Elevul care a agresat-o pe dirigintă nu are voie să intre în şcoală timp de cinci zile, a decis Consiliul de administrație / Conducerea colegiului “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureș a cerut poliției să asigure personal specializat de pază

1.903 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Elevul de clasa a VIII-a care a agresat-o pe dirigintă luni nu are voie să intre în școală timp de 5 zile, anunță Inspectoratul școlar Mureș, potrivit Agerpres. Decizia a fost luată de Consiliul de administraţie al Colegiului Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş. Elevul a fost eliberat din arest preventiv marți seara, după ce cu o zi înainte a fost nevoie de intervenția poliției în școală pentru a-l îndepărta din clasă. Elevul a făcut gesturi obscene către dirigintă și apoi a agresat-o.
  • Directoarea Colegiul Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, profesoara Cristina-Ligia Someșan a transmis părinților elevilor din liceu o scrisoare în care semnalează faptul că nu este prima abatere a acelui elev și că “trebuie luate măsuri aspre, ferme şi clare pentru toată lumea, care să nu mai permită ca vreodată un elev sau un profesor să fie expus vreunui rise de orice fel în şcoală”.

Consiliul de administraţie al Colegiului Naţional “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş a aprobat propunerea consiliului profesoral prin care se cerea ca timp de 5 zile, elevul de clasa a VIII-a care și-a agresat diriginta să nu aibă voie să intre în școală, anunță Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş.

“În cursul zilei de ieri a avut loc o şedinţă la Colegiul Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian’ din Târgu Mureş, în urma căreia consiliul profesoral a propus sancţionarea elevului de clasa a VIII-a cu suspendare pe o durată de cinci zile lucrătoare, începând cu data de astăzi, sancţiune deja aprobată în şedinţa extraordinară a consiliului de administraţie al colegiului. Totodată, s-a demarat procedura de cercetare disciplinară a elevului în cauză prin activarea comisiei responsabile de prevenirea şi eliminare a violenţei“, scrie Agerpres.

În plus, conducerea Colegiului a cerut poliției în data de 12 martie, “personal specializat de pază pentru asigurarea zonei şi pentru diminuarea riscurilor asociate situaţiei”, spune purtătorul de cuvânt Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Camelia Irimie.

De altfel, directoarea Colegiului anunța părinții într-o scrisoare făcută publică, că trebuie luate măsuri aspre, ferme şi clare pentru toată lumea, care să nu mai permită ca vreodată un elev sau un profesor să fie expus vreunui rise de orice fel în şcoală”.

Ea a semnalat faptul că nu este prima abatere a acelui elev, și că deși a urmat cadrul legal și a făcut reclamații la poliție și la protecția copilului, elevul i-a spus: “Nu-mi pasă, că și-aşa n-ai ce să-mi faci nici tu, nici poliția”. 

În timpul celor cinci zile de suspendare, a precizat reprezentanta IŞJ Mureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş continuă ancheta la Colegiului Naţional ‘Alexandru Papiu Ilarian”.

Ce se cere de la un agent de pază în școli

Atribuțiile agenților de pază solicitate în cazul școlilor, potrivit mai multor documente disponibile pe Internet și consultate de Edupedu.ro, nu specifică în mod clar posibilitatea ca aceștia să intervină în situații. În cazul recent din București, de la Școala Nicolae Titulescu unde un elev ar fi fost agresat sexual de un alt elev în toaleta școlii, primarul sectorului 1, Clotilde Armand a spus, într-o declarație pentru TVR, că paznicii nu pot gestiona conflicte între elevi: 

  • „Paznicii nu au atribuții în interiorul școlii, doar afară, la a supraveghea cine intră în școală. Posturile sunt alocate de Inspectorat, în școlile unde nu sunt destule posturi. Primăria vine și alocă și ea niște posturi de paznici, dar fișa de post este extrem de limitată, nu au competențe pentru a gestiona conflictele între elevi, nici nu au voie să intervină între elevi. Cei care au așa atribuții sunt cadrele didactice care trebuie să fie prezente”.

Fișe de post accesibile pe site-urile diverselor unități de învățământ din țară și consultate de Edupedu.ro nu indică nici ele posibilități clare ca paznicii să intervină anume în asemenea situații, dincolo de obligația generală de a supraveghea și de a asigura securitatea elevilor. Între altele:

La Colegiul Național Traian Lalescu din Reșița, ei pot legitima elevii și alte persoane la intrarea în școală, să „supravegheze și să asigure securitatea”, generic vorbind, să anunțe jandarmeria și poliția pentru a elimina „posibile incidente”, să verifice căile de acces, geamuri, să monitorizeze sistemul video, să supravegheze bunuri.

La un alt colegiu național, din Vălenii de Munte, ei pot: să prevină intrarea unor persoane străine, verifică „gradul de protecție, a porților și a sistemului de închidere”, supraveghează bunurile, degajează căi de acces, sprijină profesorul de serviciu etc.

