Elevii și profesorii ar putea să meargă sâmbătă la școală să recupereze în avans orele pierdute pentru când va fi Bacalaureatul în iunie 2025, propune ministra Educației, Ligia Deca. Soluția oficialei – în contextul în care probele scrise de Bacalaureat 2025 încep pe 10 iunie și ceilalți elevi de clasele Pregătitoare – a XI-a încă au ore de curs până pe 20 iunie.
Propunerea a fost făcută luni seară la Digi24, întrebată cum se vor organiza examenele vara viitoare pentru absolvenții de liceu care, la 4 zile după ce încheie cursurile (6 iunie – data finalizării cursurilor la clasele a XII-a/ a XIII-a), încep probele scrise de Bacalaureat 2025 cu examenul la Limba și literatura română.
„Există școli aglomerate, iar soluțiile în acele cazuri pot fi regândirea orarului, da, adică se poate trece, dacă nu sunt deja în schimburi, se poate merge după-amiază, se poate merge pe recuperare. Da, în anumite sâmbete, chiar înainte, știind că urmează [probele/perioada examenelor – n. red.]”, a spus Deca.
Ligia Deca a anunțat și că structura anului școlar ar putea fi modificată de Ministerul Educației în așa fel încât programele Săptămâna „Școala altfel” și „Săptămâna Verde” să se organizeze și după 30 mai, data limită impusă în ordinul de ministru 3.694 cu structura anului școlar 2024-2025, semnat chiar de ea.
- Nu este clar cum ar putea ajuta extinderea perioadei dacă școlile deja au fixat când au loc Săptămâna „Școala altfel” și „Săptămâna Verde”, având termen să comunice aceste zile profesorilor, elevilor și părinților până pe 1 aprilie.
„[Școlile] pot să facă această recuperare în avans, adică să știe că vor avea acele zile libere și atunci să-și programeze cumva să restructureze în acel modul orarul în așa fel încât să facă orele care trebuie făcute. Mai există și o altă soluție pe care ne gândim să o avansăm și anume organizarea de Săptămână Altfel și Săptămâna Verde în acea perioadă. (…) Ne gândim să modificăm această perioadă pentru a o extinde pe întreaga durată a anului școlar în așa fel încât să le dăm școlilor posibilitatea să aibă această oportunitate de a programa atunci când sunt probele de Bacalaureat”, a mai declarat ministra Educației la Digi24.
Deca a mai menționat recent, pe 5 septembrie, despre posibilitatea ca școlile să intre în programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” când vor fi examene în iunie 2025, lăsând de înțeles că alegerea școlilor de a le plasa în structura anului școlar poate fi modificată, deși ordinul de ministru pentru anul școlar 2024-2025 stabilește termen de fixare a perioadelor mobile 1 aprilie 2024.
Un alt exemplu recent dat de ministră a fost și reducerea din programele de examen valabile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025, în cazul în care profesorii semnalează decalaje la organizarea timpului pentru consolidarea și recapitularea la clasă, potrivit acesteia: „În esență, dacă sunt probleme reale și ele ne pot fi semnalate de către cadrele didactice, se poate umbla la programa de evaluare care nu este identică cu programa școlară și atunci pot fi făcute ajustările respective”.
Redăm mai jos fragmentul de discuție integral:
„Moderator – Cosmin Prelipceanu: Bacalaureatul începe mai repede. Începe pe 10 iunie, din cauză că verile noastre sunt din ce în ce mai călduroase și anul școlar se termină pe 20 iunie. De aceea, întrebarea pe care ne-au pus-o mulți dintre telespectatorii noștri – profesori, părinți, în școli mari, unde sunt multe clase și sunt și cei care termină liceul și încep bacalaureatul, dar sunt și mai mici, care vor trebui să meargă în paralel cu examenul de bacalaureat până pe 20.
Cum să se organizeze? Li se pare imposibil din două puncte de vedere. Pe de o parte, că au trei schimburi și n-au cum să mai organizeze orele ca să nu fie zgomot și doi la mână – e vorba de aceeași profesori. Vor avea de închis anul pentru niște elevi, vor avea de supravegheat, de corectat pentru bacalaureat, cum fac?
Ligia Deca: Aici cred că nu avem o soluție ideală. Ceea ce știm însă este că în acest an am avut cod roșu repetat, pe un număr record de zile, și sub auspiciile acestui cod roșu de temperatură în toată țara am desfășurat titularizarea cadrelor didactice. Am făcut toate eforturile logistice pentru ca acest examen să desfășoare în bune condiții, însă este clar că pentru elevi, pentru copii, pentru a garanta ca ei să poată să performeze la aceste examene, avem nevoie ca temperaturile să nu fie peste 35-40° și atunci am căutat diferite soluții. Soluția identificată a fost să ducem probele de competențe la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, iar probele scrise să le aducem mai devreme, astfel încât și Evaluarea Națională și Bacalaureatul să se finalizeze până se termină în luna iunie.
Așa cum spuneți, există școli aglomerate, iar soluțiile în acele cazuri pot fi regândirea orarului, da, adică se poate trece, dacă nu sunt deja în schimburi, se poate merge după-amiază, se poate merge pe recuperare. Da, în anumite sâmbete, chiar înainte, știind că urmează…
Moderator: Ce recuperare din 10 în 20 iunie? Cred că mai e un weekend.
Ligia Deca: Păi nu, pot să facă această recuperare în avans, adică să știe că vor avea acele zile libere și atunci să-și programeze cumva să restructureze în acel modul orarul în așa fel încât să facă orele care trebuie făcute. Mai există și o altă soluție pe care ne gândim să o avansăm și anume organizarea de Săptămână Altfel și Săptămâna Verde în acea perioadă.
Moderator: Știți că în lege există o perioadă pentru aceste…
Ligia Deca: Știu, și ne gândim să modificăm această perioadă pentru a o extinde pe întreaga durată a anului școlar în așa fel încât să le dăm școlilor posibilitatea să aibă această, știu eu, o oportunitate de a programa atunci când este, când sunt probele de Bacalaureat, Săptămâna Verde sau Săptămâna Altfel.
Moderator: Știm cu toții cum arată sfârșitul de an școlar în orice școală din România – nu mai face nimeni nimic.
Ligia Deca: Eu cred că trebuie făcută școală din prima până în ultima zi.
Moderator: La sfârșitul lunii iunie, profesorii diriginți vor umple autocarele și vor pleca cu copiii în Săptămâna Altfel.
Ligia Deca: Eu cred că toată vara se fac activități extracurriculare. Nu văd de ce nu s-ar face în luna iunie”.