Elevii români de clasa a VIII-a, participanți la un studiu internațional privind educația civică și pentru cetățenie, au obținut un scor sub media celor peste 20 de țări care au luat parte la această cercetare, potrivit rezultatelor cercetării, prezentate miercuri de Universitatea din București. Analiza – despre care Edupedu.ro a scris pe larg în februarie, pe baza versiunii internționale – relevă, prin datele evidențiate de UB, că, pe de o parte, elevii români susțin democrația și manifestă interes pentru a participa la alegeri, pe viitor, dar, pe de altă parte, au mai puțină încredere în guvern și parlament decât media țărilor participante.
Rezultatele evaluării internaționale ICCS – International Civic and Citizenship Education Study – au fost prezentate oficial, miercuri, de Universitatea din București, după ce, în urmă cu o lună și jumătate, studiul fusese semnalat de Ministerul Educației. Potrivit instituției de învățământ superior, este vorba despre cel mai mare studiu internațional dedicat educației civice, iar România a luat pentru prima dată parte la acesta, în cadrul unor evaluări efectuate în 2022. Participarea a avut loc prin intermediul Laboratorului de Testare Educațională din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației a Universității din București.
- La ICCS – 2022 au participat, potrivit informării UB: Brazilia, Bulgaria, Taipei (China), Columbia, Croația, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania (Renania de Nord.–Westfalia), Germania (Schleswig-Holstein), Italia, Letonia, Lituania, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.
- În total, au participat aproximativ 82.000 de elevi din aproximativ 3.400 de școli, alături de aproximativ 40.000 de profesori.
În România testele au fost administrate în format tipărit pe un eșantion format din 158 de școli. Au participat 2.768 de elevi ( 1.357 de băieți și 1.411 fete), 2.242 de profesori și directorii din școlile respective.
Elevii români – scor sub media internațională
Potrivit datelor raportate, elevii români au obținut un scor mediu de 470 la evaluarea cunoștințelor și gândirii civice. Valoarea este semnificativ mai mică decât media ICCS 2022 – 508, România plasându-se pe locul 16 în rândul țărilor participante.
- Cum s-a desfășurat testul: În cadrul acestuia, au fost folosiți itemi, organizați în 11 clustere, care măsoară cunoștințele civice ale elevilor și capacitatea de analiză în domeniul educației civice și pentru cetățenie. În România, testul a fost administrat pe hârtie. Elevii au răspuns și la un chestionar european și un chestionar cu întrebări privind informații contextuale: contextul școlar, percepțiile și concepțiile lor. În fiecare școală selectată în eșantion, directorul și un număr de profesori selectați aleatoriu au răspuns, de asemenea, la întrebări privind caracteristicile școlii și comunității, potrivit informării UB.
Ce înseamnă aceste valori, comparativ cu media eșantionului internațional? Potrivit datelor raportate, aproximativ un sfert dintre elevii români au competențe scăzute și foarte scăzute – „la nivelul D de competență sau mai jos”, comparativ cu o medie ICCS de 14,2% pentru acest segment de rezultate. Aproximativ o cincime dintre elevii români se află la nivelul cel mai ridicat, A, față de 30,6% media internațională).
Imaginea elevilor români despre democrație, implicare civică, cetățenie
Rezultate referitoare la implicarea elevilor în viața școlii și comunității, potrivit datelor raportate de Universitatea din București:
- Cei mai mulți elevi români (86%) spun că au votat pentru alegerea reprezentantului clasei în consiliul elevilor – peste media internațională de 78%;
- 28% dintre elevii români au interes ridicat și foarte ridicat față de politică și problemele sociale – ușor mai puțin decât media internațională, de 30%;
- Mai mulți elevi români (55%), decât media ICCS 2022 (37%) au declarat că fac parte din grupuri de voluntariat care ajută comunitatea locală.
