Elevii pot sta fără mască la orele de curs și la examene, dacă medicul școlar decide asta, potrivit unui ordin al miniștrilor Sănătății și Internelor

26.630 de vizualizări
Foto: gov.ro
Elevii sunt exceptați de la purtarea măștii în timpul orelor de curs, dacă se păstrează distanțarea și dacă medicul școlar ia această decizie, potrivit unul comunicat dat de Ministerul Sănătății. Instituția anunță că Nelu Tătaru, ministrul Sănătății a aprobat Ordinul Comun MS-MAI privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mainilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS CoV-2 pe durata stării de alertă.

Decizia prin care elevii pot să stea fără mască la ore poate fi luată de medicul școlar. Ce prevede noul ordin:

În funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau amedicului de medicină școlară, după caz, pot exista unele excepții, astfel:

a) ) angajatul este singur în birou sau se află minim 2 m între persoanele din acel birou, cu condiția aerisirii camerei, cel puțin la două ore și se asigură dezinfecția suprafețelor;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescuta, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public cu condiția respectării distanței de 3 metri

f) elevii/studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare

g) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani”.

Reamintim că marți același ministru al Sănătății, Nelu Tătaru, a semnat un ordin comun cu ministrul Educației în care este prevăzut:

”Elevii, personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic vor purta mască de protecție pe durata activităților și își vor igieniza regulat mâinile cu substanțe dezinfectante sau cu săpun”.

Ce mai prevede noul ordin dat azi:

„Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun. Mai exact, înainte de a utiliza masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca de protecție trebuie să acopere atât gura cât și nasul și să fie schimbată o dată la 4 ore sau ori de câte ori aceasta s-a umezit sau s-a deteriorat;

Masca nu se atinge în timpul purtării, iar în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

După utilizare, masca se aruncă de îndată într-un spațiu special amenajat, preferabil cu capac, operațiune urmată de igienizarea mâinilor. NU se recomandă reutilizarea măștilor medicale.

Măștile nemedicale se spală zilnic la o temperatură de 60- 90 C și se calcă cu fier de călcat prevăzut cu abur, la temperatură maximă.

Pentru copiii cu vârsta de 5 ani sau mai mare este recomandată purtarea măștilor nemedicale (din material textil);

În cazul apariției febrei/tusei/strănutului, purtarea măștii este recomandată în orice circumstanță (ex: în spațiile deschise, la domiciliu)”, se mai arată în comunicat.

FOTO: gov.ro


12 comments
  1. Voi ganditi cand vorbiti domnilor ministri? Sunt copii care vor veni la scoala cu mijloacele de transport in comun, sunt copii care au inceput sa se gandeasca la ce este mai rau. Ati adus acesti copii in stadiul de a nu se mai odihni si a nu mai sti care este traba. Suntem dezorientati. Opriți odată nenorocitele alea de examene. Sănătatea copiiilor noștri și a noastră a tuturor e mai importanta. Nu va luați de cei care nu mai pot de bine și au furat pe rupte din buzunarele noastre și acuma chipurile își trimit copii în străinătate la studii, tot pe buzunarul NOSTRU. EI decid soarta noastră. OPRIȚI EXAMENELE ODATĂ ȘI NU NE MAI ȚINEȚI ÎN STRESUL ACESTA. NE-AM SATURAT, DOAMNA MINISTRU. GATA AJUNGE.DACA NU FACETI FATA SI NU SUNTETI IN STARE SA LUATI DECIZII LOGICE LASATI LOCUL ALTCUIVA CARE ESTE CAPABIL.

  2. Cu mască, fără mască! Cu maximum 10 elevi în sală, acum nu mai contează asta! Terminați cu mascarada asta! Excepții făcute pentru a experimenta! Copiii acestei țări sunt supuși unor tratamente de excepție! Rușine să vă fie! Așezați-vă și evaluați cu grijă și responsabilitate situația, luați decizia corectă, o decizie de care să beneficieze și copilul domniilor voastre. Viața elevilor din clasele terminale stă în mâinile dvs.!

