Elevii din județul Prahova vor avea transportul asigurat spre școală, de marți, 6 februarie. Au fost semnate ordinele de plată și toți transportatorii își vor primi banii pentru plățile pentru lunile anterioare, precizează Inspectoratul școlar

465 de vizualizări
Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com
Elevii din Prahova vor putea merge la școală cu abonamente gratuite de marți, 6 februarie. Transportatorii au anunțat că renunță la protestul anunțat vineri, după ce au primit asigurări de la Inspectorat luni, că facturile restanțe pentru 3 luni vor fi achitate marți. “În această dimineață, au fost semnate ordinele de plată astfel încât marți, 6 februarie, toți transportatorii își vor primi marți plățile pentru lunile anterioare: septembrie, octombrie și noiembrie. Nu au nici un motiv să nu facă transportul elevilor de marți”, a spus pentru Edupedu.ro, inspectoarea școlară adjunctă Lorelli-Elena Urlețeanu. Amintim, transportatorii din Prahova au anunțat vineri, că suspendă “cursele de elevi” pentru că Ministerul Educației nu le-a decontat nici după 1 februarie facturile pe abonamentele elevilor din ultimele luni.

“Transportatorii din Prahova își vor primi banii pentru lunile septembrie-decembrie, marți, 6 februarie, iar elevii vor putea ajunge la școală. Nu au fost probleme cu transportul luni, iar reprezentanții transportatorilor au anunțat că renunță la protestul programat pentru mâine(n. red marți)”, anunță inspectoarea școlară adjunctă Lorelli-Elena Urlețeanu.

“În această dimineață, doamna inspector școlar a semnat ordinele de plată astfel încât marți, 6 februarie, toți transportatorii își vor primi plățile pentru lunile anterioare: septembrie, octombrie și noiembrie. Cei mai mulți dintre ei nu au eliberat în septembrie și nu reprezenta o sumă semnificativă. Mâine ar trebui să le intre banii. Nu au nici un motiv să nu facă transportul elevilor de marți”, a spus pentru Edupedu.ro, inspectoarea școlară adjunctă.

“În județul Prahova nu au fost încheiate contractele între transportatori și Consiliul Județean la începutul anului școlar, iar ANRSC a cerut să nu facem plățile în conformitate cu sumele la care au fost emise, pentru că în mod normal ar fi trebuit să existe o hotărâre de nivel județean în care să se stabilească suma per km cu care se face plata. Noi am putut face plățile numai după ce a venit hotărârea de Consiliu Județean”, mai spune Lorelli-Elena Urlețeanu.

De ce a întârziat plata facturilor?

Hotărârea Consiliului Județean privind tariful per km pentru a se calcula decontarea abonamentelor emise deja elevilor timp de 4 luni, a fost votată abia în data de 16 ianuarie, potrivit site-ului CJ. Fără această hotărâre, Inspectoratul școlar nu putea face plata pentru că transportatorii nu aveau contract încheiat cu Consiliul Județean, așa cum cere ANRSC.

Amintim, Edupedu.ro a scris că Ligia Deca a cerut pe 26 ianuarie inspectorilor să strângă listele cu sumele recalculate pentru județele care nu aveau contracte cu operatorii.

“S-a cerut recalcularea facturilor cu noile tarife, iar recalcularea sumelor pentru mii de copii presupune un efort și noi facem asta cu personal care nu e angajat tocmai pentru a face aceste calcule. Noi am primit asigurări pentru că au fost discuții la nivelul Consiliului Județean, noi am anunțat că azi (n. red luni) am emis OP-urile și vor fi transmise spre Trezorerie. Mâine ar trebui să le intre banii. Nu au nici un motiv să nu facă transportul elevilor de marți și să emită abonamente noi unde e cazul”, mai spune inspectoarea școlară adjunctă din Prahova, Lorelli-Elena Urlețeanu.

Informații de context

Transportatorii din județul Prahova au anunțat vineri, că de marți, 6 februarie, vor suspenda unele curse județene, “cursele de elevi” și toți elevii navetiști vor fi afectați, potrivit unui comunicat de presă semnat de Asociația Patronală a Transportatorilor Rutieri (APTR) Muntenia Trans și publicat de Observatorul Prahovean.

