Elevii sub 14 ani nu pot fi sancționați disciplinar, ci vor fi consiliați, potrivit unui proiect de Statut al elevului, document asumat de mai multe asociații. Documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației, conform unui comunicat al organizației Salvați Copiii.
- Draftul a fost depus de un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor.
Art. 53 – „(6) Elevii sub 14 ani nu pot fi sancționați disciplinar. Aceștia vor fi consiliați, indicându-se necesitatea respectării regulilor și consecințele care pot rezulta din faptele lor”, se arată în proiect.
În document se arată că „este interzisă declararea unui elev ca repetent pe motive disciplinare” – art. 54 (7). Iată ce prevede proiectul:
Articolul 54 – „(1) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:
a) observație individuală;
b) mustrare scrisă;
c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;
d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;
e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;
f) preavizul de exmatriculare;
g) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ;
h) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ;
i) exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.
(2) Toate sancțiunile aplicate se motivează și se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților, tutorilor sau reprezentanților legali. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz.
(3) Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context.
(4) Violența fizică sub orice formă se sancționează conform dispozițiilor legale în vigoare, de către organele competente.
(5) Sancțiunile prevăzute la alin. (1) lit. d)-h) nu se pot aplica în învățământul primar.
(6) Sancțiunile prevăzute la alin. (1) lit. f) și g) se pot aplica în învățământul obligatoriu numai în situații foarte grave, când sunt întrunite următoarele condiții în mod cumulativ:
a) prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă;
b) fapta elevului constituie infracțiune și s-a luat o măsură preventivă privativă de libertate față de acesta.
(7) Este interzisă declararea unui elev ca repetent pe motive disciplinare.”
În actualul Statut nu apare prevederea ca elevii sub 14 ani nu pot fi sancționați disciplinar și nici prevederea că este interzisă declararea unui elev ca repetent pe motive disciplinare.
Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023
Informații de context
Amintim că Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației în 2023 cu câteva reglementări în special la clasele primare. Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.
Ministerul Educației urmează să vină cu propriu proiect de Statul al Elevului.
Pe 28 decembrie 2023, Consiliul Național al Elevilor a venit cu propriile propuneri pentru modificarea statutului elevului, printre care curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, dreptul la produse de igienă în școli, consiliere pentru elevii exmatriculați.
După o analiză privind implementarea Statutului Elevului, CNE a mai făcut 14 recomandări.
Legat de violența școlară, Consiliul Național al Elevilor recomandă introducerea în noul Statut al Elevului a unor noi funcții în cadrul consiliilor școlare ale elevilor, cu statut de directori de departamente, elevi ambasadori antibullying, cu scopul de a crește încrederea pe care elevii o au în colegii lor care îi reprezintă.
O altă recomandare care a stârnit controverse este aceea de a nu mai exista intrări/ieșiri separate din unitatea de învățământ, destinate exclusiv profesorilor. Ligia Deca a spus că lasă școlilor decizia de a stabili intrări separate sau comune pentru profesori și elevi. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) spune că intrările separate în școli pentru profesori, respectiv pentru elevi nu reprezintă o formă de discriminare.
Vezi aici restul recomandărilor Consiliului Național al Elevilor
Foto: © Media Whalestock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.