Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport gratuit pe curse școlare înființate de autoritățile locale. Proiectul de lege adoptat de Senat merge la promulgare

1.032 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la și până la școală, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale, dacă proiectul de lege va fi promulgat de președinte, potrivit Agerpres. Senatul a adoptat, ieri, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege.

Dacă proiectul de lege va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial, va intra în vigoare în prima zi a anului scolar 2022 – 2023.

Propunerea legislativă în forma adoptată de Camera Deputaţilor, însuşită, marţi, şi de plenul Senatului a fost votată în unanimitate. Aceasta prevede ca: „În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare sau confesionale autorizate/ acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/ până la unitatea de învăţământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale”.

Proiectul de lege va merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

De remarcat este că, Guvernul a dat un aviz negativ și argumentează că art. 84 din Legea nr. 1/2011 reglementează facilitățile de care beneficiază elevii în ceea ce privește transportul public local: „Astfel, potrivit alin. (1) al art. 84 „Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.

Propunerea legislativă de completare a Legii educaţiei naţionale nr. 1 / 2011 a fost iniţiată de deputatul liberal Robert Sighiartău.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Inspectoratele școlare județene vor fi desființate și transformate în deconcentrate ale Ministerului Educației, anunță Ministrul Cîmpeanu, pentru noua Lege a Educației / Inspecțiile sistemice trec la o nouă instituție

Inspectoratele școlare județene se transformă în direcții județene de învățământ preuniversitar ca servicii publice deconcentrate aflate în subordinea Ministerului Educației, anunță ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta face declarații de presă în…
Vezi articolul

Eliminarea tezelor și înlocuirea lor cu mijloace de evaluare sumativă la începutul și sfârșitul anului școlar este agreată la nivelul Ministerului Educației, spun reprezentanții elevilor, care au înaintat această propunere

Introducerea unei evaluări sumative cu subiect unic la nivel național, la începutul și respectiv sfârșitul anului școlar, care să nu afecteze media școlară, în locul tezelor, este propunerea înaintată de…
Vezi articolul

Creșterea salariilor profesorilor, amânată anul trecut, nu va fi făcută nici de la 1 septembrie 2021? Cîmpeanu: La data de 1 octombrie vor fi cunoscute aceste propuneri de mecanisme, inclusiv din perspectiva creșterilor salariale

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a legat de două ori în câteva zile creșterea salariilor profesorilor de viitoarea lege a educației, care ar trebui să rezulte din consultări pe marginea proiectului…
Vezi articolul