Elevii din județele Iași și Suceava nu vor mai avea transport gratuit la școală pe luna decembrie, pentru că nu au fost plătite facturile de către inspectoratele școlare, anunță transportatorii, care vor să dea în judecată ISJ-urile ca să-și recupereze banii

8.567 de vizualizări
Foto: © Photovs | Dreamstime.com
Transportatorii din două județe, Iași și Suceava, au anunțat inspectoratele școlare județene că nu mai eliberează abonamente gratuite pentru elevi, pentru că Ministerul Educație nu le-a decontat până acum banii pentru abonamentele emise pe lunile septembrie-noiembrie, adică pe nici o lună de când a început școala. Potrivit unor documente obținute de Edupedu.ro, în Iași, operatorii de transport anunță că dau în judecată inspectoratul școlar județean pentru a-și recupera banii (n. red ISJ-ul este cel care potrivit legii educației se ocupă de plata abonamentelor elevilor, eliberate de transportatori). Amintim, Edupedu.ro a scris pe 29 noiembrie că Ministerul Educației nu a virat sumele pe care inspectoratele școlare ar fi trebuit să le plătească transportatorilor care asigură transportul elevilor, în unele județe, acolo unde unii transportatori nu au contract cu Consiliul Județean. De precizat, Ligia Deca a promis din 19 octombrie că elevii aflați în situații neprevăzute în lege vor primi sume forfetare.
  • Și în Argeș, transportatorii au anunțat prin afișe în microbuze, că din decembrie nu mai eliberează abonamente gratuite elevilor pentru că nu au primit decontul până acum pe lunile trecute, scrie ziarulprofit.ro.
  • Edupedu.ro a semnalat la finalul lunii noiembrie, că Ministerul Educației nu ar fi virat sumele pe care inspectoratele școlare ar fi trebuit să le plătească transportatorilor care asigură transportul elevilor, iar în județul Prahova operatorii de transport amenințau că de la 1 decembrie, nu mai eliberează abonamente gratuite.

Elevii navetiști din județele Iași și Suceava sunt nevoiți să își plătească abonamentele pentru transport ca să ajungă la școală, deși legea educației prevede transportul gratuit pentru toți elevii. S-a ajuns în această situație pentru că Ministerul Educației nu a plătit sumele de bani acelor inspectorate din județele unde Consiliile Județene nu au încheiate contracte de operatorii de transport în comun. Legea Educației nu a prevăzut și această situație pentru că “la momentul aprobării legii nu s-a gândit nimeni la aceste situații particulare, care, iată, nu sunt tocmai particulare”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, în cadrul unei dezbateri online recente, organizate pentru modificarea legii.

Potrivit unor documente obținute de Edupedu.ro, operatorilor de transport din Iași și Suceva nu li s-au achitat facturile scadente pentru transportul elevilor din perioada septembrie — noiembrie 2023.

“Operatorii de transport, din județul Suceava, și-au îndeplinit obligațiile legale și au
transportat gratuit elevii navetisti, prevazuti in listele comunicate de catre unitatile de invatamant,conform dispozitiilor HG nr. 810/2023, pentru lunile septembrie-noiembrie 2023.

  1. În temeiul dispozițiilor art. 3 alin. (13) din Anexa nr. 2 la HG nr. 810/2023, operatorii de
    transport au transmis, în termen legal, facturile unice pe județ și documentatia aferenta, însă, operatorilor de transport nu li s-au achitat facturile scadente pentru transportul elevilor din perioada septembrie — noiembrie 2023 depuse la Inspectoratul Judetean Scolar Suceava, fiind încalcate dispozitiile art. 3, alin. (17) din Anexa nr. 2 la HG 810/2023.
  2. Începând cu luna decembrie 2023, operatorii de transport rutier de călători din
    județul Suceava, vor fi în imposibilitatea financiară de a mai elibera titluri de călătorie gratuite pentru elevi
    , conform prevederilor art. 83 din Lg. 198/2023 și Normelor de Aplicare ale HG 810/2023 și a prevederilor Contractului privind Delegarea Gestiunii Serviciului Public de Transport Județean de Persoane prin Curse Regulate in Judetul Suceava, fiind în imposibilitatea respectării legislației în vigoare/Contractului de Delegare.