La o Școala Gimnazială Nr. 19 din Brașov, o astfel de fișă menționează, printre atribuții: „supravegherea elevilor”, a patrimoniului, a bunurilor, verificarea accesului persoanelor în școală, degajarea căilor de acces. Aici, se menționează că poate interveni „pentru a preveni” violențe între elevi, ca responsabilitate arondată supravegherii elevilor care ies în curtea școlii.

Prevederi generale privind paza (legitimare, securitatea accesului etc.) și curățenia în unele zone sunt incluse și într-o fișă de post la o școală din Satu Mare  

Informații de context

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş a anunţat, luni, că un elev de clasa a VIII-a din Târgu Mureş a fost condus de două ori la poliţie după ce s-a urcat pe un dulap în timpul orelor de curs şi a arătat gesturi obscene cadrului didactic, iar la două ore după incident ar fi aplicat lovituri cu pumnii şi picioarele dirigintei clasei.

Astăzi, 11 martie, în jurul orei 10,00, poliţiştii au fost sesizaţi în mod direct de către reprezentanţii unei unităţi de învăţământ din Târgu Mureş cu privire la faptul că, în cadrul unei ore de curs, de la clasa a 8-a, s-ar afla în derulare un posibil conflict. Poliţiştii de ordine publică (proximitate), alături de poliţiştii Biroului Siguranţă Şcolară s-au deplasat la faţa locului, stabilind faptul că un elev de 15 ani, din clasa a 8-a, s-a urcat în timpul orelor de curs pe un dulap şi a arătat gesturi obscene cadrului didactic. Tânărul a manifestat un comportament necooperant faţă de poliţişti, fiind imobilizat şi condus la sediul Poliţiei municipiului Târgu Mureş, unde a fost invitată şi mama acestuia, pentru clarificarea stării de fapt şi lămurirea situaţiei“, a arătat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, într-un comunicat de presă.

IPJ Mureş a precizat că tânărului i-a fost aplicată o sancţiune contravenţională, cu amendă, în valoare de 500 de lei, conform Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

“În jurul orei 12.35, poliţiştii au fost sesizaţi de către reprezentanţii aceleiaşi unităţi de învăţământ cu privire la o faptă de agresiune. La faţa locului, poliţiştii au stabilit că acelaşi tânăr ar fi aplicat lovituri cu pumnii şi picioarele cadrului didactic îndrumător, manifestându-se recalcitrant în continuare. Tânărul a fost imobilizat şi condus la sediul unităţii de poliţie alături de părintele său, în vederea continuării cercetărilor şi luări măsurilor legale care se impun”, a precizat IPJ Mureş.

Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş a precizat că elevul a fost sancţionat de nenumărate ori, din cauza comportamentului său.

“La refuzul şi limbajul injurios, doamna director a rugat elevii să iasă din clasă împreună cu d-na profesor şi să meargă în laboratorul de specialitate. În acest timp, elevul în cauză şi-a aprins o ţigară, aşezându-se pe pervazul geamului, laboratorul fiind situat la etajul II. A fost apelată atât Poliţia de proximitate, cât şi Serviciul de urgenţă 112. La sosirea echipajului de poliţie, elevul din clasa a VIII-a se afla la nivelul parterului, iar după o răbufnire violentă, a fost încătuşat şi dus la maşina de poliţie. La colegiu s-au prezentat angajaţii de la Poliţia de proximitate şi siguranţă şcolară, pentru a lua declaraţii. După plecarea acestora, elevul s-a întors împreună cu mama lui, au aşteptat-o pe doamna dirigintă pe hol, au ameninţat-o cu moartea şi într-o răbufnire violentă, elevul i-a aplicat acesteia mai multe lovituri. A fost apelat din nou echipajul de poliţie prin dispeceratul 112 şi l-au ridicat pe elev împreună cu mama lui. Doamna dirigintă a fost transportată la IML şi SMURD”, a arătat inspectorul şcolar general al judeţului Mureş, Paula-Maria Dărăban, într-un comunicat de presă.

Citește și:
Elevul de clasa a VIII-a care și-a agresat diriginta a fost reținut, luni seara, de polițiști
Elevul de clasa a VIII-a de la un liceu din Mureș care și-a agresat diriginta: “Nu-mi pasă, că și-aşa n-ai ce să-mi faci nici tu, nici poliția”, povestește directoarea liceului într-o scrisoare deschisă către părinți

22 comments
  1. Doamna diriginta, sunteti cea mai proasta din curtea scolii daca nu faceti RAPID demersuri sa-l dati in judecata. Platiti-va avocat, apelati la sindicat daca nu aveti bani, este problema de serviciu, sa va ajute. Suntem alaturi de dumneavoastra, dati-l in judecata URGENT!

    1. Și școala și ISJ ul trebuie chemate în instanță.
      Pentru că nu i-au asigurat securitatea fizică deși cunoștea comportamentul huliganului.

