Elevii olimpici calificați în loturile naționale, care nu au luat premii sau medalii la competițiile internaționale, nu mai primesc bursă de merit în anul școlar 2024-2025

10.018 vizualizări
Bursele elevilor
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Elevii olimpici național care se califică în loturile pentru etapele internaționale ale olimpiadelor și nu obțin niciun premiu sau medalie nu mai primesc bursa de merit în anul școlar 2024-2025, după cum se arată în metodologia cu noile reguli de acordarea burselor școlare, aprobată prin ordinul 5.518/2024.

În anul școlar 2022-2023, aceștia primeau burse de excelență și erau menționați explicit în metodologia de acordare a burselor Cîmpeanu. Suma lunară de 500 de lei se acorda oricărui elev ajuns, după olimpiade – etapa națională, în loturile de pregătire pentru internaționale.

În regulile pentru anul școlar 2023-2024 care se încheie pe 31 august, elevii olimpici din loturi, cu mențiunea să fie doar din cele restrânse, au fost trecuți de la excelență la bursa de merit, pe care au primit-o și cei care nu au premii sau care erau în primii 30% din clasa lor după mediile de la școală, în unele cazuri chiar și cu medii de 2, 3, 4 sau 5 – bursele Ligia Deca.

Acum, în metodologia pentru anul școlar 2024-2025, care se va aplica din septembrie, elevii olimpici calificați în loturile naționale, care se pregătesc și merg apoi după o altă selecție la olimpiadele internaționale, nu mai sunt menționați nicăieri. Aceștia nu mai pot lua bursă de merit decât dacă se încadrează în celelalte prevederi pentru bursa de merit, de exemplu cele care privesc media școlară – să fie peste 9,50, cum se întâmplă în cazul colegilor lor care nu sunt neapărat și olimpici.

  • Dacă au fost în loturile olimpice în acest an școlar și au și obținut premii la olimpiadele internaționale, atunci elevii vor putea lua bursă de excelență tip I din septembrie. Includerea explicită a elevilor din loturi la o bursă de excelență sau de merit însemna o recunoaștere suplimentară pentru acești elevi care au trecut de olimpiadele naționale și se pregătesc să reprezinte România în vacanță de vară la competițiile internaționale.

Iată ce prevede metodologia de acordare a burselor 2024-2025 pentru bursele de merit:

„(…) d) elevilor de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/ competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației, elevilor care au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice”.

Nici la bursele de excelență 2024-2025 aceștia nu sunt menționați nicăieri.

Cronologie. În Ordinul de ministru 5.379/2022 care stabilea pentru anul școlar 2022-2023 criteriile de acordare a burselor era clar specificat faptul că bursele de performanță se acordă elevilor care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educației pentru competițiile internaționale. Bursa de performanță a fost acum doi ani școlari de 500 de lei pe lună.

În ordinul de ministru 6.238/2023, care stabilește metodologia-cadru pentru burse școlare pentru anul 2023-2024, semnat de Ligia Deca în calitate de ministru al Educației, sunt recompensați cu bursă de merit doar elevii din loturile restrânse la olimpiadele internaționale:

Legea educației, modificată de trei ori. Nicio schimbare pentru elevii din loturile olimpice

Edupedu.ro a scris la începutul anului școlar curent, 2023-2024 (care se încheie pe 31 august), că elevii olimpici internaționali, care fac parte din loturile ce reprezintă România, erau tăiați de la bursele de excelență și puși fără nicio explicație la burse de merit, pe care oricum le luau, pentru că sunt și olimpici naționali. Schimbarea venea peste noapte și e netransparentă, iar decizia Ministerului Educației era condamnată ferm de Consiliul Național al Elevilor.

Într-o precizare trimisă Edupedu.ro, Ministerul Educației explica trecerea olimpicilor internaționali la burse de merit, deși într-un draft de metodologie ei erau incluși la bursele de excelență olimpică II, după cum a semnalat Consiliul Național al Elevilor, prin faptul că legea prevede exact cine sunt beneficiarii acestor burse de excelență olimpică, iar un act normativ secundar nu poate modifica aceste prevederi.

Legea Educației Deca-Iohannis nu a luat în calcul această aberație prin care elevii cei mai performanți din școlile de la noi au fost puși pe aceeași treaptă valorică în privința recompensării eforturilor și meritelor lor, cu primii 7-8 elevi din fiecare clasă din școlile din România. Realitatea în anul școlar 2023-2024 a arătat în felul următor: elevi cu media 4,52 au luat tot bursă de merit și au fost egalii olimpicilor internaționali în ochii legii Deca-Iohannis.