La Iași, inspectoratul școlar a primit o notă similară, în care transportatorii anunță că vor da în judecată Inspectoratul școlar pentru că nu au plătit banii pentru abonamentele gratuite acordate elevilor pe lunile septembrie-noiembrie.

“Începând cu luna decembrie 2023, operatorii de transport nu vor mai elibera titluri de călătorie gratuite pentru elevi și vor acționa în judecată inspectoratele școlare (care au transmis tabele cu elevii navetiști, asumându-și sub semnătură legalitatea și corectitudinea întocmirii acestora) pe calea ordonanței de plată/ acțiune în pretenții, urmând ca acestea să suporte toate cheltuielile de judecată, reprezentând onorarii de avocat, taxă de timbru, onorarii experți contabili, cheltuieli de executare, etc”, potrivit documentului obținut de Edupedu.ro.

Și în județul Argeș, inspectorul general încă așteaptă lămuriri de la Ministerul Educației de ce nu a primit bani pentru a plăti transportatorii. Între timp, transportatorii locali au afișat anunțuri în microbuze prin care nu mai eliberează abonamente gratuite elevilor, iar un răspuns cerut și de acest inspectorat de la Ministerul Educației încă nu a venit, la data publicării acestei știri.

Potrivit ziarulprofit.ro, vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Marius Nicolaescu a declarat că „din păcate, rezolvarea situației se află la minister și nu la Consiliul Județean Argeș. Noi am facut tot ce era posibil, am prelungit și reinnoit acele licente , știți bine, dar acum nu mai depinde de noi. Sincer, transportatorii au dreptate dar sunt convins ca se va găsi o rezolvare la București”.

De ce nu achită Ministerul banii transportatorilor

Pe noua lege a Educației transportul gratuit al elevilor la școală este mult mai birocratic și a pus probleme de la început.

Nici în prezent, în al doilea modul de școală nu toți elevii din țară beneficiază de abonamente gratuite. Asta pentru că Ministerul nu a precizat în lege și situația în care unii elevi navetiști locuiesc în județe unde Consiliul Județean nu are contract cu transportatorii, astfel că nu poate deconta. S-a dovedit că ar fi 13 județe în această situație, iar în realitate “cred că în toate județele avem această situație”, a spus secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion în cadrul unei dezbateri publice organizată online.

Ministerul Educației nu știe câți elevi navetiști sunt în situația în care trebuie să primească sume forfetare care nu pot fi decontate prin legea actuală. De aceea, abia recent a pus în dezbatere un proiect de HG care să le permită și acestor elevi să primească sume forfetare.

Amintim, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de Guvern, Ministerul Educației indica 13 județe care nu au transport public local, motiv pentru care nu pot acorda gratuitate la transport elevilor.

“Practic, cred că în toate județele avem situația sumei forfetare care nu a fost aprobată pe Consiliul Județean. De asta este și importantă modificarea. Nu avem o analiză a numărului de elevi. Putem obține, necesită colectare de date de la nivelul fiecărei școli din România. Da, ne gândim dacă e…”, a spus Sorin Ion la dezbaterea online privind proiectul de HG.

Acesta mai prevede ca elevii să primească bani înapoi pentru lunile în care au plătit din propriile buzunare abonamentele. Vor fi sume forfetare stabilite de fiecare Consiliu Județean după o formulă de calcul propusă în document.

Obligațiile transportatorilor

“Operatorii de transport au obligația de a elibera lunar elevilor titluri de transport individuale, fără a solicita contravaloarea acestora. Titlurile de transport au înscrise distanța pentru care sunt valabile și valoarea acestora.

