Elevul din Buzău care și-a ironizat profesoara de desen într-un mesaj pe Facebook, în 2018, sancționat atunci cu nota 2 la purtare, a câștigat definitiv procesul. Colegiul Hașdeu trebuie să îi plătească 3.000 de euro daune morale și să îi revizuiască media

13.606 vizualizări
Foto: Colegiul BP Hasdeu Buzau
Curtea de Apel Ploieşti s-a pronunţat definitiv în procesul dintre Colegiul Naţional „B.P. Hașdeu” şi Andrei Alexandru Voicu, fostul elev al școlii, menţinând decizia instanţei de recurs prin care instituţia de învăţământ este obligată să-i achite fostului elev 3.000 de euro cu titlu de daune morale şi să îi revizuiască media 2 la purtare, scrie Agerpres.

Disputa dintre familia elevului și conducerea colegiului buzoian a început în 2018, atunci când Andrei Voicu, elev în clasa a unsprezecea la C.N. „B.P. Hasdeu”, a postat pe un grup de Facebook al liceului un videoclip al profesoarei sale de desen, însoțit de mesaj ironic.

Cadrul didactic Alina Elena Barbu era pe atunci şi solistă la trupa Kronos. Profesoara i-a pus nota trei la teorie elevului Andrei Voicu, după ce acesta ”a râs împreună cu toţi colegii la ora doamnei”, spunea mama elevului pentru adevărul.ro, vorbind despre răzbunarea profesoarei.

La scurt timp, drept răzbunare, elevul a postat pe grupul de Facebook al Colegiului Hașdeu videoclipul din anul 2013 cu profesoara de desen și mesajul ironic:

Colegiul «Bogdan Petriceicu Hasdeu» este liceul în care este interzisă purtarea bărbii și a părului lung, dar unde predă una dintre cele mai luminate minți ale sistemului de învățământ, această struțo-cămilă a artei, care se zbate între vocația de a cânta și de a desena.”, ar fi fost mesajul elevului.

Reporterbuzoian.ro scrie că la acea vreme, fapta lui Andrei Voicu a făcut obiectul unei anchete disciplinare, la finalul căreia s-a ales cu nota 2 la purtare pe primul semestru. Mama sa, Elena Gabriela Voicu, a deschis acțiunea în instanță și a cerut anularea notei scăzute și daune morale.

Andrei Voicu încheia studiile liceale cu media 9.03 la examenul de bacalaureat. Atunci a început și acțiunea în instanță, iar la capătul a trei ani de procese, pe 7 aprilie 2023, Tribunalul Buzău a dispus anularea deciziilor colegiului buzoian de scădere a notei la purtare a băiatului.

De asemenea, în urma deciziei pe fond, școala a fost obligată să radieze „mențiunile din evidențele școlare în ceea ce-l privește pe reclamant cu privire la aplicarea notei 2 la purtare pe semestrul I al anului școlar 2018-2019, cu efectuarea cuvenitelor modificări” și să-i plătească elevului 3.000 de euro daune morale plus cheltuieli de judecată de 2.800 de lei. Curtea de Apel Ploiești a păstrat sentința Tribunalului Buzău.

În vara lui 2023, Andrei Voicu a finalizat studiile Facultății de Psihologie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iași, iar în prezent este la master, mai scrie publicația locală. 

„Dacă lăsam capul plecat, rămânea cu zece clase. Pentru că voiau să-l exmatriculeze fără drept de înscriere trei ani. Vă dați seama că, după trei ani, nu mai venea el să termine liceul.”, a spus mama tânărului pentru Reporterbuzoian.ro, la aflarea deciziei pe fond.


39 comments
  1. Către E:
    Textul din lege citat de tine este interpretabil.Din punctul meu de vedere videoclipul nu are nimic obscen, ba chiar mi-a plăcut. Daca ești invidioasa că nu arăți ca cele 3 domnișoare, este treaba ta. Pentru mine acel tânăr rămâne un mitocan, indiferent de studiile pe care le are.

    1. Dacă duduia e “buună” în cancelarie, acum înțeleg mai bine de ce o glorifici, Florine! Succes la femei frumoase ca ea!

