Elevii din Teleorman denunță reguli absurde în anumite licee: La băieți, “nu se admit perciuni lungi, cercei”, “tunsori extravagante”, tricouri cu desene discriminatorii, iar la fete – interzis cu “blugi decupați” sau cu pantaloni cu talie joasă

2.981 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Interzis liceenilor să se prezinte la școală cu “tunsori extravagante”, “părul lung neîngrijit, neprins la spate”, tricouri cu “înscrisuri/mesaje/desene discriminatorii, perciuni lungi, “blugi decupați”, pantaloni cu talie joasă – sau elevilor li se scade un punct la purtare. Interdicțiile fac parte din regulamentele unor licee din județul Teleorman, care contravin Statului Elevilor, acuză Consiliul Județean al Elevilor Teleorman.

Consiliul Județean al Elevilor Teleorman a analizat regulamentele școlilor și liceelor din județ și a realizat un raport, “în vederea verificării respectării în totalitate a prevederilor din Statutul Elevului (S.E.), Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (R.O.F.U.I.P.) sau alte acte normative superioare din punct de vedere ierarhic, de către toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Teleorman”.

La Liceul Tehnologic “Sfântul Haralambie”, liceenilor le sunt interzise următoarele:

“(1) A. Pentru băieți:

  • părul vopsit, frizuri provocatoare, ostentative, părul lung neîngrijit, neprins la spate;
  • barbă/mustață, cercei, piercinguri;
  • pantaloni scurți tip șort sau extravaganți la elevii de liceu;
  • tricouri cu înscrisuri/mesaje/desene discriminatorii;

B. Pentru fete:

  • părul vopsit în culori stridente, frizurile provocatoare, părul lung neîngrijit; machiajul exagerat, bijuteriile ostentative;
  • purtarea bluzelor foarte decoltate, transparente sau scurte; a fustelor cu talie joasă și / sau mulate și / sau foarte scurte precum și a pantalonilor scurți sau a colanților fără fustă sau sarafan;”

La Liceul Teoretic Constantin Noica, elevilor le este interzis să vină cu părul vopsit “în culori stridente”, să aibă “piercing pe față (nas, buze, sprâncene)”, “blugi decupați, franjurați, cu aplicații (lanțuri)” sau “pantaloni cu talie joasă”. Prevederile fac parte din Regulamentul Liceului, care stipulează că cei care le încalcă “vor avea nota scăzută la purtare cu minim 1 punct“.

La Liceul Tehnologic Drăgănești-Vlașca, regulamentul stipulează că “băieții vor avea părul îngrijit, fără tunsori extravagante. Nu se admit perciuni lungi, cercei în urechi, în nas sau în alte părți ale corpului. În caz contrar, vor fi sancționați conform prezentului regulament“. De asemenea, documentul stabilește că “fetele vor avea coafuri adecvate; nu se admite machiaj exagerat“, iar “la a treia abatere, atât fetele cât și băieții vor fi sancționați și cu scăderea notei la purtare cu 1 punct“.

  • Consiliul Județean al Elevilor Teleorman acuză că aceste reguli intră în contradicție cu Statutul Elevului, care spune că “elevii au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii” (Art. 6, alin. 2 din Statut) și menționează “dreptul de a învăța într-un mediu care sprijină libertatea de expresie fără încălcarea drepturilor și libertăților celorlalți participanți” (Art. 7, lit. p).

La Liceul Tehnologic “Virgil Madgearu”, regulamentul conține următoarea regulă: “Măsuri disciplinare pot fi considerate, printre altele: efectuarea unor teme drept pedeapsă“.

La Colegiul Tehnic Anghel Saligny, Regulamentul statuează că elevul poate primi avertisment “în fața consiliului clasei/consiliului profesoral“, cu scopul atenționării și “sfătuirii” acestuia “să se poarte în așa fel încât să dea dovadă că a înțeles fapta comisă, atrăgându-i-se totodată atenția că, dacă nu își schimbă comportamentul, i se va aplica o sancțiune mai severă”. / Prevederea încalcă articolul 16 al Statutului Elevilor, care spune că “Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fata colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context“, subliniază CJE Teleorman.