  3. Aveți perfecta dreptate. În market și oriunde unde sunt spatii închise sau aglomerări se poarta mască. Ne mai i-a și temperatura când întra i. Magazin, iar unde sunt copii și condiții igienice mizerabile(săpun nu exista în scoli, duhoare și mizerie în wc), acolo nu avem nevoie de măști. Să vă fie rușine, domnilor guvernanți. Ați nenorocit în atâția ani tara asta. Băgați vina unii pe alți și în rest nimic. Opriți odată nenorocitele alea de examene. Sănătatea copiiilor noștri și a noastră a tuturor e mai importanta. Nu va luați de cei care nu mai pot de bine și au furat pe rupte din buzunarele noastre și acuma chipurile își trimit copii în străinătate la studii, tot pe buzunarul NOSTRU. EI decid soarta noastră. OPRIȚI EXAMENELE ODATĂ ȘI NU NE MAI ȚINEȚI ÎN STRESUL ACESTA. NE-AM SATURAT, DOAMNA MINISTRU. GATA AJUNGE.

  4. Domnule Peticila,
    Rugămintea noastră este de a transmite cu celeritate comentariile noastre celor cărora le sunt adresate pentru a VEDEA REALITATEA.
    Mulțumim.

  5. Da, ce frumos se spală unii pe mâini ! Dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva, ghici cine va fi de vină ? Părinții care și-a au dat acordul să vină copiii la școală și medicul școlar . Superb ! Așa arată asumarea responsabilității in zilele noastre !

    1. Doamne acesta este Guvernul care nu-și asuma nimic?
      DOMNULE PREȘEDINTE, DOMNULE PRIM Ministru, auziți ce spun miniștrii dvs, cat de “implicati” sunt în asigurarea protecției copiilor noștri?
      ASTA E ROMÂNIA EDUCATA, ROMÂNIA LUCRULUI BINE FĂCUT?
      INCREDIBIL!!!!

  6. Medicul școlar este cel care ar trebui să existe în cabinetele scolare care nu exista? Hai, ca ne descurcam si singuri, doamna Anisie iar a vorbit fara sa se informeze.

  7. Cata nesimțire, ma țin în casa 2 luni, când ma duc la market îmi ia temperatura și copii stau fără masca în spatii interioare. Oare nu înțeleg lume ea în care trăiesc????
    Incredibil!!!

    1. Pai cum vrei sa stea copiii 3 ore cu masca, fara oxigenare corespunzatoare, cand mai trebuie sa si gandeasca ? Sa lesine in examen ? Atunci veti fi multumiti ca nu mai sunteti in pericol, cand copiii nu mai respira si nu mai imprastie virus.
      Ori renuntati la examen ori ii lasati sa dea examenul fara masca si fara luatul temperaturii, care poate fi mare de la emotii. Ati avut vreodata emotii ? Sigur ca NU , nesimtitii nu au emotii !
      Voi nu ganditi , dar le cereti copiilor examene sa le dati voi note, voi care sunteti niste analfabeti functionali ! Sa va fie rusine , nemernicilor !
      Pe medici cine ii verifica daca nu sunt ei infectati ? Ei sunt primii care au luat si raspandit virusul prin natura meseriei lor, pentru ca au intrat in contact cu multi pacienti zilnic. De ce vreti sa ne infectati copiii intentionat?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ariana Dudună, Asociația Elevilor din Constanța, mesaj pentru profesori: Această grevă trebuie să se încheie cu o victorie, altfel putem aprinde lumânarea pe învățământ. Continuați să luptați! Noi ne-am solidarizat cu voi, e rândul vostru să vă solidarizați cu viitorul nostru

Apel către cadrele didactice și angajații din Educație al președintei AEC, Ariana Dudună. Aceasta susține că aceștia nu ar trebui să cedeze, ci că „e timpul să vă solidarizați cu…
Vezi articolul
Tabere scolare, elevi in excursie in vacanta / Foto: dreamstime.com

Pot organiza școlile excursii și tabere școlare, în vacanță? Secretarul de stat din Ministerul Educației: Este decizia fiecărei școli, să vadă dacă acolo unde merge se pot îndeplini condițiile de distanțare / Cum să dăm binecuvântare pentru banchetul de sfârșit de an?

Organizarea taberelor școlare și a excursiilor „trebuie să fie decizia fiecărei școli, să vadă dacă acolo unde merge se pot îndeplini condițiile de distanțare”, a declarat pentru Edupedu.ro secretarul de…
Vezi articolul
Abandonul școlar - Șanse egale la educație

DOCUMENT Elevii vor intra în școală pe 14 septembrie doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, altfel nu sunt primiți la ore, prevede ghidul cu normele sanitare publicat de Ministerul Sănătății

Elevii vor fi primiți în școală doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, potrivit Ghidului cu normele sanitare publicat de Ministerul Sănătății marți seara.  Condiționarea accesului în…
Vezi articolul