Rezultate referitoare la implicarea civică și cetățenie:
- 7 din 10 elevi români participanți consideră că democrația este cea mai bună formă de guvernământ
- Pe de altă parte, numai 4 din 10 elevi au încredere ridicată în Guvern și Parlament, față de 5 din 10 în medie la nivel internațional.
- Peste trei sferturi dintre elevii participanți au declarat că ar vota la cel puțin un tip de alegeri în viitor
- „Asemănător elevilor din celelalte țări participante, cel puțin jumătate dintre elevii români se așteaptă să participe pe viitor la activități civice legale și politice (să ia legătura cu reprezentantul ales, să participe la marșuri/proteste pașnice, să colecteze semnături pentru o petiție)”.
Rezultate privind cetățenia europeană:
- „Elevii români au un sentiment puternic de apartenență europeană: 97% dintre aceștia se declară europeni, 94% sunt mândri de apartenența României la Uniunea Europeană, ambele procente sunt mai mari decât media ICCS 2022 (95% respectiv 91%).”
- ”Majoritatea elevilor români susțin libertatea de circulație în interiorul Europei: 96% dintre aceștia consideră că libertatea cetățenilor europeni să lucreze oriunde în Europa este benefică pentru economia europeană.”
Recomandări pentru Ministerul Educației, școli, părinți
Rezultatele pentru România sunt însoțite de o serie de recomandări formulate la adresa Ministerului Educației și a altor instituții, dar și de unele adresate școlilor, respectiv părinților.
Recomandări pentru Ministerul Educației și alte instituții:
- Revizuirea periodică și îmbunătățirea curriculum-ului de educație civică, ținând cont de rezultatele studiului ICCS
- Mini-granturi de inovare dedicate școlilor pentru a susține proiecte civice (mai ales de dezvoltare durabilă și mediu).
- Revizuirea standardelor de evaluare externă a unităților de învățământ în sensul integrării aspectelor ce țin de educație civică și dezvoltare durabilă.
- Programe de formare continuă a cadrelor didactice, oferite în parteneriat cu diverși furnizori (universități, organizații non-profit, companii), dedicate îmbunătățirii nivelului de competență al cadrelor didactice pentru predarea educației civice.
- Programe de tip „ziua ușilor deschise” pentru a-i ajuta pe tineri să înțeleagă modul în care sunt organizate și funcționează instituțiile statului.
Recomandări pentru școli:
- Inițierea unor programe/proiecte/activități de învățare prin experiență în domeniul educației civice, alături de autoritățile publice locale, organizații neguvernamentale și nu numai.
- Susținerea structurilor reprezentative ale elevilor (de exemplu, Consiliul Elevilor) în vederea creșterii numărului de elevi implicați.
- Pedagogii inovative și experiențe autentice și relevante de învățare pentru elevi.
- Revizuirea modalităților de evaluare a elevilor la educație civică în sensul testării gândirii civice a elevilor, aplicată la contexte cotidiene de viață.
- Ghidarea sistematică a elevilor pentru a înțelege mai bine impactul tehnologiilor și social media asupra democrației.
Recomandări pentru familii:
- Discuții permanente cu copiii lor privind problemele sociale/politice actuale, locale și globale.
- Discuții permanente privind ceea ce învață copiii lor la școală la educație civică și disponibilitatea de a învăța de la aceștia.
- Promovarea unui consum informat și responsabil de social media, tehnologie și resurse
Citește și:
Elevii români percep discriminări față de femei, bătrâni sau reprezentanți ai minorităților în mai mare măsură decât colegii lor europeni / Profesorii cred că școala oferă șansa învățării pe teme civice sau europene, dar se simt mai puțin pregătiți să predea astfel de subiecte – studiu
Foto: © Akarawut Lohacharoenvanich | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
1 comment
au mai puțină încredere în guvern și parlament decât media țărilor participante
În sfârșit o dovadă credibilă că elevii români gândesc uneori.