Elevii sub 14 ani nu pot fi sancționați disciplinar – prevedere introdusă într-un proiect de Statut al elevului

13.278 de vizualizări
Foto: © Media Whalestock | Dreamstime.com
Elevii sub 14 ani nu pot fi sancționați disciplinar, ci vor fi consiliați, potrivit unui proiect de Statut al elevului, document asumat de mai multe asociații. Documentul a fost depus, joi, 1 februarie, la registratura Ministerului Educației, conform unui comunicat al organizației Salvați Copiii.
  • Draftul a fost depus de un grup de reprezentanți ai copiilor, voluntari ai Organizației Salvați Copiii România, precum și reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, Asociației Elevilor din București-Ilfov și Asociației Vâlcene a Elevilor.

Art. 53 – „(6) Elevii sub 14 ani nu pot fi sancționați disciplinar. Aceștia vor fi consiliați, indicându-se necesitatea respectării regulilor și consecințele care pot rezulta din faptele lor”, se arată în proiect.

Foto: Statut al Elevului – proiect

În document se arată că „este interzisă declararea unui elev ca repetent pe motive disciplinare” – art. 54 (7). Iată ce prevede proiectul:

Articolul 54 – „(1) Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:

a) observație individuală;

b) mustrare scrisă;

c) retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul;

d) mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ;

e) suspendarea elevului pe o durată limitată de timp;

f) preavizul de exmatriculare;

g) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în aceeași unitate de învățământ;

h) exmatricularea cu drept de reînscriere, în anul școlar următor, în altă unitate de învățământ;

i) exmatricularea fără drept de reînscriere pentru elevii din învățământul postliceal.

(2) Toate sancțiunile aplicate se motivează și se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților, tutorilor sau reprezentanților legali. Sancțiunea se aplică din momentul comunicării acesteia sau ulterior, după caz.

(3) Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context.

(4) Violența fizică sub orice formă se sancționează conform dispozițiilor legale în vigoare, de către organele competente.

(5) Sancțiunile prevăzute la alin. (1) lit. d)-h) nu se pot aplica în învățământul primar.

(6) Sancțiunile prevăzute la alin. (1) lit. f) și g) se pot aplica în învățământul obligatoriu numai în situații foarte grave, când sunt întrunite următoarele condiții în mod cumulativ:

a) prezența elevului în școală pune în pericol siguranța elevilor sau a personalului din școală, afectând dreptul la educație, respectiv la muncă;

b) fapta elevului constituie infracțiune și s-a luat o măsură preventivă privativă de libertate față de acesta.

(7) Este interzisă declararea unui elev ca repetent pe motive disciplinare.”

În actualul Statut nu apare prevederea ca elevii sub 14 ani nu pot fi sancționați disciplinar și nici prevederea că este interzisă declararea unui elev ca repetent pe motive disciplinare.

Iată ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023
Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 / captură legislatie.just
Informații de context

Amintim că Statutul elevului a fost modificat de Ministerul Educației în 2023 cu câteva reglementări în special la clasele primare. Statutul elevului, varianta 2023, a fost aprobat prin ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023 și a fost publicat abia 14 zile mai târziu.

Ministerul Educației urmează să vină cu propriu proiect de Statul al Elevului.

Pe 28 decembrie 2023, Consiliul Național al Elevilor a venit cu propriile propuneri pentru modificarea statutului elevului, printre care curriculumul la decizia elevului din oferta școlii, dreptul la produse de igienă în școli, consiliere pentru elevii exmatriculați.

După o analiză privind implementarea Statutului Elevului, CNE a mai făcut 14 recomandări.

Legat de violența școlară, Consiliul Național al Elevilor recomandă introducerea în noul Statut al Elevului a unor noi funcții în cadrul consiliilor școlare ale elevilor, cu statut de directori de departamente, elevi ambasadori antibullying, cu scopul de a crește încrederea pe care elevii o au în colegii lor care îi reprezintă.

O altă recomandare care a stârnit controverse este aceea de a nu mai exista intrări/ieșiri separate din unitatea de învățământ, destinate exclusiv profesorilor. Ligia Deca a spus că lasă școlilor decizia de a stabili intrări separate sau comune pentru profesori și elevi. Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) spune că intrările separate în școli pentru profesori, respectiv pentru elevi nu reprezintă o formă de discriminare. 

