Elevii și copiii de la toate școlile și grădinițele din comuna Afumați, județul Ilfov, trimiși în online printr-o hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență, după ce Ministerul Educației anunțase în localitate scenariul verde pentru săptămâna 20-24 septembrie

3.027 de vizualizări
Foto: www.scoala-afumati.ro
Trei școli și două grădinițe din comuna Afumați se închid pentru prezența fizică a elevilor, potrivit unei decizii luate duminică de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov. Este vorba despre Hotărârea nr. 162 din 19.09.2021 a instituției. Practic, CJSU a decis duminică închiderea tuturor școlilor și grădinițelor din Afumați pe criteriul ratei de incidență, deși Ministerul Educației anunța că potrivit ratei de incidență de vineri, cea prevăzută de ordinul comun cu regulile pentru școli, localitatea este în scenariul verde, cursuri cu prezență fizică, în săptămâna care urmează.

UPDATE: Prefectul județului Ilfov a anunțat că marți școlile se vor deschide în Afumați și că decizia de duminică a fost o eroare.

Școlile și grădinițele care intră în scenariul roșu:

  • Școala Gimnazială nr. 1 Afumați;
  • Școala Primară nr. 2 Afumați;
  • Școala Primară nr. 3 Afumați;
  • Grădinița nr. 1 Afumați;
  • Grădinița cu program prelungit nr. 4.

Decizia CJSU Ilfov a fost aprobată chiar dacă schimbarea scenariului unei unități de învățământ are ca referință ziua de vineri (art. 2, alin. 3 din ordinul 5.196/1.756). Pragul a fost atins în weekend, sâmbăta mai exact, iar comitetul a decis trecerea în online de pe o zi pe alta, începând cu ziua de luni. Până acum, în toate situațiile, școlile s-au închis integral, pe criterii epidemiologice, doar conform ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

Articolul 2, alineatul 3 prevede: „Scenariul de funcționare al unității/instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcție de situația privind evoluția epidemiologică publicată pe site-ul DSP, prin raportare la prevederile art. 3”.

Localitatea Afumați a depășit rata de infectare duminică, pe 19 septembrie, vineri rata de incidență fiind 5,34, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educației.

De altfel, vineri, 17 septembrie, Ministerul Educației a anunțat că școlile din localitatea Afumați, județul Ilfov, vor funcționa în scenariul verde în săptămâna 20-24 septembrie, conform ratei de incidență care stă la baza deciziei de a închide școlile.

Au mai fost și alte localități care au depășit rata de 6 la mie în acest weekend, față de situația de vineri:

  • Negrilești, județul Bistrița-Năsăud
  • Bârsana, județul Maramureș
  • Bătarci, județul Satu Mare
  • Vama, județul Satu Mare
  • Viile Satu Mare, județul Satu Mare
  • Târna Mare, județul Satu Mare
  • Poieni-Solca, județul Suceava
  • Horodnic de Jos, județul Suceava

Ce prevede hotărârea CJSU Ilfov, din 19 septembrie, care se bazează tot pe ordinul comun, cel puțin așa susțin autorii acesteia:

„Începând cu data de 20 septembrie 2021 se aprobă scenariul 2, litera b) de funcționare (participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special), conform Ordinului comun emis de Ministerul Educației (nr. 5196/03.09.2021) și Ministerul Sănătății (nr. 1756/03.09.2021), pentru un număr de 3 unități școlare, respectiv:

  • Școala Gimnazială nr. 1 Afumați;
  • Școala Primară nr. 2 Afumați;
  • Școala Primară nr. 3 Afumați.

Începând cu data de 20 septembrie 2021 se aprobă scenariul 2, litera a) de funcționare (participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție), conform Ordinului comun emis de Ministerul Educației (nr. 5196/03.09.2021) și Ministerul Sănătății (nr. 1756/03.09.2021), pentru un număr de 2 unități școlare, respectiv:

  • Grădinița nr. 1 Afumați;
  • Grădinița cu program prelungit nr. 4.

Pentru 14 zile, incepând cu data de 19 septembrie 2021, se aprobă scenariul de funcționare online pentru clasa a III–a B din cadrul Școlii Gimnaziale „Anton Pann” din orașul Voluntari, conform art. 6 alin (8) din Ordinul comun emis de Ministerul Educației (nr. 5196/03.09.2021) și Ministerul Sănătății (nr. 1756/03.09.2021)”

Foto: scoala-afumati.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Google anunță schimbări majore în pachetul său pentru educație: Elevii nu vor mai putea intra înaintea profesorilor în ședințe Meet / În Classroom vor putea fi integrate aplicații din surse terțe / Va exista opțiunea de a-i “ține pe mut” pe toți participanții la videoconferință

Google va introduce în lunile următoare peste 50 de schimbări și opțiuni noi în pachetul său de programe pentru educație, care își schimbă numele din G Suite for Education în…
Vezi articolul

O treime dintre elevii de 15 ani din România văd școala ca pe o pierdere de timp, arată evaluările PISA 2022 / Elevii trebuie să își dezvolte competențele sau să fie capabili să acceseze un loc de muncă la sfârșitul școlii, iar liceul din România nu oferă aceste două aspecte – Hannah Kitchen, OCDE

România are cea mai mare rată de părăsire timpurie a școlii, spune Lucie Cerna, analist principal în echitate, incluziune și tranziții în cadrul Direcției pentru educație și competențe a OCDE…
Vezi articolul

Alexandru Rafila (PSD) cere o carantină la nivel național timp de o lună, cu sprijin de la guvern pentru activitățile afectate. ”Trebuie o reducere a activităților sprijinită de populație / E intolerabil să avem 500 de morți zilnic”

Alexandru Rafila, principalul comunicator al PSD pe domeniul sanitar, a declarat vineri că e nevoie de o carantină națională de o lună, decisă de comun acord cu patronatele și sindicatele,…
Vezi articolul

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pune lipsa unor salarii decente pentru profesori pe seama “optimizărilor fiscale” ale unor companii din mediul privat, în contextul proiectului de ordonanță menit să acopere găurile bugetare / Reducerile de cheltuieli pregătite pentru sectorul bugetar evită multe surse ale risipei de bani publici

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a pus, miercuri, situația salariilor din educație pe seama “optimizărilor fiscale” din mediul privat: “Nu poți să spui că, în continuare, lași zonele de optimizări fiscale…
Vezi articolul