Elevul eliminat din examenul de Evaluarea Națională cu nota 1, pentru tentativă de fraudă, este un elev cu cerințe educaționale speciale (CES) care uitase să predea telefonul, susține ISMB

15.245 de vizualizări
examen
Foto: Freepik.com
Elevul eliminat din examenul de Evaluarea Națională cu nota 1, pentru tentativă de fraudă, este un elev cu cerințe educaționale speciale (CES) care uitase să predea telefonul, susțin reprezentanții Inspectoratului Școlar București pentru Edupedu.ro

Aceștia au precizat că este singurul elev eliminat de la proba de Limba și literatura română care a avut loc pe 22 iunie 2021, dintre cei 11.815 elevi prezenți la acest examen.

Telefonul a fost descoperit de profesorii asistenți asupra elevului, după ce s-a făcut instructajul și proba scrisă „începuse de ceva vreme”, potrivit reprezentanților ISMB.

Aceștia au spus că eliminarea din examen dă totuși dreptul elevului să meargă la proba de Matematică, iar apoi se va face media de la Evaluarea Națională cu nota 1 de la Limba Română, medie care va conta în media finală de Admitere la liceu.

În procedura de examen se interzice candidaților să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile și cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminate.

Candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă

Cerinţe educaţionale speciale (CES) sunt definite ca necesităţi educaţionale suplimentare, complementare obiectivelor generale ale educaţiei, adaptate particularităţilor individuale şi celor caracteristice unei anumite deficienţe/dizabilităţi sau tulburări/dificultăţi de învăţare ori de altă natură, precum şi o asistenţă complexă (medicală, socială, educaţională etc.).

CES exprimă o necesitate evidentă a anumitor copii de atenţie şi asistenţa educaţională suplimentară, fără de care nu se poate vorbi efectiv de egalizarea şanselor, de acces şi participare educaţională şi socială.

CES desemnează un “continuum” al problemelor speciale în educaţie, de la deficiențele grave şi profunde la dificultăţile / tuburările uşoare de învăţare. Registrul acestora, în accepţia UNESCO (1995) cuprinde:

  • întârziere în dezvoltare/deficiență mintală/dificultăţi/dizabilităţi severe de învăţare;
  • deficienţe fizice/motorii;
  • deficienţe vizuale;
  • deficienţe auditive;
  • tulburări emoţionale (afective) şi de comportament;
  • tulburări (dezordini) de limbaj;
  • dificultăţi/dizabilităţi de învăţare.

Articol în curs de actualizare

Foto: School photo created by yanalya – www.freepik.com


1 comment
  1. Mai nou, orice elev cu CES are dreptul, pentru “egalitate” de sanse, sa ocupe loc la orice liceu alege familia lui. Asa ca acest elev, chiar si cu media 1,50,ar putea deveni elev la un liceu de top.
    Tragedie ar fi fost daca un oricare coleg al lui, ar fi patit asa ceva… Scoala profesionala ar fi fost singura solutie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Majorarea bursei doctoranzilor la cel puțin 500 de euro pe lună, solicitată Ligiei Deca, printr-un memoriu, de reprezentanții studenților doctoranzi din Consorțiul Universitaria

Majorarea bursei doctoranzilor la cel puțin 500 de euro pe lună este solicitată ministrului Educației, printr-un memoriu, de către reprezentanții doctoranzilor din Consorțiul Universitaria, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.…
Vezi articolul

Focarul cu noua tulpină de virus de la Școala 28 din Capitală a plecat de la un îngrijitor, apoi au urmat directorul și directorul adjunct, spune ministrul Educației: “Ne punem și semne de întrebare cu privire la nivelul de respectare a regulilor”

“Ne punem și semne de întrebare cu privire la nivelul de respectare a regulilor”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu la B1TV, în legătură cu focarul de noua tulpină de coronavirus…
Vezi articolul

Dezbatere publică pentru regulile noi privind banii de navetă dați elevilor de către școli, anunțată de Ministerul Educației. Înscrierile sunt deschise, ședința are loc online pe 5 decembrie

Dezbatere publică pe tema proiectului de ordin de ministru care aprobă normele metodologice de acordare și de decontare a sumelor forfetare pentru elevii care sunt școlarizați în altă localitate decât localitatea de…
Vezi articolul