CJE Teleorman atrage atenția că numeroase școli și licee încalcă, prin regulamentele proprii, ROFUIP care interzice “măsurile care pot limita accesul la educație al elevilor, cum ar fi, de exemplu, efectuarea de către aceştia a serviciului pe şcoală, interzicerea participării la cursuri sau sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ sau altele asemenea”.

Tinerii amintesc că, potrivit Statului Elevilor, sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor sunt:

  • a) observație individuala;
  • b) mustrare scrisa;
  • c) retragerea temporara sau definitiva a bursei de merit, a bursei sociale, ”Bani de liceu”, a bursei profesionale;
  • d) mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeași unitate de învățământ;
  • e) preavizul de exmatriculare;
  • f) exmatriculare.

“​În urma analizării complete a regulamentelor de organizare și funcționare ale unităților de învățământ preuniversitar din teritoriu care au răspuns solicitării noastre în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, am sesizat o serie vastă de nereguli provocate de neacceptarea de către forurile decizionale a faptului că oricare prevedere dintr-un regulament intern al unei școli care se află în contradicție cu articolele stipulate din Statutul Elevului, ROFUIP, LEN sau oricărui alt document superior din punct de vedere ierarhic, este nulă de drept”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Teleorman, Albert Sareh.

Descarcă de aici Raportul integral al Consiliului Județean al Elevilor Teleorman

Analiza regulamentelor scolare din Teleorman – Raportul Consiliului Judetean al Elevilor Teleorman


1 comment
  1. Si ce e rau ca li se interzice copiilor (ca asta sunt, de fapt, niste copii) sa vina ca niste mascarici la scoala? Vor sa fie chic? Sa fie in afara scolii, pe maidan sau pe unde mai umbla ei! Statutul elevilor spune ca “au dreptul la respectarea imaginii, demnității și personalității proprii” (Art. 6, alin. 2 din Statut) , dar cred ca elevii nu inteleg si patea finala, respectiv “fără încălcarea drepturilor și libertăților celorlalți participanți” (Art. 7, lit. p). Ca si cadru didactic, consider ca mi se incalca dreptul de a lucra intr-o scoala normala, cu elevi care sa nu-i faca de ras imaginea! Cand elevii isi vor respecta obligatiile, sa ceara cat mai multe drepturi, foarte bine! Pana atunci insa….mai usor cu pretentiile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara de istorie Nicoleta Zărnescu: Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, educația a început procesul transformării. Accesul la programe educaționale care presupuneau mobilități transfrontaliere au devenit o atracție fantastică pentru profesori și elevi

Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, educația a început procesul transformării. Accesul la programe educaționale care presupuneau mobilități transfrontaliere au devenit o atracție fantastică pentru profesori și elevi, prezintă…
Vezi articolul
elevi ucraina

Ministerul Educației: Aproape 400 de elevi ucraineni, inclusiv preșcolari, s-au înscris ca audienți la școlile din România / Profesorii vor primi vineri ghiduri și resurse online pentru a ajuta elevii ucraineni să se integreze

Până joi, erau înscriși cu statut de audient, în jur de 400 de elevi și preșcolari ucraineni, iar Ministerul Educației va colecta și va anunța săptămânal aceste date, spune pentru…
Vezi articolul
Ghidul pentru gimnaziu și liceu

Raport oficial: Părerea prietenilor contează cel mai mult în alegerea liceului pentru aproape 40% din elevii din București care acum se înscriu la admitere. Sfaturile profesorilor, luate în considerare doar de 1 din 10 adolescenți. Top 10 cele mai căutate licee

Pentru aproape 40% din elevii claselor a VIII-a contează părerea prietenilor în consultarea referitoare la alegerea liceului, iar pe ultimul loc s-a aflat consilierul școlar, potrivit unui studiu privind opțiunile…
Vezi articolul

Procedura privind alegerea reprezentantului elevilor în consiliul de administrație al școlilor, publicată în Monitorul Oficial / Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească elevii candidați și etapele organizării alegerii

Procedura privind alegerea reprezentantului elevilor sau a unui supleant în consiliul de administrație al școlilor a fost publicată în Monitorul Oficial. Elevii care candidează trebuie să aibă vârsta de 18…
Vezi articolul