Toți elevii din România sunt invitați să inspire schimbarea prin concursul “Elevii schimbă jocul: CartON!”. Organizat de Tetra Pak România în parteneriat cu Edupedu, concursul vrea să exploreze creativitatea generației actuale aflată în școală, în ceea ce privește educația pentru sustenabilitate, și să îi provoace pe copii, adolescenți și tineri să creeze și să implementeze campanii inovatoare de reciclare a ambalajelor de carton. Cu accent pe implicarea în comunitate, concursul vrea să transforme perspectivele elevilor asupra mediului înconjurător, într-un demers amplu de conștientizare și acțiune ecologică în școli.
UPDATE 29 martie: Pentru că am primit de la voi foarte multe idei bune, provocatoare și creative, pentru care vă mulțumim, jurizarea durează un pic mai mult. Așa că anunțarea premiilor mult așteptate va fi făcută până pe 7 aprilie. Mulțumim pentru înțelegere!
Concursul este deschis pentru elevii din clasele I-IV și V-VIII, din școlile din mediul urban și rural din România, sub îndrumarea unui cadru didactic coordonator – învățător, profesor sau director.
Acest concurs încurajează elevii să se implice activ în protejarea mediului prin faptul că îi face să gândească, să creeze, analizeze și propună inițiative de reciclare a ambalajelor de carton, promovând astfel conștientizarea și acțiunea ecologică. Practic, participanții ar trebui să ne spună cum își imaginează ei cele mai bune soluții de a-i încuraja sau convinge pe adulții și copiii din jurul lor, despre beneficiile reciclării ambalajelor de carton și cum se face sortarea corectă a acestora pentru reciclare.
Nu vor face asta sub formă de compunere, ci vor realiza o campanie de informare și educare la nivelul școlii. Clasele participante au libertatea să aleagă modalitatea prin care vor desfășura campania în școala lor. Astfel, pot face desene, filmulețe, planșe, animații, infografice, afișe, pliante etc., prin care să arate/vorbească despre beneficiile reciclării ambalajelor de carton în școala lor. De asemenea, pot transforma cutiile de carton (de exemplu ambalaje de carton pentru lapte, sucuri etc) în obiecte utile și, astfel, să fie utilizate în cadrul campaniei lor.
Înscrierea în concurs, formular, acord și regulament
Regulamentul complet poate fi descărcat de aici.
Înscrierea în concurs se face pe baza completării unui formular, disponibil aici.
- Pentru înscrierea în concurs, clasa participantă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- Să transmită formularul completat la adresa de email specificată pe pagina dedicată concursului de pe Edupedu (acesta se va putea descărca de pe pagina de concurs Edupedu). Formularul va fi transmis de către coordonator. De asemenea, coordonatorul are obligația de a se asigura de transmiterea acordului privind prelucrarea de date.
- Să transmită, alături de formularul completat, un material de prezentare a campaniei (în format word, pdf, ppt). Pot fi anexate formularului de înscriere/emailului de înscriere orice fel de materiale reprezentative care arată desfășurarea campaniei la nivelul școlii (fotografii, filmulețe etc.).
ATENȚIE: materialele anexate, în special video sau foto, care sunt mai mari decât permite emailul, pot fi transmise prin transfer tot la adresa de email specificată în acest regulament.
Netransmiterea formularului completat sau a materialului de prezentare duce la eliminarea din concurs.
Documente înscriere concurs: Acord privind includerea în concurs și prelucrarea datelor cu caracter personal
Documente înscriere concurs: Formular de înscriere în concurs
Regulament concurs Elevii schimbă jocul: cartON!
Pentru orice informații și detalii privind concursul, vă rugăm să ne scrieți pe adresa de concurs (concurs@cart-on.ro) și vom reveni în cel mai scurt timp posibil cu un răspuns.
Prin participarea la acest concurs, elevii sunt motivați să gândească creativ și să dezvolte campanii care să mobilizeze comunitățile școlare și pe cele locale pentru a face alegeri sustenabile și responsabile față de mediu. Concursul subliniază rolul crucial al tinerilor în schimbarea atitudinilor și comportamentelor pentru un viitor mai verde și mai curat.
De ce cartonul? Cartonul este un termen general folosit pentru a denumi hârtia groasă, de diferite densități și diverse tipuri de calitate. Poate fi hârtie groasă cu un singur strat sau foi groase cu mai multe straturi. Cartonul este utilizat pe scară largă în industrie, în magazine, în zonele de birouri și în curierat sau transporturi. Ca să luăm un exemplu doar din școală și din universul apropiat al unui elev, cartonul poate fi în ambalajele alimentelor (lapte), electronicelor, electrocasnicelor, coperți de cataloage, de caiete, de agende, cartoane folosite pentru îndosariere sau bibliorafturi, cărți de joc, cutii de jocuri, cărți poștale, cartoane de hârtie, cutii de ouă, cutii de cereale, cutii de pantofi și așa mai departe.