  2. Rusine judecatoror care au dat o asemenea sentinta! Adica orice elev isi poate permite sa ironize un profesor( indiferent cum este el-a fost pus acolo in urma unui concurs) si nu pateste nimic. Este pupat pe frunte si mai primeste si daune morale. Sa ne mai miram cand o sa anunga aceste progenituri sa ne dea in cap. Sunt persoane care sunt pedepsite cu amenzi sau i inchisoare ca jignesc pe altii sa acestui nesimtit nu poate sa i se scada nici nota la puryare. Vezna mintii!!!!

    1. in schimb, profesoara ae voie sa faca apologia agatarii la mare , pentru o aventura, a unui barbat musai cu bani, declamand public ca un barbat cu portofelul gol nu e valabil ! frumos comportament si frumoasa atitudine, ce sa iti spun ! plus prima razbunare a profesoarei care atunci cand elevii au ras de acel clip video, ea i-a dat, nemeritat, nota 3 la desen baiatului care a aratat clipul colegilor sai ! asadar,in viziunea dvs, nu mai au voie elevii sa rad de ideile astea frivole expuse de profesoara in tinuta indecenta ! pai sa se hotarasca profesoara, ori se face dama de companie la mare, ori ramane profesoara !

      1. Ce vezi indecent tovarășe? Adică ți se pare normal ca un elev să facă mișto de profesoara, dar anormal ca profesoara sa cante, chiar daca versurile nu sunt tocmai conforme cu morala comunistă?

        1. @produl Purice,

          Propun ca, în spiritul “emancipării” invocate de tine (ca scuză pentru un text ce îi transformă pe oameni în “obiecte” pe care le poți folosi/ arunca în funcție de interes), vara să avem o piscină în curtea școlii (prosoape își aduce fiecare), iar bermudele/ costumele de baie cu bluzițe până la “steluță”… să devină noua uniformă, oricum se transpiră în clase în pantaloni lungi! 🙂 Dacă pune și o taxă, s-a scos școala românească! Se umple de… respect.

    2. Eu eram prin clasa a 10-a si aveam ore cu noaptea in cap. Prima ora: fizica. Evident ca eram toti chiori de somn. Pe atunci nu era internet sau calculatoare, ca sa zici ca ar fi fost vreo tentatie. Profa de fizica (Stoica de la liceul de Tudor Vianu din Bucuresti) m-a vazut cu capul culcat pe banca si m-a intrebat ce am. Eu foarte inocent i-am zic sa mi-e somn. Ea: hai la tabla ca sa te trezesc!. Nu m-am prins ce vrea. Apoi m-a intrebat ceva ce nu predase si mi-a dat un 3. Eu eram elev de nota 9-10…le-am zis parintilor ca are ceva profa cu mine. Ai mei in loc sa o dea in judecata…mi-au pus meditator la fizica, desi nu aveau bani nici de paine. M-am simtit umilit atat de profa cat si de parinti. Profa sta la 2 blocuri de mine. O scuip in cap de la balcon ori de cate ori o prind si ii mai zic si cate una cand o vad pe la mega image. Trebuie invatati minte toti profesorii ca sunt angajatii elevilor prin parintii care le platesc salariile din taxe si impozite. Profesorii trebuie penalizati si pedepsiti pana invata ca nu sunt in niciun fel stapanii elevilor. Elevii vor ajunge la putere peste doar cativa ani si se vor razbuna crunt. Cand mai ies profii in strada pentru salarii, ma tem ca cei de la putere de atunci isi vor aduce aminte ce le-au facut profesorii cand erau elevi si se vor razbuna crunt…

  3. O decizie luata de niste judecatori corupti , ce lege au aplicat ?,,? cand au dat sentinta ? Mai avem legi in tara ? Mai avem justitie ???? de aceea tara se duce de rapa ….

  4. i-a ironizat munca? doar nu vorbim despre vreun articol într-o revistă academică pe care l-a luat la mișto. femeia este o manelistă. profesorii comentează adesea (și pe drept cuvânt!) stilul vestimentar al elevelor de azi, este culmea ca și profesorii să îl adopte! o asemenea femeie nu are ce căuta la catedră, pentru a fi profesor îți trebuie o prestanță , e nevoie de o traiectorie care sa te recomande pentru a sta la catedră. și dacă, totuși, au fost niste greșeli de tinerețe pe care le regretă (indiferent cat de ridicol este sa spui asta) și acum chiar este o profesoară ce impune respect, ar trebui să își asume glumele legate de trecutul ei!

