Elevii și profesorii ar putea să meargă sâmbătă la școală să recupereze în avans orele pierdute pentru când va fi Bacalaureatul în iunie 2025, propune ministra Educației, Ligia Deca. Soluția oficialei – în contextul în care probele scrise de Bacalaureat 2025 încep pe 10 iunie și ceilalți elevi de clasele Pregătitoare – a XI-a încă au ore de curs până pe 20 iunie.
Propunerea a fost făcută luni seară la Digi24, întrebată cum se vor organiza examenele vara viitoare pentru absolvenții de liceu care, la 4 zile după ce încheie cursurile (6 iunie – data finalizării cursurilor la clasele a XII-a/ a XIII-a), încep probele scrise de Bacalaureat 2025 cu examenul la Limba și literatura română.
„Există școli aglomerate, iar soluțiile în acele cazuri pot fi regândirea orarului, da, adică se poate trece, dacă nu sunt deja în schimburi, se poate merge după-amiază, se poate merge pe recuperare. Da, în anumite sâmbete, chiar înainte, știind că urmează [probele/perioada examenelor – n. red.]”, a spus Deca.
Ligia Deca a anunțat și că structura anului școlar ar putea fi modificată de Ministerul Educației în așa fel încât programele Săptămâna „Școala altfel” și „Săptămâna Verde” să se organizeze și după 30 mai, data limită impusă în ordinul de ministru 3.694 cu structura anului școlar 2024-2025, semnat chiar de ea.
- Nu este clar cum ar putea ajuta extinderea perioadei dacă școlile deja au fixat când au loc Săptămâna „Școala altfel” și „Săptămâna Verde”, având termen să comunice aceste zile profesorilor, elevilor și părinților până pe 1 aprilie.
„[Școlile] pot să facă această recuperare în avans, adică să știe că vor avea acele zile libere și atunci să-și programeze cumva să restructureze în acel modul orarul în așa fel încât să facă orele care trebuie făcute. Mai există și o altă soluție pe care ne gândim să o avansăm și anume organizarea de Săptămână Altfel și Săptămâna Verde în acea perioadă. (…) Ne gândim să modificăm această perioadă pentru a o extinde pe întreaga durată a anului școlar în așa fel încât să le dăm școlilor posibilitatea să aibă această oportunitate de a programa atunci când sunt probele de Bacalaureat”, a mai declarat ministra Educației la Digi24.
Deca a mai menționat recent, pe 5 septembrie, despre posibilitatea ca școlile să intre în programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” când vor fi examene în iunie 2025, lăsând de înțeles că alegerea școlilor de a le plasa în structura anului școlar poate fi modificată, deși ordinul de ministru pentru anul școlar 2024-2025 stabilește termen de fixare a perioadelor mobile 1 aprilie 2024.
Un alt exemplu recent dat de ministră a fost și reducerea din programele de examen valabile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025, în cazul în care profesorii semnalează decalaje la organizarea timpului pentru consolidarea și recapitularea la clasă, potrivit acesteia: „În esență, dacă sunt probleme reale și ele ne pot fi semnalate de către cadrele didactice, se poate umbla la programa de evaluare care nu este identică cu programa școlară și atunci pot fi făcute ajustările respective”.
Redăm mai jos fragmentul de discuție integral:
„Moderator – Cosmin Prelipceanu: Bacalaureatul începe mai repede. Începe pe 10 iunie, din cauză că verile noastre sunt din ce în ce mai călduroase și anul școlar se termină pe 20 iunie. De aceea, întrebarea pe care ne-au pus-o mulți dintre telespectatorii noștri – profesori, părinți, în școli mari, unde sunt multe clase și sunt și cei care termină liceul și încep bacalaureatul, dar sunt și mai mici, care vor trebui să meargă în paralel cu examenul de bacalaureat până pe 20.
Cum să se organizeze? Li se pare imposibil din două puncte de vedere. Pe de o parte, că au trei schimburi și n-au cum să mai organizeze orele ca să nu fie zgomot și doi la mână – e vorba de aceeași profesori. Vor avea de închis anul pentru niște elevi, vor avea de supravegheat, de corectat pentru bacalaureat, cum fac?
Ligia Deca: Aici cred că nu avem o soluție ideală. Ceea ce știm însă este că în acest an am avut cod roșu repetat, pe un număr record de zile, și sub auspiciile acestui cod roșu de temperatură în toată țara am desfășurat titularizarea cadrelor didactice. Am făcut toate eforturile logistice pentru ca acest examen să desfășoare în bune condiții, însă este clar că pentru elevi, pentru copii, pentru a garanta ca ei să poată să performeze la aceste examene, avem nevoie ca temperaturile să nu fie peste 35-40° și atunci am căutat diferite soluții. Soluția identificată a fost să ducem probele de competențe la sfârșitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie, iar probele scrise să le aducem mai devreme, astfel încât și Evaluarea Națională și Bacalaureatul să se finalizeze până se termină în luna iunie.