Legea Educației 198/2023 a fost modificată pentru a treia oară în mai puțin de un an de la intrarea în vigoare, cel mai recent, pe 29 iunie. Legea nu a fost modificată cu această ocazie și în sensul includerii elevilor din loturile olimpice la burse de excelență, cum lăsa de înțeles Ministerul Educației în septembrie 2023 că este nevoie, ci doar pentru a corecta eroarea burselor Deca pentru medii de 2 și 3 la clasa a IX-a.

Iată ce prevede legea educației 198/2023 modificată, la capitolul beneficiari ai bursei de excelență:

Iată ce prevedea legea educației 198/2023 până la modificarea prin OUG 95 pe 29 iunie:

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Burse de excelență olimpică 2024-2025. Elevii cu premii la olimpiade naționale și competiții internaționale pot primi până la 3.700 de lei pe lună, dacă nu au mai mult de 10 absențe nemotivate – criterii de acordare
BREAKING Au fost tăiați de la burse toți elevii din loturile lărgite pentru olimpiadele internaționale, iar cei din loturile restrânse, care reprezintă țara dar nu iau premii, vor fi recompensați ca elevii cu media 4,52 – un contra exemplu de promovare a valorilor și meritocrației în rândul elevilor, în România educată, prin legea Deca-Iohannis
Bursele pentru olimpicii internaționali care nu câștigă premii la competițiile internaționale, dar fac parte din loturile de concurs, nu sunt prevăzute în legea Educației, acesta este motivul pentru care elevii respectivi au fost trecuți la bursele de merit și nu la cele de excelență olimpică, precizează Ministerul Educației
ULTIMA ORĂ Elevii olimpici internaționali, care fac parte din loturile ce reprezintă România, tăiați de la bursele de excelență și puși fără nicio explicație la burse de merit, pe care oricum le luau, pentru că sunt și olimpici naționali. Schimbarea vine peste noapte și e netransparentă, iar decizia Ministerului Educației e condamnată ferm de Consiliul Național al Elevilor

6 comments
  1. Discriminare este și cu ordinul de admiterea în clasa IX pentru olimpicii din sport. Sportivii care iau medalie la concursurile sportive faza pe județ, recunoscut de ME sunt admiși la liceu fara examen.Sportivi care sunt campioni naționali și aparțin federațiilor, Nu au întrarea la liceu asigurată, chear daca e sport olimpic.Sunt încălcate principii fundamentale ale legii.

  2. La cei cu media 1,75, le-a dat anul acesta scolar bursa de merit, anul viitor la olimpicii international nu le da nik!!! Altă anomalie marca Deca!!!

  3. Nu stiu ce e in mintea si in sufletul atator copii.Se joaca mult cu viitorul lor si al nostru.
    Faceti o gramada de teste si taiati din niste drepturi intr-una.Un copil e briliant intra in lot automat ca pe langa scoala parintii dau bani si daca au bani ce le mai trebuie burse? Nu?
    Ca burse trebuie sa primeasca cei care nu prea se descurca ei cu scoala…ca daca puteati faceati pragul de 10 NU? Dar intre timp mai taiati ceva….(ps. nu am copil olimpic dar stiu sigur ca multi dintre olimpici vor pleca acolo unde li se va recunoaste valoarea si ca in loc sa dotati laboratoare, sa existe cluburi pentru cei care doresc performanta dvs faceti ce faceti). Cum se face ca tot taiati de la copii si nu taiati de unde trebuie?

  4. Stati linistiti! Cei din minister sunr din categoria celor care au trecut clasa! Nu inteleg cat de nereprezentativa e diferenta intre un calificat la internationala si cel
    care e primul sub linie…bani pt nesimțiții care chiulesc, care nu invata … exista. pt copiii seriosi, nu !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Petiția “Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!” a strâns peste 35.000 de semnături în 3 zile / Inițiatorii cer senatorilor să includă cursuri de prim ajutor în proiectele legilor Educației, aflate acum în Senat

Peste 35.000 de persoane au semnat petiția „Cursuri de prim ajutor în școli. Urgent!”, inițiată de Declic, și le cer senatorilor să includă cursurile de prim ajutor în proiectele legilor…
Vezi articolul

De ce își doresc rectorii să fie veșnici. Sociologul Marian Preda, rectorul Universității din București: Poți să mărești mai mult decât trebuie salariile, să angajezi oameni care îți sunt loiali / Nu este moral ca o universitate să aibă aceeași persoană la conducere timp de 17 sau de 22 de ani, așa cum se va întâmpla dacă legea e votată în varianta actuală

„Dacă vrei într-un fel sau altul să influențezi pe votanți, poți să mărești mai mult decât trebuie salariile. Poți să angajezi timp de 4 ani oameni care îți sunt loiali…
Vezi articolul