Elevii și profesorii au liber joi, 5 octombrie, de Ziua Educației

1.759 de vizualizări
Învățământul primar
Foto: Pexels.com
Joi, 5 octombrie, este zi liberă pentru elevi și profesori, deoarece este sărbătorită Ziua Educației. Conform ordinului privind structura anului școlar actual și contractului colectiv de muncă la nivel de învățământ, nu se organizează cursuri pe 5 octombrie.

Articolul 3 al Ordinului privind structura anului școlar 2023-2024 prevede că “În ziua de 5 octombrie – Ziua Internațională a Educației și în zilele nelucrătoare / de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri”. Aceeași zi este prevăzută și în contractul colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector.

Ziua liberă pentru profesori și elevi este cu trei săptămâni și două zile înaintea primei vacanțe a anului școlar în curs, structurat pe module de învățare (vacanța programată pentru 28 octombrie – 5 noiembrie).

Amintim că anul acesta școlar a început pe 11 septembrie și este organizat pe 5 „module de învățare” și are 5 vacanțe. Harta vacanțelor de schi din februarie 2024 a fost publicată de Ministerul Educației și a treia săptămână din lună a fost aleasă în cele mai multe județe.

Desemnată de UNESCO, această zi marchează semnarea, în 1966, a “Recomandării UNESCO/OIM (Organizaţia Internaţională a Muncii) privind statutul profesorilor”. Această recomandare, alături de cea “privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală, potrivit site-ului en.unesco.org, scrie Agerpres.

Citește și:
Joi, 5 octombrie, zi liberă pentru elevi, profesori și angajații din Învățământ. Ziua Educației este nelucrătoare prin Contractul colectiv de muncă
Cursuri online, conferințe și podcasturi gratuite pentru profesori, oferite de British Council, de Ziua Internațională a Educației

4 comments
  1. răspunsul dvs arata clar că profesorii sunt doar niste bone și școala e creșă! Nu se obosise nimeni,este marcat un moment.

    1. Șăfu’, nu profesorii stabilesc zilele libere nici structura anului școlar… E nevoie de cadre didactice! Te așteptăm!… Suntem primii care vrem să ne facem treaba dar… aleșii sunt cu ciorpacul după voturi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, la început de an școlar: „Toaletele din fundul curții sunt o rușine și trebuie să dispară definitiv / #RomâniaEducată trebuie să funcționeze pentru toți, nu doar pentru elitele privilegiate”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a transmis într-un mesaj cu ocazia începerii noului an şcolar că „toaletele din fundul curţii sunt o ruşine” şi trebuie să dispară definitiv într-o ţară europeană,…
Vezi articolul

Doi directori de școli din Maramureș au fost demiși pentru nereguli la Evaluarea Națională 2024, anunță Inspectoratul școlar / În cazul scurgerii subiectelor la limba română, responsabil este un membru al comisiei care și-a recunoscut vina

Inspectoratul școlar (ISJ) Maramureș a decis demiterea a doi directori de școală, pentru nereguli legate de desfășurarea examenului de Evaluare Națională 2024 la centrele de examen respective. Într-una din situații…
Vezi articolul

Echipa MYBIT, formată din eleve de la Colegiul Național Ferdinand I, Bacău, a câștigat finala regională europeană a Technovation Girls 2024 cu un proiect de educație sexuală / Medeea: Ne dorim să ajungă în școli, să fie implementată astfel încât profesorii să poată veni cu aplicația, să le prezinte copiilor

Echipa MYBIT divizia Senior, cu proiectul TeenTalk, a câștigat titlul Europe Regional Winner în penultima etapă din cadrul evenimentului internațional Technovation Girls 2024, potrivit Adfaber. Proiectul lor a fost unui…
Vezi articolul

Ligia Deca: În contextul actual, a investi în măsuri pentru a reduce costurile psihologice ale pandemiei a devenit un imperativ. Avem două direcții de acțiune: asigurarea echilibrului emoțional al elevilor și siguranța lor – VIDEO

România trebuie să investească „în măsuri pentru a reduce costurile psihologice ale pandemiei” și aici „avem două direcții de acțiune: asigurarea echilibrului emoțional al elevilor și siguranța lor”, a declarat…
Vezi articolul