Așa cum spuneți, există școli aglomerate, iar soluțiile în acele cazuri pot fi regândirea orarului, da, adică se poate trece, dacă nu sunt deja în schimburi, se poate merge după-amiază, se poate merge pe recuperare. Da, în anumite sâmbete, chiar înainte, știind că urmează…
Moderator: Ce recuperare din 10 în 20 iunie? Cred că mai e un weekend.
Ligia Deca: Păi nu, pot să facă această recuperare în avans, adică să știe că vor avea acele zile libere și atunci să-și programeze cumva să restructureze în acel modul orarul în așa fel încât să facă orele care trebuie făcute. Mai există și o altă soluție pe care ne gândim să o avansăm și anume organizarea de Săptămână Altfel și Săptămâna Verde în acea perioadă.
Moderator: Știți că în lege există o perioadă pentru aceste…
Ligia Deca: Știu, și ne gândim să modificăm această perioadă pentru a o extinde pe întreaga durată a anului școlar în așa fel încât să le dăm școlilor posibilitatea să aibă această, știu eu, o oportunitate de a programa atunci când este, când sunt probele de Bacalaureat, Săptămâna Verde sau Săptămâna Altfel.
Moderator: Știm cu toții cum arată sfârșitul de an școlar în orice școală din România – nu mai face nimeni nimic.
Ligia Deca: Eu cred că trebuie făcută școală din prima până în ultima zi.
Moderator: La sfârșitul lunii iunie, profesorii diriginți vor umple autocarele și vor pleca cu copiii în Săptămâna Altfel.
Ligia Deca: Eu cred că toată vara se fac activități extracurriculare. Nu văd de ce nu s-ar face în luna iunie”.
28 comments
Asta se întâmplă când, de problemele educației, se ocupă o duduie care ar fi trebuit să aibă în grijă macaralele din port…Din păcate, nu o interesează realitatea din școli pentru că trăiește pe un tărâm imaginar, înconjurată de lingăi incompetenți numiți “experți în educație”. Preia mecanic fix ce i se pune în față și se pricepe de minune să facă plecăciuni gen ” ghiocelul” și să spună:’Da, sefu’!”Nu e in stare să vorbească fără hârtie și fără să se bâlbâie iar la întrebările pertinente despre dezastrul din educație, evită răspunsul.Vai de “România educată!’
Tanti, esti un munte de idei crete! De unde iti tot vin? Ne minunam cu totii. Cel mai incompetent ministru. Ai intrecut-o pe Abramburica. Du-te, fata, si lasa-ne, ca politica nu e de tine. Stai la cratita, creste copii, du-te in Caraibe, fa ceva. ORICE. Dar iesi din politica, ca ne-ai capiat cu ideile tale crete. Cat de spalata pe creier sa fii incat sa te porti ca un robot conform unei agende? In cimitir, tot in 4 scanduri ajungi. Lasa puterea si gologanii promiși, drăguță. Traieste-ti viata, fa un copil, planteaza un copac, fa un bine. Nu e, mama, politica de tine.
Ministra e intr-un univers paralel. Ea CREDE in universul ei. In realitatea noastra, in iunie nu mai prinzi picior de elev iar cei care vin nu mai au chef de scoala.
Ii recomandam sa renunte la limbajul de lemn. Nu de alta dar o putem suspecta de analfabetism functional. Nu vrea sa înțeleagă nici pace care e realitatea de pe teren.
Genial! Minunat! Destepciunea lumii! Asta isi bate joc cu intenție, nu? Dupa ce emite hotarari fara sa se consulte cu profesorii de la firul ierbii, vine apoi cu aberații. Incompetenta crasa! Sa vina ea sambata! Cred ca raspandacii ei care monitorizeaza raspunsurile noastre trimit mai întâi in eter ce inepții vrea sa faca, apoi vor sa vada reactiile noastre.
Deștepților, mai distrugeti mult invatamantul cu experimentele voastre??
Ati avut un an cand ati avut competente iarna. Nu ati invatat nimic din acel an pilot? O, ba da.
SCOATETI SAPTAMANILE ALEA CU SCOALA ALTFEL SI VERDE. SUNT cele mai mari inepții. Lasati-ne sa ne facem materia, nu sa o pierdem cu simulari si saptamani aiurea.
Eu aș întreba-o pe doamna ministru următoarele:
1. De ce dă niște ordine care nu sunt gândite și după aceea vine cu fel de fel de alte propuneri care contrazic aceste ordine?
2. Dacă Săptămâna verde și/sau Școala altfel se vor organiza în iunie în perioada susținerii examenelor și profesorii își vor desfășura activitățile în afara școlii, unde mai găsim resursa umană să asigure asistențele la examene?
3. Se vor plăti conform legii orele desfășurate sâmbăta? (întrebare la care știm cu toții răspunsul…🙂)
Ii dai tema de gandire grea. Acolitii din minister care freaca menta pe bani multi nici nu au gandit asa ceva cand i-au dat ideile crete.
Daca a pus competențele în timpul școlii fara să consulte profesorii și elevii, acum să meargă doamna asa zis ministru să recupereze orele sâmbăta.
prin constituție sâmbăta și duminica sunt zile libere, ///
Se poate cu plata dublă!
Tot sistemul de învățământ gestionat de dumneavoastră, este altfel.