Vezi aici restul recomandărilor Consiliului Național al Elevilor

Foto: © Media Whalestock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elevii să poată oferi feedback anonim profesorilor, online, după primele două sau trei module școlare – propunere de modificare a Statutului elevului
Elevilor le este interzis să strângă fondul clasei sau fondul școlii – prevedere introdusă într-un proiect de Statut al elevului
Temele pentru acasă să nu fie evaluate de profesori, cu excepția referatelor sau proiectelor, se solicită într-un proiect de Statut al elevului
Dreptul elevilor la profesori apți din punct de vedere psihologic și psihiatric, inclus într-un proiect al Statutului elevului
PROIECT Profesorii ar putea să justifice notele elevilor de la lucrările scrise, în termen de 15 zile de la comunicare, la solicitarea copilului sau părintelui
Testele anunțate să nu fie în două zile școlare consecutive și nici două în aceeași zi, se solicită într-un nou proiect de Statut al elevului
Cel mult 5 ore pe zi de școală pentru elevii de gimnaziu și 6 ore pentru elevii de liceu, prevede un proiect de modificare al Statutului Elevului
Greutatea ghiozdanului elevilor nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului – prevedere din proiectul Statutul elevului, propus de mai multe asociații de elevi

32 comments
  1. ,,Salvați copiii” pare că se transformă într-o organizație de ideologizare a impertinenței ridicată la rang de virtute.

    Imunitate absolută indiferent de fapte.

    Au învățat de la parlamentari se pare!

    Discernământul apare în jurul vârstei de 7 ani.
    Dacă de la elevii nu mă așteptam să citească tratatele de pedagogie si de psihologie a vârstei, faptul cå ,,Salvați copiii” vine și susține asemenea aberații nu mai este doar îngrijorător ci efectiv distruge însăși esența educației.

    Poate chiar acesta este scopul.
    Sa distrugem ce avem ca apoi sa putem avea argumente indubitabile pentru al privatiza.

    Suntem deja experți în asta.

    Lipsa de reacție (chiar de protest) ne face complici la ce va urma pt. ca stim deja din experiență ce fel de dezbateri publice face Ministerul (și mai ales cu cine)

  2. De utilizarea telefonului nu se zice nimic în statutul elevului. Sa înțeleg ca au dreptul sa stea la ore pe telefon ? Multe drepturi și mai puțină disciplină în rândurile elevilor.

  3. Schimbarea nu poate veni de la cei care sunt acum la putere. Deci trebuie schimbați la alegeri, lucru care nu se va realiza decât prin prezența masivă la vot. Restul sunt vorbe goale.

  4. Eu nu știu unde vor să se ajungă cu debandada asta! Tot spun că nu sunt rezultate, dar elevul are numai drepturi! Sunt cazuri in care elevilor nici nu le pasă că sunt corigenți sau că le sunt scăzute mediile la purtare pentru indisciplină și spun că nu-i interesează ce spun profesorii! Doamna ministru știe că nu ai ce să le faci? Sindicatele minunate, care iau o grămadă de bani prin cotizații de la profesori, dar și de la guvern, știu? Sunt convinsă că da, dar nu-i interesează de nimic!
    Nu vede nimeni că de când au numai drepturi , a scăzut mult și calitatea educației? Nu este nicio legătură?Dacă ai doi circari din ăștia bine dispuși , nu se pierde timp inutil într-o oră? Consilierii școlari nu au cum să fie eficienți decât în mică măsură! În prezența lor, e totul bine și frumos, apoi, e la fel!
    Vreți rezultate? Atunci trebuie măsuri de coerciție și pentru elevii indisciplinați, dar luate gradual! Restul, povești! Dacă nu vrei rezultate, atunci totul doar în cârca profesorului!
    Întreabă toți, de ce erau rezultate odinioară? Păi tocmai pentru că profesorul avea un anumit statul social! Acum, el este considerat de către toți un fel de ,,neica nimeni”, care trebuie să fie înjurat, apostrofat, criticat, pedepsit, etc. Dar el trebuie să fie în școală: paznic, contabil, birocrat, asistent medical, dădacă, etc. Și pe toate trebuie să le facă bine! Oricum, nu are cum să facă totul cum doresc părinții, autoritățile locale, ministerul, guvernul, presa, etc și atunci toate se vor sparge în capul său. Până nu se schimbă nimic în partea asta , n-o să fie rezultate! Nu pot fi rezultate fără disciplină și din partea elevilor, când unii dintre ei consumă energizante sau altele și consideră școala și profesorii loc de distracție! Și sunt cazuri din astea cam prin toate școlile din România!