  5. Ma minunez de comentarii . Intrebare catre cei care il critica pe elev ca a ironizat profesoara printr-o postare pe Facebook si ca e ok ca a fost sanctionat… toti cei care ironizati statul roman pe facebook de ce nu sunt sanctionati?
    In rest , se putea proceda/reactiona altfel.

    1. problema este și e ironizezi. una este să scrii despre o profesoara că este urâtă, că se îmbracă ca la piață, că vorbește peltic sau mai știu eu ce (chiar a fost un caz cu niste elevi care au fost puși să plătească despăgubiri unui profesoare de care și-au bătut joc pe un grup de WhatsApp și au pus o poza cu o maimuță și spuneau că este profesoara respectiva) și asta este să ironizezi o profesoara pentru că a cantat într-o trupă de trei lei și își expunea posteriorul in videoclip. Nu vorbim despre in videoclip pe care l-a filmat tanti cu prietenele ei în intimitate și a ajuns public. femeia și-a asumat sa participe la așa ceva. singura și-a distrus reputația.

  6. Ce țară de PROȘTI! Vinovatul câștigă și păgubitul pierde.
    FELICITĂRI CELOR CARE AU DAT DECIZIA ! VAI DE NOI, NU NE MAI FACEM BINE !

  7. Decizia de a fi pedepsit cu nota 3 la purtare a fost în mod vădit exagerata. Mama elevului, ca și elevul, nu este un exemplu de comportament în societate. Judecatorii, ori au fost corupti, ori sunt departe de a fi niste modele de comportament în societate. Ce ar fi dacă părinții nemulțumiți ar ataca în instanță notele primite de odraslele lor? Judecatorii trebuiau să respingă acțiunea ca inadmisibila. La o asemenea decizie de batjocură la adresa profesorilor, profesorii trebuie să răspundă judecătorilor cu aceeași monedă și să modifice nota 2 cu nota 3 la purtare (instanta nu a precizat ce nota sa fie acordată).

    1. Nici doamna profesoara nu a fost un exemplu de comportament. In momentul in care a decis sa se asocieze , public, cu o imbracaminte sumara si versuri din sfera pustoaicelor , atunci trebuia sa isi asume criticile. Meseria de profesor vine la pachet cu o tinuta adecvata.Faptul ca si conducerea liceului s-a asociat cu imaginea ei, este si mai dezamagitor pt sistemul de invatamant.

  8. A jignit un cadru didactic. A numit-,,o struto-camila, i-a ironizat munca. Nu as fi propus sa fie exmatriculat, dar nota 4 la purtare o merita. Maica-sa o fi avut un spate solid de a reușit să-l scape de sancțiunea, doar știți cum se face justiție în țara asta. Colegiul poate face recurs…

  9. în curând “onorata instanță” va dispune și modificarea mediilor, a notelor, motivarea absentelor…
    …. poate vrea “onorata instanță” să țină și orele…
    S-a dus dracu învățământul!

  10. Cu onoarea “nereperată” a doamnei profesoare, cum rămàne? El, nepătat, neîntinat, ca și cum nu ar fi stârnit tot acest circ și, ca și cum, imaginea școlii nu ar fi avut de suferit, așa cum expres specifică și sancționează toate regulamentele de ordine internă din România. Ăsta mi se pare un act de justiție à la Buzău, speculând virgule, cratime și mai știu eu ce alte “strâmbografii” din ROI, doar ca să faci dreptate lui…Goe, pupa-l-ar mamița pe el!

    1. În opinia mea, elevul a apreciat-o corect pe doamna așa-zisă profesoară! Dumneaei, care se presupune că ar fi trebuit să posede cunoștințe temeinice de pedagogie, ar fi putut să înțeleagă că în fața ei e doar un adolescent! Atât! Mă bucur pentru elev! Liceul, să facă o selecție a profesorilor!

    1. bursa “de merit” scrie mai mult pe manelista de profesoara, baiatul, cum ai fi aflat daca ai fi citit cu adevarat articolul, a terminat intre timp si facultatea, este un om cat de poate de decent.

      1. A absolvi o facultate nu înseamnă că neapărat ești un om decent. Poți fi decent și fără liceu, daca ești un bun meseriaș. La facultate nu se face educatie, căci ești deja un om major, ci ești pregătit, mai mult sau mai puțin, pentru o anumită profesie.

