Elevii din învăţământul primar vor putea beneficia de transport specializat de la și până la școală, cheltuielile fiind asigurate din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale, dacă proiectul de lege va fi promulgat de președinte, potrivit Agerpres. Senatul a adoptat, ieri, în unanimitate, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege.
Dacă proiectul de lege va fi promulgat și publicat în Monitorul Oficial, va intra în vigoare în prima zi a anului scolar 2022 – 2023.
Propunerea legislativă în forma adoptată de Camera Deputaţilor, însuşită, marţi, şi de plenul Senatului a fost votată în unanimitate. Aceasta prevede ca: „În municipii şi oraşe, elevii din învăţământul primar care frecventează cursurile unei unităţi de învăţământ de stat, particulare sau confesionale autorizate/ acreditate pot beneficia de transport specializat de tipul curse şcolare, pentru transportul de la/ până la unitatea de învăţământ. Acoperirea cheltuielilor pentru transportul specializat se asigură din bugetul de stat, prin transfer, către unităţile administrativ-teritoriale”.
Proiectul de lege va merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.
De remarcat este că, Guvernul a dat un aviz negativ și argumentează că art. 84 din Legea nr. 1/2011 reglementează facilitățile de care beneficiază elevii în ceea ce privește transportul public local: „Astfel, potrivit alin. (1) al art. 84 „Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic”.
Propunerea legislativă de completare a Legii educaţiei naţionale nr. 1 / 2011 a fost iniţiată de deputatul liberal Robert Sighiartău.