  5. In aceasta directie vom ajunge la eliminarea notei la purtare! Nu spun ca eu o sustin, chiar o consider o aberatie si un abuz la adresa unui minor. sa interzici PE VIATA accesul unui on la anumite meserii ca in nu stiu ce clasa a avut media scazuita la purtare (din absente de exemplu) este o nemernicie!
    Nemernicie consfintita prin lege si pe care profesorii si scolile sunt obligati sa o aplice!

    1. Fă-l jandarm, când el a băgat creionul mecanic în ochiul unui coleg în clasa a 7-a. Dă-i arma pe mână unuia care la 13 ani nu înțelege diferența între bine și rău.

      Nu pedepsi în niciun fel pruncul, să nu rămână stresat, că o să ajungă om de nădejde deși în timpul copilăriei n-a avut niciodată nicio responsabilitate! S-au ”descurcat” părinții și l-au scăpat!

    2. pai de ce sa fie nemernicie daca nu vine la scoala??? sa i dea 10 unuia care sta si doarme bine mersi, si un amarat silitor care desi face naveta si indura frigul, vine la scoala si NU are absente?! sa fie ca n Caragiale…sa le dea la 10 ca s de familie buna!!!

  6. Desigur, sa nu-i mai sanctioneze nimeni! Oricum profesorul nu prea mai are nicio parghie sa-i constranga, de note nu le pasa, de absente nu le pasa, de nimic nu le pasa in afara de ” socializare” caci, nu-i asa, ” trebuie sa-si traiasca viata”. Profesorul trebuie sa fie prietenul elevului, nu-i asa? Nu, e o prostie fara margini! Profesorul e un mentor la care elevul priveste cu respect, iar” prietenia” se manifesta prin aceea ca profesorul poate fi un sfatuitor, care consiliaza, cu caldura, la nevoie. Atat! Nu ne tragem de sireturi cu elevii. Si inca ceva legat de sanctiuni, sunt foarte utile! Scoala si educatia, in general, presupune constrangeri, e un proces deloc comod, dar necesar, care presupune rigoare, organizare, exactitate! Parinti, in primul rand, impuneti-le rigoare! Altfel ajung adulti haotici, total lipsiti de autocontrol si perspectiva! Nu-i vedeti deja?

  7. În acest caz, și nu numai, haide Ministeru’ cu mărirea numărului de consilieri și mai ales psihologi școlari angajați în școli (lauda din iunie 2021).

    Nu vă mai bateți joc cei din Ministeru’ Educat cu un singur consilier la sute de elevi sau chiar mii , de exemplu, nepăsătorilor ( iar dacă nu sunteți așa, atunci dati-va demisia, Ministeru’, sunteți din ce in ce mai penibili pe lângă incompetența multora dintre domniile voastre de la înălțime; treceți la fapte, haideți)

    1. cu consilieri și teste licențiate…sa se uite domnii de la minister pe site urile firmelor care vând teste psihologice licențiate, avizate Cpr, sa n o luam de la capăt că în cazul cititorului de palme din Cj…După ce se uită și își revin din soc din cauza preturilor, să priceapă că un consilier scolar nu poate achiziționa din salariul lui așa ceva și să dea drumul fondurilor la modul real, nu pe hârtie și atât ..
      dar … n o sa vezi!

  8. Nu cumva numele organizatiei “Salvati copiii” este incomplet si ar trebui adaugata precizarea “Salvati copiii de povara responsabilitatii” ? Cam asta rezulta din sustinerea pe care organizatia o ofera acestui proiect.

  9. da,da …și introdus în Rofuip sancționarea părintelui,atunci! …că n o plăti școala când MINORUL de 13 ani și 11 luni rupe o ușă de distracție:)

  10. corect, muma sa să l educe să nu greșească…cretină solicitate,aberantă! Deci sa bea la școală, sa se bata, să înjure…că are imunitate,cum ar veni:))
    Ne dați solicitările infantile din statut, pe rand? :))
    deja unii vad abuzuri,teorii ale conspirației….jenant

    1. Nu știu tot, dar când văd și aud de la părinți pe care îi cunosc, ce comportament de căcat au unii profesori cu copiii lor, că nu fac meditații cu ei, cum îi depunctează, chiar dacă au învățat foarte bine și altora mult mai mediocrii, li se dau note mari, pentru că vin la pregătirea care are loc la domiciliul profesorului, îmi dau seama pe zi ce trece, că și din cauza profesorilor, învățământul se duce de râpă.