Săptămâna trecută Ministerul Educației anunța cu fast într-o postare pe Facebook că va plăti o parte din datoria pe care o are la transportatorii din unele județe, în valoare de aproape 52 de milioane de lei. Ministerul nu a precizat care sunt județele care vor primi banii.

Edupedu.ro a scris că numai în județul Suceava facturile restante pe trei luni (fără decembrie 2023) sunt de aproape 5 milioane de lei, adică 10 % din banii e urmează să fie plătiți către mai multe inspectorate din țară în zilele următoare.

Potrivit postării, “Ministerul Educației a transmis astăzi, 31 ianuarie, inspectoratelor școlare deschiderile de credite în sumă de e 51.993.212 de lei pentru:

  • Plata sumelor către operatorii de transport care au eliberat abonamente gratuite de la data începerii cursurilor anului școlar curent până în prezent;
  • Plata sumelor forfetare către elevi pentru aceeași perioadă, în limitele de cost stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene”.

Din 8 ianuarie transportatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe plăti transportul din banii lor. Federația Operatorilor de Transport a dat un comunicat în care susținea că noua hotărâre de guvern nr. 1337/2023 pentru acordarea alocațiilor forfetare elevilor din zone în care nu există transport public nu le permite să recupereze banii pe lunile trecute, inclusiv pe ianuarie și documentul nu a fost discutat cu ei”. 

Edupedu.ro a scris în nenumărate rânduri despre restanțele pe care Ministerul le are de plată. De exemplu, numai în județul Suceava facturile restante pe lunile septembrie -noiembrie sunt de aproape 5 milioane de lei, adică 10% din suma pe care Ministerul anunță că o va plăti inspectoratelor acum.

Azi mai sunt însă județe în care elevii plătesc din banii lor abonamentele de transport, din cauza politicii Ministerului Educației care nu a prevăzut toate situațiile privind elevii navetiști. Este vorba despre situațiile elevilor din 14 județe unde Consiliile județene nu aveau încheiate contracte cu transportatori.

Foto: © Veranika Semchanka | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Ministerul Educației anunță festiv, după 5 luni, că plătește o parte din sumele restante pentru transportatorii care au eliberat abonamente gratuite elevilor de la începutul școlii, fără să primească banii
VIDEO Elevii cer demisia ministrului Educației într-un protest față de încălcarea dreptului la transport gratuit la școală, în fața Ministerului: „Ligia Deca să ne vadă, facem orele în stradă” / UPDATE Elevii au fost primiți în audiență de un secretar de stat, nu de ministră
Op Ed / Avocatul Alexandru Bajdechi: Din nou despre transportul elevilor – probleme și soluții. Ministerul Educației întotdeauna greșește. Despre HG 1337/2023 și altele
Modul de calcul al sumelor forfetare pentru transportul elevilor și mecanismul prin care se face plata către elevi – proiect pe ordinea de zi a ședinței de Guvern / Elevii ar primi sumele restante la mijlocul anului școlar 2023-2024
Ministerul Educației, după ce operatorii au anunțat că elevii navetiști din 19 județe vor plăti transportul din banii lor de azi: În cele 14 judeţe în care nu sunt asigurate servicii publice de transport rutier judeţean, începând cu data de 1 februarie 2024 elevii vor beneficia de sume forfetare, în baza valorilor aprobate de consiliile judeţene, iar operatorii își vor primi banii restanți tot pe baza acestor valori
Președinta Asociației Elevilor din Constanța, după protestul la care elevii au cerut demisia ministrei și transport gratuit la școală: Secretarul de stat Florian Lixandru ne-a spus că asociația noastră vine numai să se plângă și că ar trebui să ne concentrăm pe altceva, să lăsăm transportul / Am spus că vrem să vorbim cu dna. Ligia Deca și ni s-a spus că avem pretenții cam mari

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Finanțarea școlilor după nevoile lor reale, restructurarea formării inițiale a profesorilor, curriculum bazat pe competența “a învăța să înveți” – priorități pe termen mediu ale Ministerului Educației, pentru învățământul preuniversitar

Restructurarea sistemului de formare inițială a profesorilor, o finanțare a școlilor legată de nevoile reale ale acestora, revizuirea evaluărilor elevilor și folosirea sistemelor informatice pentru aceste evaluări se numără printre…
Vezi articolul