      Așa poate pe viitor vor schimba aceste legi de nimic.

      1. Are 15 ani. Răspunde penal.
        Și are părinți care răspund în fața legii pentru faptele minorului.

        Prea mult Tik Tok. Prea puține cunoștințe.

    2. Nu va rezolva nimic. Chiar daca va obține despăgubiri financiare și restituirea cheltuielilor de judecată, nu va vedea banii niciodata, pentru simplul motiv că elevul nu va lucra nicăieri ca sa i se retina bani din veniturile realizate.

  2. Profesorii nu sunt apărați de NIMENI, NICIODATĂ…este o realitate pe care directorii o ascund, pentru a rămâne în funcție.

  3. după 5 zile , o să intrați în online și nebunu satului o sa fie stăpân pe școală.
    500 de lei amenda ? !? de ce ?
    codul penal art 371 , va permite până la 120.000 lei.

    1. Amenda data nu are nici o legătură cu Codul penal. Este o amendă contravențională data de politie, nu o amendă penala data de o instanță judecătorească.

      1. oricum i a dat cea mai mica ptr contravenție ,amenda e între 500 lei – 1500 lei pentru tulburarea linistii publice prin strigate etc
        deci cam asta .

  4. Așa, și apoi?

    O să fie dați în judecată pentru procedura pe baza căreia au aprobat oprirea accesului (pe motiv că i-au încălcat dreptul la educație, bla bla bla), vor pierde, elevul o să primească niște bani ca daune morale și tot va veni la școală să-și bată joc în continuare de profesori și colegi.

    Victorie totală pentru România Educată.

  5. E mare supărare pentru acest specimen, că lipsește 5 zile de la școala. DarVioleta dirigintei, cine îi acoperă daunele morale???

    1. Dreptul la educație?Ceilalți pot cere o testare psihologica a lui în baza comportamentului avut și apoi decis dacă se poate remedia prin tratament asociat cu terapie.Poate ca ia droguri,poate ca este dintr-o familie de alcoolici sau bolnavi psihic.Nu merge chiar așa. S-a manifestat atât de violent și antisocial ,trebuie oprit iar ceilalți părinți trebuie sa se unească nu sa aștepte sa facă altul politie pentru copii lor.Trebuie sa își apere copii de un bolnav psihic și îl pot ajuta și pe el cu un diagnostic și tratament adecvat ca să fie cât de cât normal.Din păcate bolile psihice nu aleg și sunt potentate de mediul de proveniență și în care se dezvoltă iar faptul ca nu exista pedeapsă și u au limite nu ajuta deloc la o normalitate a situației.

    2. Sunt buni de plata și el și mămică lui.Au și dovezi video și martori și de toate.Poate lua și pielea de pe ei.Are câștig de cauza diriginta.

        1. Ce bunuri are acest elev care pot fi scoase la licitatie? Unde exista prevederea legala de a face puscarie, daca nu platesti daunele morale, pentru nu realizezi venituri si nu ai nici bunuri care pot fi vandute la licitatie

      1. Nu este adevarat. Capata si de la Minister daune daca vrea pentru ca nu s-au luat masuri. In statutul profesorului e trecut si dreptul la siguranta. Doamna sa nu mai tergiverseze, sa intenteze procesul ca va castiga negresit,fiind hartii, filmari.

        1. Profesorii nu mai au Statut.
          Din păcate.
          Și nu cred că vor avea nici măcar acum.

          Totul va fi deturnat politic în discuții sterile despre siguranță, programe antiviolentă și alte povești de adormit alegătorii, numai bune pt campania electorală.

        2. Nu o opreste nimeni sa dea in judecata si ministerul, daca are bani de cheltuit pe taxe judiciare de timbru si pe avocati, dar nu va castiga nimic. Coruptia cea mai mare din Romania este in justitia controlata politic de grupari infractionale. Nu vezi nici acum realitatea din Romania?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cazul „taxa pe xerox”, expus de o elevă din Mangalia. „Nu poate nimeni să vă plătească aceste teste. Astea sunt ale voastre, personale”, așa explica directoarea Liceului Callatis, într-o înregistrare, de ce “gratuitatea învățământului” nu înseamnă și multiplicarea la copiatorul de la secretariat a unor teste sau materiale școlare

“Fiecare să dea suma respectivă. Împărțiți frumos între voi toți și atâta este. La fiecare disciplină este cel mult treizeci de bani sau cincizeci de bani”. Așa spune o doamnă…
Vezi articolul

Rezultate Admitere Liceu 2024 au fost publicate. Elevii au aflat în ce licee au fost repartizați, după media la Evaluarea Națională și opțiunile alese cu părinții și diriginții – UPDATE

Repartizarea computerizată în clasa a IX-a are loc miercuri, 24 iulie, conform calendarului oficial. Până luni, 22 iulie, elevii, profesorii diriginți și părinții au completat opțiunile în fișele de admitere…
Vezi articolul