Elevii trebuie să sesizeze absențele profesorilor către director, spune Ligia Deca: Să nu închidă ochii. Aceste absențe nu fac altceva decât să le saboteze propriile șanse pentru un parcurs educațional de succes

6.029 de vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat la Digi 24 că elevii trebuie să sesizeze absențele profesorilor către director sau „către cine consideră ei că este o persoană de încredere”. Deca a precizat că „aceste absențe nu fac altceva decât să le saboteze propriile șanse pentru un parcurs educațional de succes.”

Moderator: Ce aveți să le spuneți elevilor care au la clasă profesori care nu vin, întârzie. Și asta este o practică.

Ligia Deca: Să nu închidă ochii.

Moderator: Și ce să facă?

Ligia Deca: Trebuie să sesizeze această absență a cadrului didactic către director, da, sau către cine consideră ei că este o persoană de încredere, pentru că aceste absențe nu fac altceva decât să le saboteze propriile șanse pentru un parcurs educațional de succes. Nu trebuie închis ochii. Nu trebuie mers pe un aranjament. Da, dacă sunt modificări de orar, atunci conducerea școlii trebuie să afle. Și nerespectarea orarului, fie de către profesor, fie de către elevi, nu face altceva din nou decât să afecteze elevii, fiecare elev în parte.

Informații de context

În luna aprilie, ministrul Educației spunea că în cazurile în care profesorii lipsesc nemotivat de la ore “trebuie sesizat inspectoratul școlar și chiar Ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare”.

Pe 5 februarie, într-o dezbatere în matinalul Europa FM, mulți părinți din țară au spus că lipsesc profesori de la ore, des.

Câteva exemple prezentate în emisiune: 

Realizator: O să vă citesc acum câteva mesaje pe care le-am primit joi, în timpul discuției noastre despre abandonul școlar, deci la interval de câteva minute. Iată: „confirm absenteismul grav – și scrie grav cu litere mari – al profesorilor din liceele Bucureștiului, inclusiv cele așa-zis bune. Speța descrisă cu profesorii din liceul din București 80 este identică cu multe din Constanța. Am fată în clasa a XII-a și avem bac anul acesta”, scrie un părinte care a observat fenomenul altcineva.

Ascultător: „Bună dimineața! Poate faceți într-o zi o emisiune pe tema absentismului profesorilor la cursuri. Este un fenomen real chiar și în școala gimnazială. Profesorii de materii care nu fac parte din examenele de capacitate clasa a VIII-a lipsesc de foarte multe ori”. Valul de mesaje poate fi citit aici.

În 2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a anunțat că vor fi inspecții în școlile din județ pentru a verifica prezența la ore atât a cadrelor didactice, cât și a elevilor.

„În perioada 01.11.-29.11.2022, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin va desfășura, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Caraș-Severin, activitate de inspecție școlară cu privire la prezența la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice”, informează sursa citată mai sus. Nu au fost făcute publice însă rezultatele inspecțiilor.

În Franța se vorbea despre un fenomen al absenteismului în rândul profesorilor în 2022.

Publicația FranceInter.fr scrie că, la începutul lunii decembrie 2022, Curtea de Conturi din Franța a luat și o poziție legată de absențele profesorilor de la clasă, un fenomen care, în ultimii ani, a îngrijorat sistemul de educație din Hexagon, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere a calității actului educativ.

De ce lipsesc profesorii de la unele ore: Absențele cadrelor didactice sunt legate fie de motive personale – sunt bolnave / au un copil bolnav ori trebuie să se prezinte la diverse verificări medicale – fie de “obligații profesionale”. Iar prin obligații profesionale se înțeleg, printre altele, cursurile de formare continuă. “Instituția de învățământ trebuie să se asigure că organizarea examenelor sau a concursurilor și a întâlnirilor pedagogice nu încalcă sistematic timpul de cursuri al elevilor, că programele de formare au loc în afara orelor de predare și că profesorii care participă la excursii sau ieșiri școlare sunt înlocuiți sistematic [la ore]”, subliniază Curtea de Conturi.