        1. @ Florin,

          În cazul altor intelectuali nu contează examenele/ diplomele, dar profesorii merită salarii și posturi rezervate până la pensie doar de pe urma promovării lor, indiferent de decență/ moralitate! 🙂

          „Stau și aștept să mă lipesc de un băiat/ M-ar duce cu el la un hotel,/ Dar ce păcat că n-are în portofel…/ Am patru stele aici, pe fruntea mea/ Și-n altă parte… altă stea./ Uite cine vine, uite cine vine/ Un moşulică cu patru limuzine/ E bătrîn, dar e milionar/ Dar ce contează dacă banu-i ban!”

          Poate trebuie să te alături duduilor într-un nou videoclip, prea le ești fan! Mă întreb ce rol ai interpreta? “Tânărul fără… în portofel” sau “moșulică cel cu patru limuzine”? Sau “moșulică fără… în portofel” – în opinia d-relor (inclusiv profesoara din caz), situație în care ești fără speranța de a mai găsi a cincea “stea” din cântec! 😉
          Îți las versurile, să nu te încurci la repetițiile pentru “Latrina TV” – unde au mai fost “mândrele româncuțe” – inclusiv “stimata” ta colegă de breaslă, cea pe care titularizarea a “spălat-o” de compromisul intelectual/ moral (spre deosebire de elev, care rămâne pe veci “însemnat” de păcat)!

          Când “urlați” că partidele politice au stricat sistemul cu pilele și relațiile care nu vă fac cinste, când “luați în brate” pe oricine s-a titularizat, indiferent de moralitate! Apoi vă întrebați de ce ați pierdut respectul…
          Răspunsul i-a “scăpat” în comentarii unui alt cadru didactic:

          <>

          1. Am afirmat că sancțiunea a fost vădit exagerata, dar susțin în continuare că respectivul elev nu avea nici un drept să o jignească pe profesoara. Școala nu este un loc de miștouri și ironii. Și nu ii doresc respectivului proaspăt licențiat decât să continue cu acest comportament la serviciu. Va avea numai succesuri, vorba Elenei Băsescu.

          2. @Florin,

            Art. 234 (fragment din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011):
            “(5) Nu pot ocupa posturile didactice, de conducere sau de îndrumare şi de control în învăţământ persoanele care desfăşoară activităţi incompatibile cu demnitatea funcţiei didactice, cum sunt:
            (…)
            c) practicarea, în public, a unor activităţi cu componenţă lubrică sau altele care implică exhibarea, în manieră obscenă, a corpului.”

            Dacă în România se respecta legea, nu mai discutam despre un profesor, ci doar despre elev (cum ai insistat tu să faci).
            Tânărul să răspundă pentru ce va face ca adult, 17 ani (cât avea în 2018) nu este tocmai o vârstă a înțelepciunii.

    2. „Stau și aștept să mă lipesc de un băiat/ M-ar duce cu el la un hotel,/ Dar ce păcat că n-are în portofel…/ Am patru stele aici, pe fruntea mea/ Și-n altă parte… altă stea./ Uite cine vine, uite cine vine/ Un moşulică cu patru limuzine/ E bătrîn, dar e milionar/ Dar ce contează dacă banu-i ban!”
      Interprete: inclusiv actuala d-șoară/ d-nă profesor (model de moralitate), mai multe detalii în videoclip.

      În țara în care și un asemenea cadru didactic (nu doar cel care merită!) este “recompensat” cu mărire de salariu, de ce elevul nu ar primi bursă pentru munca/ rezultatele lui? Sau ea este om și are dreptul la greșeli (că era foarte tânără cand s-a înjosit intelectual pentru bani), dar el nu avea dreptul să fie un adolescent rebel la 17 ani! Există femei care – la vârsta la care ea dădea din posterior (pentru bani) pe muzică de o calitate puțin spus îndoielnică – învățau, citeau și mergeau la un serviciu serios (chiar dacă de debutant, modest remunerat). Acelea nu-s nici atât de răzbunătoare, dar asta este altă poveste… una pentru oameni mari.

