Datele despre elevii români, profesorii care i-au pregătit și performanțele lor la olimpiadele de informatică din anii 1990 și până în prezent se regăsesc pe o nouă platformă a Societății de Excelență și Performanță în Informatică (SEPI).
Este vorba de site-ul hall-of-fame.sepi.ro, lansat în cadrul proiectului „România – Hall of Fame Informatică: Loturi naționale și Competiții Internaționale”, coordonat de profesorul Marius Nicoli, director general SEPI.
Pe site sunt stocate informații despre componențele loturilor de la olimpiada națională de informatică (ONI) și de la olimpiadele internaționale de profil, precum și despre profesorii coordonatori.
Pe lângă aceste date, se regăsesc și informații despre medaliile obținute de elevi la competițiile de nivel european sau mondial. Datele pot fi sortate după „numărul total de medalii pe competiții internaționale”, dar există și funcția de căutare după numele elevului.
Funcția de sortare pe competiții permite observarea evoluției lotului în timp la o competiție anume. Funcția „sinteza rezultatelor dintr-un an la competițiile internaționale” ordonează medaliile de la toate competițiile organizate într-un anumit an, la alegere.
De exemplu, în 1995, în Olanda, echipa României la Olimpiada Internațională de Informatică (IOI) a fost compusă din
- Bădoiu Mihai, Colegiul Național de Informatică “Tudor Vianu”, București – Aur
- Lupșa Radu-Lucian, Liceul Teoretic “Avram Iancu”, Cluj-Napoca – Argint
- Palanciuc Virgil, Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, Alba Iulia – Argint
- Vasilescu Iuliu, Liceul “Spiru Haret”, Tulcea – Argint
Team Leader a fost Atanasiu Adrian Constantin de la Facultatea de Matematică-Informatică a Universității din București, iar Deputy Leader – Niculescu Stelian de la Universitatea Politehnica din București.
„La secțiunea dedicată loturilor naționale ne-am concentrat pe colectarea datelor despre membrii loturilor, membrii comisiilor științifice și tehnice, câteva repere organizatorice și fotografii”, scriu reprezentanții societății pentru informatică în prezentarea de pe site.
„La secțiunea dedicată competițiilor internaționale prezentăm informații despre membrii echipei naționale și rezultatele lor, liderii echipelor naționale, alți membri ai delegației României la acea competiție și fotografii de grup”, completează aceștia.
Iar profesorii din SEPI continuă: „Pentru competițiile la care România a fost gazdă ne propunem să venim pe viitor cu o secțiune dedicată organizării evenimentului. Acum avem și la aceste competiții aceleași date ca și la cele din deplasare.
Efortul de colectare și organizare a informațiilor a fost foarte mare și de lungă durată. Datele sunt strânse și verificate în proporție foarte mare, însă mai sunt totuși necesare completări. De asemenea, nu întotdeauna fotografiile care apar sunt de cea mai bună calitate”.
- Pentru viitor, coordonatorii proiectului au în vedere realizarea unei secțiuni special dedicată edițiilor pe care România le-a găzduit, potrivit acestora.
Pe site este disponibil și un formular de contact, unde foștii participanți din lotul național sau profesorii lor pot trimite date și fotografii de la olimpiade.