În mare parte, toate tipurile de ambalaje de carton pot fi reciclate, mai puțin cele unsuroase, murdare de mâncare sau de diverse grăsimi. Reciclarea ambalajelor de carton este un proces prin care cartonul, care altfel ar fi aruncat și ars împreună cu alte deșeuri,este reprelucrat și utilizat ulterior sub formă de foi groase pentru a produce ambalaje noi de carton.
Pentru a participa la concursul “Elevii schimbă jocul: CartON!”, școlile și elevii trebuie să urmeze câțiva pași esențiali:
- Înscrierea claselor: Coordonatorii (învățătorii, profesorii sau directorii) sunt responsabili pentru înscrierea campaniilor derulate de clase în concurs. Aceasta se face prin trimiterea formularului de concurs completat la adresa concurs@cart-on.ro.
- Acord de prelucrare date: coordonatorul are obligația de a se asigura de transmiterea acordului privind prelucrarea de date.
- Prezentarea campaniei: Împreună cu formularul de înscriere, profesorii coordonatori trebuie să trimită un material de prezentare a campaniei lor de informare și educație despre reciclarea ambalajelor de carton (pentru lapte, sucuri etc), derulată la nivelul clasei, care poate include fotografii, filmulețe și alte materiale demonstrative.
- Evaluarea și jurizarea: Concursul se încheie cu evaluarea și jurizarea finală, unde campaniile vor fi evaluate pe baza creativității, impactului și implicării.
Calendarul concursului „Elevii schimbă jocul: CartON!” este următorul:
22 februarie – 20 martie: înscrierile campaniilor derulate de clase în școală
20 martie-23 martie: selecția proiectelor de campanie finaliste
24 martie – 6 aprilie: jurizarea proiectelor selectate
7 aprilie: anunțarea câștigătorilor
Jurizarea va ține cont în principal de creativitate, impactul campaniei, implicarea echipei și claritatea prezentării.
Premiile vor fi acordate pentru 18 dintre echipele/clasele participante și vor fi sume între 500 și 1.500 de euro. Marele premiu va fi acordat de juriu profesorului care a realizat alături de elevii săi cea mai inspirațională și de impact propunere de campanie, în valoare de 2.000 de euro.
Clasele câștigătoare vor utiliza premiile obținute pentru derularea unor activități care țin de protecția mediului (excursii, activități educaționale etc.). Acestea pot fi folosite și pentru activități derulate în Săptămâna verde, în Săptămâna Școala Altfel sau în alte activități/perioade.
Toți participanții vor primi un kit educațional din partea organizatorului, Tetra Pak constând într-o broșură educațională despre protecția mediului și un afiș de pus în școală.
9 comments
https://www.youtube.com/watch?v=E6Hs1J4Hnk4
Why is Tetra Pak not recyclable?
This variety of layers and how they are joined together actually makes Tetra Pak cartons difficult to recycle as each material must be separated. It is possible but as it is a specialised process many Councils, including Cardiff, do not accept them for recycling in your kerbside collection.
-Si cutia simpla de lapte primita la scoala are mai multe straturi- polietilena, folie aluminiu etc. in cel mai bun caz ajunge intr-o caramida sau in Kenya.
Nu mai bine faceti un soi de -muzeul holocaustului, luati periodic elevi si le dezvaluiti intregul proces de recilare totul televizat cu interviuri live.
Dar să fie hârtii, niște activități făcute pe fugă și să se umple “Portofoliul” !!
“Pădurarii… care au grijă să planteze ÎNTOTDEAUNA alții noi în locul lor” – Limbajul de lemn , vi se pare cunoscut? sau “Lemnul este trimis la o FABRICĂ SPECIALĂ” care o mai fi si asta??
Din nou, ceva care dela început este plin de superficialitate!! Chiar si de minciună! La fel ca muuulte dintre așa zisele “activități” care au rolul să dezvolte creativitatea și implicarea elevilor… Și rezultatele le vedem cu toții în atitudinile din jurul nostru… Se vorbește așa, în “dodii”, lucruri ca din SF pe care copiii nu le văd în realitate, se obturează realitatea pe care o știm cu toții in foarte multe cazuri.
Și ne mirăm că adolescenții au o atitudine de negare și de refuz a școlii… Pentru că văd IPOCRIZIA SI LIPSA RESPONSABILITĂȚII adulților!!!!
Super numai ca in majoritatea cazurilor…gunoiul se amesteca la colectare si nu mai ajunge sa fie reciclat.
Foarte interesant! Mă preocupă mediul înco jurător.
Pot fi 2 coordonatori ( un învățator şi profesorul de informatică?
Pot fi 2 profesori implicați, unul este cel care depune aplicația și își asumă implementarea. Însă este chiar încurajat parteneriatul între mai multe cadre didactice.
îl ador
Este discriminare ca întotdeauna pentru învățământul preșcolar. De ce nu pot participa și preșcolarii la aceste activități/concursuri?
Noi doar ne jucăm, nu facem astfel de acțiuni?