        1. M-am informat, nu îmi place să comentez… în necunoștință de cauză! 😉

          P.S.: Nu am inventat noi limba română pentru a ne permite să o lipsim de… majuscule! 🙂

  11. Nu-mi dau seama de ce Hașdeu s-a băgat în această treabă atâta timp cât băiatul a postat pe facebook și nu în interiorul colegiului! Pentru ce să te bagi? Că îți “defăimează imaginea”? Să fim serioși. Acum că s-a făcut dreptate sunt buni de plată.

    1. imaginea era deja defaimata… de curiozitate, am dat play la videoclipul buclucas si nu ma mai mir de reactia elevului…

    2. Ti se pare normal sa ironizezi un profesor pe facebook? Daca acel elev va face treaba asta si la serviciu, crezi ca va fi premiat sau concediat? Daca nu a invatat nimic din acesta experienta (si cred ca nu a invatat nimic, fiind incurajat de mamica, la fel de “bine” educata), va cunoste pe propria piele ce inseamna sa te legi de cineva, mai ales daca esti subordonat acelei persoane. Daca a castigat acum, nu inseamna ca va castiga mereu. Mai sunt si judecatori care nu fac de ras justitia.

      1. Mi se pare normal ca un elev sa ironizeze un asemenea profesor, de o asemenea joasa calitate, da! Ma bucur ca elevul respectiv a vazut si alt fel de model, pentru ca profesoara respectiva era “model” doar in videoclip. Si nu mi se pare logic sa soliciti respect, atata timp cat nu esti o persoana respectabila, Da! Si ma bucur ca mamica a luat atitudine, si asa e plina tara asta de “modele” de comportament in societate. Iar din exprimarea elevului, deduc ca nu era nici cel mai prost din clasa. Asa ca, de ce i-ar sta in cale o donsoara desumflata de esecul carierei ei artistice, care n-a gasit altceva mai bun de facut decat sa vina la catedra! Exista si videochat, castiga bine si acolo! Ori a vrut sa-si reabiliteze imaginea?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Parcursul și viitorul european al țării trebuie apărate pentru bunăstarea copiilor – Apelurile făcute de Salvați Copii România și World Vision România / Sărăcia „nu trebuie adâncită de niciun fel de scoatere a României de pe traseul ei deplin democratic și european”

Parcursul european al României și atașamentul față de valori prin care sunt apărate drepturile și libertățile copiilor sunt invocate de două organizații neguvernamentale implicate activ în susținerea copiilor din țară,…
Vezi articolul

Toate concursurile din Învățământ continuă, inclusiv Titularizarea 2023, potrivit unei circulare a Ministerului Educației. Guvernul urmează să aprobe un memorandum pentru concursurile care nu sunt încă în desfășurare

Toate concursurile din sistemul de Învățământ care se află în desfășurare vor continua, inclusiv Titularizarea 2023, cu respectarea calendarului oficial, potrivit unui document al Ministerului Educației. Pentru concursurile care nu…
Vezi articolul

Iohannis, despre România educată: Am văzut în ultimele luni o firească dezbatere, mă aștept să continue în Parlament / Premierul spunea recent că parcursul de aprobare nu va fi foarte lung pentru că trebuie să producă efecte

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, la deschiderea anului școlar, că se așteaptă ca dezbaterile pe marginea proiectelor de legi ale educației să continue în Parlament, notează G4Media.ro. Amintim că,…
Vezi articolul

Profesorii reacționează la „măsurile iresponsabile” propuse de minister în proiectele de ROFUIP și Statutul Elevului: dublarea absențelor pentru un punct la purtare „ar trebui retrasă imediat”, iar „sălile de izolare riscă să devină un refugiu confortabil pentru turbulenți” / Avertisment: „elevii reprezentanți abuzează de drepturi și își construiesc un regim școlar preferențial nejustificat”

Profesorii de la Colegiul Național „Matei Basarab” din București au transmis Ministerului Educației un set de observații și propuneri detaliate cu privire la modificările propuse pentru Statutul Elevului și Regulamentul…
Vezi articolul

Peste 134.000 de profesori si angajați din Învățământ continuă greva generală / Profesorii din Iași vor protesta în fața Prefecturii și în a zecea zi de grevă, după ce și marți au fost în stradă

Peste 134.000 de angajați din sistemul de Învățământ continuă greva generală, potrivit datelor celor două sindicate din Educație. Cu alte cuvinte, 86,93% din totalul membrilor care au semnat referendumul pentru…
Vezi articolul