Operatorii de transport au obligația de a transmite conducătorilor auto de pe fiecare mijloc de transport lista elevilor care se deplasează pe ruta respectivă, cu menționarea stației de urcare, respectiv coborâre”.

Nici Legea Educației, nici hotărârea de guvern privind criteriile de acordare a transportului gratuit al elevilor nu specifică ce autorități se asigură că transportatorii acordă transportul gratuit al elevilor.

La art. 83 din legea Educației este prevăzută sancționarea cu încetarea de drept a contractului de serviciu public, pentru operatorul care nu respectă gratuitatea elevilor, fără să precizeze cine aplică sancțiunea. Consiliul Județean este cel care încheie contractul cu transportatorii.

4) Prin derogare de la prevederile Legii serviciilor publice de transport persoane în unitățile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare, Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice, denumită în continuare ANRSC, în calitate de autoritate de reglementare competentă pentru serviciile publice, elaborează normele-cadru privind stabilirea, ajustarea și modificarea tarifelor serviciilor publice de transport local și județean, inclusiv în vederea asigurării gratuității prevăzute la alin. (1).

(5) Prin contractele de serviciu public se asigură compensarea operatorilor de transport de către autoritățile contractante pentru obligațiile de serviciu public aferente gratuității elevilor. Nerespectarea de către operatorii de transport a gratuității elevilor se sancționează cu încetarea de drept a contractului de serviciu public.

Informații de context

Edupedu.ro a semnalat la finalul lunii noiembrie, că Ministerul Educației nu ar fi virat sumele pe care inspectoratele școlare ar fi trebuit să le plătească transportatorilor care asigură transportul elevilor, iar în județul Prahova operatorii de transport amenințau că de la 1 decembrie, nu mai eliberează abonamente gratuite pentru că nu au primit până acum bani pentru cele din lunile septembrie și octombrie.

“Nu ni s-a alocat buget, așteptăm să se reglementeze situația în acest moment”, spune șefa ISJ Prahova, Ilona Rizea, pentru Edupedu.ro.

Edupedu.ro a cerut un punct de vedere de la Ministerul Educației în data de 29 noiembrie. Îl vom publica când îl vom primi.

Ligia Deca spunea pe 19 octombrie, într-un interviu pentru Europa Liberă România că elevii navetiști din județele unde nu există transport public sau transport școlar asigurat de către autoritatea publică locală vor primi sume forfetare.

Pe 9 noiembrie, secretarul de stat în Ministerul Educației Zoltan Kallos a spus că “în acest moment este pe circuitul de avizare o Hotărâre de Guvern care practic updatează și îmbunătățește acel HG tocmai pentru a asigura gratuitatea elevilor”. În cadrul ședinței comisiei de învățământ din Camera Deputaților, unde se discuta despre raportul privind starea învățământului românesc pe 2021-2022, secretarul de stat din Ministerul Educației i-a răspuns deputatei PSD Ana-Lorena Predescu care a reproșat Ministerului faptul că “principala cauză a abandonului școlar o reprezintă transportul elevilor către școală”.

Zoltan Kallos a spus că se lucrează la reglementări pentru că atunci când a fost scris actul normativ privind acordarea transportului gratuit, “situații punctuale din județe nu putea fi prevăzute“.

La dezbaterea publică din luna august, privind metodologia de acordare a transportului gratuit pentru elevi, secretarul de stat în Ministerul Educației, Sorin Ion, spunea că nu estimează că vor fi multe situații în care să nu existe transport public asigurat:

“Sume forfetare primesc doar acei elevi, și îndrăznesc să cred că ei sunt foarte puțini la număr, care locuiesc într-o localitate unde nu există linie de transport de niciun fel, nu există nici tren, nici autobuz, nici microbuz, nici barcă, doar în această situație acordăm sume forfetare. În toate celelalte situații avem gratuitatea pe mijloacele de transport existente. Deci este anormal să facem o comparație între elevii care primeau sume forfetare anul trecut și cei care vor primi anul acesta și care vor fi doar ca excepții, pentru că în mare, localitățile sunt acoperite de linii de transport”, spunea Sorin Ion, secretarul de stat, la dezbaterea publică online privind acordarea gratuității la transport dinainte să înceapă școala. 