Ați făcut praf tot.
De ce trebuie sa vina sâmbăta la școală, profesorii și elevii? Legal, sâmbăta, este zi liberă. Nu ii chinuiți suficient în timpul săptămânii?
De ce nu vă organizați astfel încât să nu se întâmple aceasta situație?
Incompetenta pe toată linia.
Genial! Deci soluția pentru a face față haosului bacalaureatului e să… trimitem elevii la școală sâmbăta. Perfect, nimic nu sună mai bine decât un weekend petrecut în sala de clasă, ca să *anticipezi* orele pe care le vei pierde în iunie. Sună ca și cum ar fi exact ceea ce-și dorește fiecare adolescent: mai multe ore de școală într-o zi care ar trebui să fie liberă!
Și bineînțeles, hai să jonglăm cu „Săptămâna Verde” și „Școala Altfel” de parcă ar fi LEGO, că sigur toată lumea e fericită să reorganizeze totul din mers. Și, evident, la sfârșitul anului, când știm cu toții că nimeni nu mai face nimic, sigur o să fie o explozie de activități „extracurriculare”, așa cum doar în visele cele mai dulci ale doamnei ministru se întâmplă.
Ah, și desigur, codurile roșii de căldură. Ei, lasă, elevii se coc la 40 de grade, dar important e că logistica merge brici. Felicitări, soluții pe bandă rulantă, ce să mai!
Face mișto de noi!!
Plătește profesorii dublu să facă ore sâmbăta?
Stă ea cu copiii în Școală Verde să meargă profesorii la supravegheat sau la corectat la bacalaureat?
Să bage aer condiționat în școli!! Să încheie cursurile mai devreme….
Numai aberații emanate de Deca în colaborare cu președintele profesor în proiectul “România educată”. N vacanțe, săptămânile altfel si verde, fără teze și acum bacalaureat în timpul anului școlar! Și tot cadrele didactice și elevii să tragă pentru a rezolva aberația asta… recuperare în avans în weekend.
A făcut numai rău învățământului. Segmentarea anului școlar în 5 părți, 2 săptămâni aiurea (școală altfel, verde… ore pierdute), fără teze și acum aberația cu examenul în timpul anului școlar? Și vrea ca tot profesorii să tragă de ei să-și poată parcurge materia!
1. Pentru organizarea Scoala altfel la o excursie a unei clase de 30 de elevi este nevoie de minim 2 chiar 3 profesori insotitori conform regulamentelor ME privind excursiile. Astfel toti profesorii la nivel de scoala sunt folositi. Cine mai romane ca asistent sau evaluator la examene?
2. Programele Scoala altfel si saptamana verde trebuie sa fie in 5 zile consecutive de predare conform reglementarii ME, dar ziua de 9 iunie este zi libera oficial de Rusalii, deci saptamana 9-13 iunie se exclude pentru aceste programe.
Doamna ministru habar nu are de realitatile din scoli.
Ii dai tema de gandire grea. Acolitii din minister care freaca menta pe bani multi nici nu au gandit asa ceva cand i-au dat ideile crete.
Isi da cu stangul in dreptul. Ordinele date de dansa se bat cap in cap cu ideile emanate tot de dansa. Haos in neuroni! Doamne, fa un bine si indura-te de ea si elibereaz-o din corvoada inepțiilor! Mai vrea si senator, ca sa nenoroceasca si pe acolo in comisii, conform agendei de distrugere pe care a primit-o.
Aberează pe timpul și pe nervii noștri….
În plus, are o exprimare jalnica! Auzi.. organizarea de Săptămâna Altfel… Femeieeee, alcool, limba romana!!! Organizarea Săptămânii Altfel!! Și, ma rog, a tuturor săptămânilor fără nicio logica sau semnificație pe care le-ati introdus și care, alături de vacantele fără număr, de sărbătorile de tot felul și de punțile care le însoțesc, au făcut ca anul școlar sa se întindă pana la căldurile alea mari.
Un lucru e cert, primata asta nu poate fi suspectată de delictul de gândire.
Abramburica era nimic pe lângă tine.
Deca, demisia!
Sau…
Ai schimbat legea Funeriu.
Renunță la aberațiile inutile, cronofage, caduce si irelevante numite ,, competențe ”
Nu dă faliment imprimeria pt cateva sute de mii de diplome printate.
Sau aici e combinația?
Cate milioane de euro costă tipărirea tuturor diplomelor pt competențe, Deca?
M-me Deca și atât!…
Instalațiile de aer condiționat în sălile de examen ar rezolva toate aceste “schimbări” inutile.
Femeia asta e de o prostie patologică. Cât de senină este ea cu programul unor oameni, weekend, da, care nu au nicio vina ca este ea si ministerul pe care îl conduce atat de incompetenti încât nu sunt in stare sa judece calendarul examenelor….
👍
Doamne, ce idee creadă!
Macar si-a dat seama ca nu se putea cum se gandisera initial.
nope …prin codul muncii tanti nu poate cere așa ceva….ce s abuzurile astea?!
E pierduta in spatiu, saraca!
Asta e nebuna?