Instituția apreciază, așa cum se arată în raportul oficial, consultat de EduPedu.ro, că, pentru absențe mai lungi de 15 zile, în 96% dintre cazuri profesorii au înlocuitori la ore încă din a doua zi. Pentru perioade de absență mai scurte de 15 zile, doar 20% dintre cazuri găsesc înlocuitori la clasă. Din 2,5 milioane de ore, 500.000 sunt făcute [cu înlocuitor], precizează raportul.

Citește și:
Ligia Deca despre absenteismul profesorilor: În acele cazuri consider că trebuie sesizat Inspectoratul școlar și chiar Ministerul ca să putem să luăm măsurile necesare
Profesorii lipsesc de la ore? – dezbatere Europa FM pornită de la un val de mesaje date de părinți, în care aceștia reclamă absenteism al cadrelor didactice în mai multe școli din București și din țară
Inspecții anunțate de Inspectoratul Școlar Caraș-Severin pentru verificarea prezenței la ore atât a profesorilor, cât și a elevilor

11 comments
  1. profesorii fie nu vin la ore, fie stau pe telefon in clasa! sa fie acolo! dar despre tabletele care nu pot fi folosite la ore ce spuneți, d-na ministru? le ținem bine in cutii că au costat și mulți bani! halal digitalizare- 11 kg ghiozdan elev clasa a 11a!

  2. Nimic nu e de mirat, in sistemul în care, mulți candidați competenți, rămân fără posturi, deoarece angajările se fac , știm noi cum!! Răul se taie de la rădăcină, dacă nu degeaba!!

    1. Dacă acel copil spune ca profesorul nu a mai dat pe la școală, fiți sigură ca tot elevul va avea de suferit, despre ce vorbim!? Se va “răzbuna” pe el până la sfârșitul clasei cu note mici,atitudine răutăcioasă etc.. școala a devenit o fudulie pentru mulți dintre elevi cât și pentru cadrele didactice! Am copii elevi,dar eu ca mamă trebuie sa fac școală cu ei acasă! De-abia aștept sa termine tot ce ține de școală, ca eu ca părinte nu îmi permit pregătiri suplimentare, dar nici sa plec la muncă știind ca ei nu au habar de lecțiile care li se predă. Școala a devenit doar cu numele, că sunt și anumite excepții în care profesorii își fac treaba, dar mulți sunt doar cu prezența și atât, iar părinții trebuie sa le continue treaba lor acasă.

  3. Este o regulă ca profesorii,directorii,inspectorii sa nu vina la ore ,sau vin la ore și nu fac nimic,stau pe telefon,vorbesc diverse,își fac hârtiile pentru școală………etc,toti știți asta dar nu vreți să faceți nimic sa se schimbe aceste aspecte.Romania educata.

    1. Aveți dreptate, doamna Steluța și copiilor li s-au interzis telefoanele, dar “onorații” și “respectații” profesori au mai multe drepturi decât elevii și nu fac decât să se plângă că muncesc mult, dar ei, nu fac mare lucru

  4. profesorii au învoiri prevăzute de lege,concedii fara plata sau medicale…nu i învățați să pârască și să păndească…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fostul director al Muzeului Național Brukenthal, profesorul Sabin Luca, a plagiat într-o carte publicată în 2006, a stabilit Comisia națională de etică din cadrul Ministerului Cercetării / Cartea va fi retrasă de la vânzare din România și Germania

Consiliul național de etică din cadrul Ministerului Cercetării, Inovației și Digitalizării a decis că “prof. univ. dr. Sabin Adrian Luca este vinovat de abaterea de la normele de bună conduită…
Vezi articolul

Proiectul de Hotărâre de Guvern prin care 2.500 de școli vor primi granturi de 200.000 de euro pentru a reduce abandonul școlar, aprobat în ședința Executivului de joi. Cîmpeanu: Este vorba de școli cu număr redus de elevi, din mediul rural, acolo unde rata de abandon în 2020 a fost de 26%

Executivul a aprobat, joi, Hotărârea de Guvern pentru lansarea Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, care va da undă verde pentru fondurile de 3,7 miliarde de euro destinate Educației pe…
Vezi articolul