Elevii și profesorii pot participa în perioada 17 septembrie – 6 octombrie la prima ediție a concursului „Școala mea verde”, organizat de Teach for Romania, potrivit unui comunicat primit pe adresa redacției. Proiectele trebuie să prezinte idei inovatoare de transformare sustenabilă a școlii sau comunității. 5 echipe vor câștiga între 2.000 și 2.500 de euro, vor beneficia de un program de mentorat și vor cunoaște specialiști care îi vor ajuta să își pună în aplicare proiectele.
Proiectul este finanțat de Fundația OMV Petrom și rețeaua Teach for All.
Proiectele pregătite de echipele formate din elevi și profesori din învățământul public trebuie să vizeze protecția mediului înconjurător. Participanții trebuie să identifice probleme întâlnite în școala sau în comunitatea din care aceștia fac parte și să propună soluții pe care le pot implementa, dar și rezultate vizibile și măsurabile.
Este obligatoriu ca proiectul propus să fie unul de mediu – fie că adresează cauzele din spatele schimbărilor climatice, fie că protejează biodiversitatea, transmit organizatorii concursului.
Pe lângă concursul propriu-zis, profesorii vor beneficia și de un program de formare, iar elevii și părinții vor putea participa la activități special organizate pentru ei. Câștigătorii vor participa la un program de mentorat aplicat și vor cunoaște o rețea de specialiști care îi vor ajuta să implementeze cea mai eficientă variantă a proiectului pe care l-au conceput.
Doritorii se pot înscrie online, descărcând formularul aferent de pe pagina Teach for Romania, unde pot găsi mai multe detalii despre înscriere și desfășurarea concursului.
Echipele pot trimite proiectele până vineri, 6 octombrie, ora 23.59, online, la adresa de email andrei.barbos@teachforromania.org.
Câștigătorii vor fi anunțați atât pe pagina oficială a concursului, cât și pe paginile de social media ale Teach for Romania, pe 25 octombrie. Aceștia vor primii între 2.000 și 2.500 de euro, în funcție de specificul activităților propuse în proiect.
De precizat, profesorul coordonator nu trebuie să facă parte din comunitatea de participanți și alumni Teach for Romania.
Dacă două proiecte înscrise vor avea același punctaj la evaluare, departajarea se va face în funcție de gradul de defavorizare al școlii după Indicele de Risc Socio Educațional (IRSE), școala cu indice mai mare având prioritate, mai transmite echipa Teach for Romania.
Despre Teach for Romania:
„Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală care de 11 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.
În anul școlar 2024-2025, 185 de cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 155 școli, din 29 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 334 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 27.000 de copii”, transmite Teach for Romania.