Elevii navetiști din județul Iași nu mai au gratuitate la transport, anunță autoritățile locale. Un abonament metropolitan pe raza comunelor ieșene costă 200 de lei pe lună

2.903 vizualizări
Foto: Pexels.com
Elevii din județul Iași care merg la școală într-o altă localitate decât cea de domiciliu nu mai beneficiază de gratuitate la transport, potrivit autorităților locale. Un abonament metropolitan pe raza comunelor ieșene, inclusiv municipiul Iași, costă 200 de lei, după cum scrie ziaruldeiasi.ro. Începând de luna viitoare, elevul va plăti suma la oricare ghişeu al Companiei de Transport Public (CTP) Iaşi.

Înainte, autorităţile locale subvenţionau transportul elevilor care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu. Primarii spun că ar însemna o dublă finanțare: pe de o parte elevii ar primi sumele de la şcoală pentru navetă (sume primite de unităţile şcolare din bugetul de stat), iar pe de altă parte primăriile ar susţine în continuare alocarea de subvenţii cu acelaşi scop de la bugetele locale, conform sursei citate.

Cei care învaţă în aceeaşi localitate în care au domiciliul pot solicita doar de la primării abonamentul local, nu şi de la ghişeele CTP Iaşi, excepţie făcând municipiul Iaşi, potrivit publicației menționate.

Informații de context

Amintim că modalitatea de acordare a abonamentelor pentru elevii din Brașov care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu este schimbată de RATBV (Regia Autonomă de Transport Brașov – n. red.), gratuitatea fiind desființată pentru elevii navetiști.

Elevii care sunt școlarizați într-o altă localitate sunt cei navetiști, iar ordinul de ministru 6.376 din 7 decembrie 2022 stabilește cum se face decontarea sumelor pentru aceștia. 

Ordinul citat mai sus stabilește la art. 1 alin. (1) că „unitățile de învățământ preuniversitar care școlarizează elevi cu domiciliul într-o altă localitate decât localitatea în care se află unitatea de învățământ asigură acestora o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport, în funcție de distanța dintre localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați, dus-întors, pe durata cursurilor școlare”.

Suma aceasta forfetară lunară este de 60 lei/lună pentru distanţe de până la 3 km. Pentru distanţele ce depăşesc 3 km, suma de 60 lei/lună se suplimentează cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, până la maximum 342 de lei pentru 50 de km, prevede ordinul. Pentru distanţele de peste 50 de kilometri calculul se va face similar, prin suplimentarea cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru, conform documentului.

Citește și:
Gratuitatea pentru elevii navetiști, desființată de Regia de Transport Brașov, care îi anunță pe copii că trebuie să ceară de la școală banii de alocație forfetară și să plătească abonamente la serviciul public între 85 și 300 de lei pe lună
Inspectoratul Școlar Ilfov: Elevii care beneficiază de gratuitate la transport nu sunt eligibili pentru suma forfetară / Ordinul pentru acordarea sumelor forfetare nu îi exclude pe aceștia – document
Tabelul cu sumele forfetare și procedura pentru școli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Guvernul a aprobat joi proiectul de hotărâre prin care Ministerul Educației primește peste 30 de milioane de lei din Fondul de rezervă, pentru a putea plăti drepturile elevilor cu cerințe educaționale speciale

Proiectul de hotărâre prin care Ministerul Educației solicită suplimentarea bugetului său pe anul 2023, pentru a putea putea plăti drepturile elevilor cu cerințe educaționale speciale și pentru cheltuieli de personal…
Vezi articolul

Condițiile de școală din Ucraina, unde profesorii încearcă să ajute copiii să învețe, în pofida războiului / “Un elev a desenat o casă și apoi a spus: oh, cred că eu nu mai am casă, pentru că au bombardat-o”

Câteva milioane de elevi din Ucraina au reluat, într-o formă sau alta, învățarea încă de la începutul acestei luni, în pofida războiului care macină țara, potrivit The Guardian, care face…
Vezi articolul

Explicația ministrul Apărării la acuzațiile de fraudă la doctorat: L-am rugat pe directorul muzeului să mă ajute. Eu scriu încet / ”Au fost și alții în arhive care mi-au oferit materiale pe care fie le-am folosit, fie nu le-am folosit”

Ministrul Apărării a declarat joi, la Interviurile Digi24.ro, că l-a rugat pe directorul Muzeului Vrancea să îl ajute cu „tehnoredactarea” lucrării de doctorat, pentru că el nu are „această abilitate”. „Eu…
Vezi articolul