Foto: © Photovs | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:

Ministrul Educației, despre elevii navetiști care încă n-au transport gratuit: Va mai dura puțin, două, trei săptămâni
Ligia Deca: Se acordă sume forfetare elevilor navetiști din județele în care Consiliile Județene nu au încheiat contracte cu transportatorii
Transportul “gratuit” al elevilor încă are sincope la 3 luni de când a început școala. Secretarul de stat Zoltan Kallos anunță că se lucrează la o hotărâre de guvern “tocmai pentru a asigura gratuitatea elevilor”

“Transportul gratuit” al elevilor navetiști, în aer. Cazul Constanța: Școlile nu găsesc transportatorii din lista trimisă de Consiliul județean, dar au trimis tabelele cu numele elevilor pe o adresă de e-mail, spune șeful ISJ care anunța că de azi aproape toți elevii vor merge gratuit la școală

De luni, 2 octombrie, majoritatea elevilor navetiști din Constanța vor putea beneficia de transportul gratuit, susține șeful ISJ. Acesta spune că peste 90 % dintre școlile și liceele din județ au transmis listele cu numele elevilor și stațiile unde urcă și coboară

Transportatorii din județul Constanța nu fost informați de inspectoratul școlar despre procedura prin care trebuie să acorde gratuit transportul elevilor navetiști. Reprezentantul unei firme: Am primit pe mail niște liste cu numele elevilor, dar nu știm ce să facem mai departe, cum ne recuperăm banii?

Transportul gratuit pentru elevii navetiști din legea educației Deca-Iohannis înseamnă abonamente și de 400 de lei pe lună plătite din banii elevilor și ai părinților, în prima lună de școală / Elevă în clasa a XII-a: Nu știu dacă voi recupera vreodată acești bani

2 comments
  1. Cum sa nu dea teapa politrucii de la ISJ pusi politic? Voi puteti avea incredere in asa ceva? Actionati in instanta pe civil pe numele inspectorului de la ISJ. Sa le iasa pe nas inspectoratul.

  2. Cum e posibil asa ceva? Din toată țara numai 3 orașe nu au contracte cu Consiliul Județean. Ar trebui sa existe lege ptr toată țara dar din păcate birocrația asta e mare lucru. Nu vă gândiți ca unii plătesc naveta 530 de lei pe luna. În unela familii sunt 2-3 copii. Rusine. Bine ca nu sunt probleme la salarii ptr cei care trebuia sa se ocupe de aceasta treaba și sa aibe grija ca copiii să beneficieze de transport gratuit. De era ptr ei făceau și greva. 😔🥺🥺 Rusine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Kitul 'Am grijă de orașul meu', distribuit în școli din București / Foto: Grow Up Romania

Copiii și orașele care îi cresc – Cum pot învăța elevii de clasele pregătitoare, I și a II-a să-și descopere cartierul, istoria locului și să-i respecte pe ceilalți, prin kiturile „Am grijă de orașul meu” create de grupul civic de părinți Grow Up Romania și oferite gratuit în școli din București / Dana Ostacie: Am pornit de la simțul de apartenență la oraș, dorința ca ei să nu fie izolați în drumul acasă-școală

Cum învață un copil să-și dezvolte simțul de apartenență la oraș, să se comporte atunci când iese afară, să-și descopere cartierul și istoria locului în care s-a născut? Zeci de…
Vezi articolul

Foștii șefi ai Academiei de Poliție nu mai pot fi polițiști sau cadre didactice, pe lângă condamnarea la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității în dosarul șantajării ziaristei Emilia Șercan/ Decizia nu este definitivă

Adrian Iacob și Mihail Marcoci, fostul rector și fostul prorector la Academia de Poliție, condamnați luni de Curtea de Apel București la câte 3 ani de închisoare cu suspendare și…
Vezi articolul