„La subiectul doi a fost caracterizarea unui personaj și în rest subiectul a fost mai ușor decât anul trecut”, „Mi s-a părut foarte ușor. Mă așteptam la ceva mai greu”, au declarat absolvenții Școlii Generale ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, despre subiectele la Limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2024, pentru Alba24.
Și elevii de la Colegiul „Octavian Goga”, intervievați de Ora de Sibiu, au spus ca examenul la Limba română a fost ușor și majoritatea speră să ia note mari, ideal peste 8.
- Subiecte Evaluare Națională 2024 – Limba și literatura română: Texte suport din Constantin Chiriţă – „Cireșarii” și din Cella Delavrancea – „Portret”. La subiectul al II-lea, elevii au avut de făcut o compunere în care să caracterizeze un personaj
- Evaluarea Națională 2024. Rezolvarea subiectelor la limba română făcută de profesorul Cătălin Zaman: Cerințele par a fi o copie la indigo a subiectelor din 2023, o idee mai complicat la partea de gramatică
Peste 160.400 de absolvenți ai clasei a VIII-a au susținut marți, 25 iunie, proba scrisă la Limba română din cadrul Evaluării Naționale 2024. În județul Alba au participat aproximativ 2.500 de elevi, conform Inspectoratului Școlar Județean Alba.
Alba24 a discutat cu o parte dintre absolvenții Școlii Generale ”Ion Agârbiceanu” din Alba Iulia, care au spus că, din punctul lor de vedere, subiectele au fost mai simple decât se așteptau.
„La subiectul doi a fost caracterizarea unui personaj și în rest subiectul a fost mai ușor decât anul trecut, a fost mult mai ușor decât ne așteptam să ne dea, a fost foarte ok subiectul, am făcut tot” a spus una dintre tinerele care au ieșit de la examen.
Ea a fost susținută de colegii ei, care au confirmat că subiectele au fost mai ușoare decât se așteptau.
Un alt elev a declarat: Mi s-a părut foarte ușor. Mă așteptam la ceva mai greu.
Ministerul Educației va publica baremele de la proba scrisă la ora 15:00.
Proba la Matematică va avea loc joi, 27 iunie, iar proba pentru elevii care au studiat limba și literatura maternă este programată vineri, 28 iunie.
Calendar rezultate și depunerea contestațiilor
Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 14:00. Contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 3 iulie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 4 iulie (în intervalul orar 8:00 – 12:00).
“Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 9 iulie.
Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat prin coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor personale. Codurile individuale vor fi distribuite elevilor pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, este media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele din cadrul Evaluării Naționale.
Ministerul Educației pune la dispoziția linia Televerde 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități privind desfășurarea Evaluării Naționale. Numărul va fi disponibil pe durata probelor scrise.
Foto: © Flynt | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.