Elevii și copiii de la toate școlile și grădinițele din comuna Afumați, județul Ilfov, trimiși în online printr-o hotărâre a Comitetului pentru Situații de Urgență, după ce Ministerul Educației anunțase în localitate scenariul verde pentru săptămâna 20-24 septembrie

3.017 vizualizări
Foto: www.scoala-afumati.ro
Trei școli și două grădinițe din comuna Afumați se închid pentru prezența fizică a elevilor, potrivit unei decizii luate duminică de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Ilfov. Este vorba despre Hotărârea nr. 162 din 19.09.2021 a instituției. Practic, CJSU a decis duminică închiderea tuturor școlilor și grădinițelor din Afumați pe criteriul ratei de incidență, deși Ministerul Educației anunța că potrivit ratei de incidență de vineri, cea prevăzută de ordinul comun cu regulile pentru școli, localitatea este în scenariul verde, cursuri cu prezență fizică, în săptămâna care urmează.

UPDATE: Prefectul județului Ilfov a anunțat că marți școlile se vor deschide în Afumați și că decizia de duminică a fost o eroare.

Școlile și grădinițele care intră în scenariul roșu:

  • Școala Gimnazială nr. 1 Afumați;
  • Școala Primară nr. 2 Afumați;
  • Școala Primară nr. 3 Afumați;
  • Grădinița nr. 1 Afumați;
  • Grădinița cu program prelungit nr. 4.

Decizia CJSU Ilfov a fost aprobată chiar dacă schimbarea scenariului unei unități de învățământ are ca referință ziua de vineri (art. 2, alin. 3 din ordinul 5.196/1.756). Pragul a fost atins în weekend, sâmbăta mai exact, iar comitetul a decis trecerea în online de pe o zi pe alta, începând cu ziua de luni. Până acum, în toate situațiile, școlile s-au închis integral, pe criterii epidemiologice, doar conform ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății.

Articolul 2, alineatul 3 prevede: „Scenariul de funcționare al unității/instituției de învățământ pe parcursul anului școlar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcție de situația privind evoluția epidemiologică publicată pe site-ul DSP, prin raportare la prevederile art. 3”.

Localitatea Afumați a depășit rata de infectare duminică, pe 19 septembrie, vineri rata de incidență fiind 5,34, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Educației.

De altfel, vineri, 17 septembrie, Ministerul Educației a anunțat că școlile din localitatea Afumați, județul Ilfov, vor funcționa în scenariul verde în săptămâna 20-24 septembrie, conform ratei de incidență care stă la baza deciziei de a închide școlile.

Au mai fost și alte localități care au depășit rata de 6 la mie în acest weekend, față de situația de vineri:

  • Negrilești, județul Bistrița-Năsăud
  • Bârsana, județul Maramureș
  • Bătarci, județul Satu Mare
  • Vama, județul Satu Mare
  • Viile Satu Mare, județul Satu Mare
  • Târna Mare, județul Satu Mare
  • Poieni-Solca, județul Suceava
  • Horodnic de Jos, județul Suceava

Ce prevede hotărârea CJSU Ilfov, din 19 septembrie, care se bazează tot pe ordinul comun, cel puțin așa susțin autorii acesteia:

„Începând cu data de 20 septembrie 2021 se aprobă scenariul 2, litera b) de funcționare (participarea zilnică, în sistem on-line, a tuturor elevilor, cu excepția celor din învățământul special), conform Ordinului comun emis de Ministerul Educației (nr. 5196/03.09.2021) și Ministerul Sănătății (nr. 1756/03.09.2021), pentru un număr de 3 unități școlare, respectiv:

  • Școala Gimnazială nr. 1 Afumați;
  • Școala Primară nr. 2 Afumați;
  • Școala Primară nr. 3 Afumați.

Începând cu data de 20 septembrie 2021 se aprobă scenariul 2, litera a) de funcționare (participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție), conform Ordinului comun emis de Ministerul Educației (nr. 5196/03.09.2021) și Ministerul Sănătății (nr. 1756/03.09.2021), pentru un număr de 2 unități școlare, respectiv:

  • Grădinița nr. 1 Afumați;
  • Grădinița cu program prelungit nr. 4.

Pentru 14 zile, incepând cu data de 19 septembrie 2021, se aprobă scenariul de funcționare online pentru clasa a III–a B din cadrul Școlii Gimnaziale „Anton Pann” din orașul Voluntari, conform art. 6 alin (8) din Ordinul comun emis de Ministerul Educației (nr. 5196/03.09.2021) și Ministerul Sănătății (nr. 1756/03.09.2021)”

Foto: scoala-afumati.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Eveniment organizat de Edupedu.ro și World Vision România

VIDEO TEXT Dezbatere online: PISA 2022 – fața necosmetizată a școlii / Directorul OCDE pentru Educație, Andreas Schleicher: Diferențele sociale relevate de PISA sunt o provocare imensă pentru România / Ce spun fostul ministru Mircea Miclea, cercetători, profesori și reprezentanți ai mediului de afaceri despre rezultatele și opțiunile României

Rezultatele PISA 2022 arată o conservare a nivelului minim al Educației din România. Circa 49% dintre elevii de 15 ani nu reușesc să aplice cunoștințele de matematică elementară, care ar…
Vezi articolul

UPDATE „Cadoul” Guvernului României pentru elevii sportivi legitimați la cluburi – blocarea voucherelor de 150 de lei pe lună pentru echipament și transport, abia aprobate printr-o lege în urmă cu două săptămâni. Prevederea apare într-un proiect de ordonanță de urgență

UPDATE ianuarie 2023 Guvernul a adoptat amânarea legii cu un an, până în 2024, prin care se acordă tichete sportive pentru elevii legitimați la un club sportiv, cu care pot…
Vezi articolul

Mircea Miclea: Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar trebuie menținută pentru că altfel erodează masiv autoritatea școlii și a profesorilor. Trebuie un regulament școlar cu penalizări clare, care să fie adus la cunoștința părinților

„Exmatricularea este o măsură de ultimă instanță, dar trebuie menținută pentru că altfel erodează masiv, substanțial autoritatea școlii și a profesorilor. Renunțându-se la această măsură, comunicăm că rămâi în spațiul…
Vezi articolul
Sorin Cîmpeanu și Ciprian Teleman marți, 8 iunie, de la 15:00, la dezbaterea Reforma digitală a Educației

Dezbaterea online Reforma digitală a Educației

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, și Ciprian Teleman, ministrul Cercetării și Digitalizării, vor anunța marți, 8 iunie, de la 15:00, investițiile în educația digitală și în dezvoltarea competențelor digitale prevăzute în PNRR

Educația digitală înseamnă, în primul rând, conținuturi. Lecții smart, resurse educaționale digitale de încredere, ore multimedia accesibile oricând elevilor și părinților și pregătite pentru profesori care să știe să le…
Vezi articolul