Guvernul a adoptat în septembrie Ordonanța de Urgență (OUG) nr. 106/2024, care include modificări importante la legea 95/2006 în ceea ce privește accesul la asigurarea publică de sănătate pentru diverse categorii de persoane: studenții doctoranzi vor beneficia de această asigurare, fără a fi condiționați de activitatea didactică la universitate. De asemenea, legea 95/2006 a fost modificată recent prin altă lege, pentru ca elevii și studenții români din străinătate să primească asigurare de sănătate fără plata contribuției.
- Edupedu.ro a scris despre ordonanța de urgență (OUG) cu privire la asigurarea studenților doctoranzi di legea 95/2006 de când a fost în stadiul de proiect lansat în consultare de ministerul Sănătății.
- Edupedu.ro a scris și despre proiectul de lege pentru aceeași lege 95/2006 pentru elevii și studenții români din străinătate care primesc asigurare de sănătate fără plata contribuției.
Conform articolului 224 din legea 95/2006, alineatul (1), litera a), în forma modificată, beneficiază de asigurare publică de sănătate:
- Copiii până la 18 ani;
- Tinerii între 18 și 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenți de liceu în perioada dintre finalizarea studiilor și începerea anului universitar (dar nu mai mult de 3 luni), ucenici sau studenți;
- Absolvenții facultăților de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultății
- Studenții doctoranzi, indiferent dacă predau sau nu;
- Persoanele care urmează cursuri de instruire individuală pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști.
Această modificare vine în sprijinul doctoranzilor, eliminând condiționarea de a desfășura activitate didactică în limita a 4-6 ore pe săptămână.
În plus, legea 95/2006 a mai fost modificată și prin legea 309/2024 pentru ca elevii și studenții români din străinătate să beneficieze de asigurare medicală fără plata contribuției.
„Articolul 224
(1) Următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuției, în condițiile art. 154 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare:
a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenții de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenți, absolvenții facultăților de medicină, stomatologie, farmacie, dar nu mai mult de 6 luni de la absolvirea facultății, studenții-doctoranzi, precum și persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldați sau gradați profesioniști. Prevederea se aplică inclusiv în cazul tinerilor de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, elevi, ucenici sau studenți, respectiv în cazul studenților-doctoranzi, înmatriculați într-o instituție de învățământ liceal/școală profesională sau instituție de învățământ superior, după caz, acreditată, din altă țară;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecție a copilului;
c) soțul, soția și părinții fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate”.
Foto: © Kasto80 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.