      1. Să înțeleg că nu aveți copii la școală?
        Vă dați cu părerea luându-vă după spusele prietenilor? La cât comentați pe aici aproape zilnic , credeam ca aveți cel puțin câte un copil pe fiecare nivel de școlarizare.

  11. Eu propun, în locul sancțiunilor, să-i pupăm în partea dorsală pe elevii indisciplinați… Și să le dăm o bursă.

    1. Corect. Doar elevul nostru, stăpânul nostru și vai de profesorul care nu ascultă elevul. Romania educata marca Klaus Iohannis.

  12. O solicitare foarte bună. Până la vârsta de 14, copiii nu au discernământ. Dacă au greșit, trebuie să fie ajutați să înțeleagă și să repare greșeala comisă, nu să fie exmatriculat pe nedrept, dar mai mult ca sigur că vor exista abuzuri din partea școlii și a profesorilor, pentru anumiți copii care refuză anumite lucruri, absurde cerute de școală și profesori.

    1. Femeie, ești întreagă la cap? Ce faci cu unul de 12 ani care-și înjunghie un coleg?! Știu că de personalul școlii, profesori sau alți angajați, nu vă pasă, dar de copiii voștri care-s în școală, vă pasă?

      Sau cât timp nu e copilul vostru, lasă că e bine, ce dacă-l dă cu capul de pereți colegul neîntreg la minte, sau îi scoate ochii, sau îi taie degetele? Are sub 14 ani, nu răspunde și nu i se întâmplă nimic!

      Controlează-te la cap, ai mare nevoie.

    2. Tu, pe ce lume traiesti? De cand cu drepturile elevului si ingradirea adultilor, jumatate din copii devin monstrii cu chip uman. Adica, dupa tine, daca iti da in cap , il ajuti sa inteleaga de ce lovitura ti-a fost fatala? Poate sa omoare, sa schingiue , poate face orice, asa-i? Pai sa experimenteze pe cei ca tine si parintii lor! Ce zici? Hai , ca poate ai treaba ( stai cuminte in timp ce un ingeras fara diacernamant te loveste si tu cu ultimele forte ii explici de ce iti dai duhul…)….

    3. Si care este limita de timp cand le “apare” discernamantul ? O fi 14 ani minus 1 zi ? O fi 14 ani plus o saptamana ? Cat ? Si cum apare acest discernamant, fara o educatie prealabila care trebuie sa cuprinda si pedepse ? Apare brusc, asa cum un motor de automobil care se tot incapatzaneaza sa porneasca, deodata, brusc, isi da drumul si…porneste ?

    4. Ai auzit de omorul la o scoala din SUA, unde un elev minor a fost condamnat la închisoare pe viață pentru crima comisa cu arma de foc și mă-sa a încasat 15 ani de pușcărie pentru că nu a asigurat arma? Acolo se poate, aici nu. La noi un minor acum câțiva ani a violat și ucis la Iași o fetiță de 10 ani, iar bestia a scăpat după 6 ani de pușcărie? Este OK?

    5. Chiar asa ..lipsit de discernământ nu e nimeni doar dacă nu e bun de dus la Bălăceanca și ținut la maxima securitate!
      Da,da!Abuzatorii aia de profesori care au ceva cu toată lumea!!😂

    6. sar aschii din monitor, OanaM! ce texte! ce repede ai sarit la “nedrept”! ce repede ai sarit la “abuzuri”! numai si numai din partea scolii si profesorilor, evident!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Daniel Funeriu: Acțiunea actuală a sindicatelor este legitimă în măsura în care cer şi lucruri legate de legea educației, nu doar de salarii. Turnesolul bunei lor credințe este dacă au revendicări legate de Evaluarea Națională

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, vorbește într-un scurt mesaj pe pagina sa de Facebook despre nevoia de recredibilizare a sindicatelor. Acesta enumeră câteva dintre evenimentele care s-au petrecut, legate…
Vezi articolul