca??!Dam celor care au intrat cu 2,35bursa 300 că face liceu tehnologic.Pe bune ??atunci și în cazul acesta Jos Deca
Ce analiză? A zic Ciolacu să taie bugetele, că trebuie să se acopere plata pensiilor speciale. Iar Deca a găsit unde să taie.