Elevii din clasele primare nu pot primi în anul școlar 2023-2024 niciun fel de bursă pentru rezultatele la concursurile școlare din anul școlar precedent, potrivit legii, care menționează că doar elevii de gimnaziu și liceu pot beneficia de bursă de merit, stimulent la care sunt incluși cei cu premii la concursuri și olimpiade. Anul trecut, elevii din ciclul primar care obținuseră locuri la competițiile școlare puteau primi bursa de performanță, pe criteriile de atunci. Informația a fost confirmată pentru Edupedu.ro de secretarul de stat Florian Lixandru din Ministerul Educației.
Mai mulți părinți au întrebat pe adresa redacției despre posibilitatea ca elevii din clasele primare să primească bursă de merit pentru premiile obținute la concursurile școlare în anul școlar trecut (2022-2023), motivând că anul trecut au putut beneficia de bursă pentru astfel de distincții de la competițiile școlare organizate. Ordinul din septembrie 2022 îi încadra la burse de performanță, însă din acest an modul de acordare s-a schimbat.
Potrivit metodologiei-cadru de acordare a burselor școlare în anul școlar 2023-2024, publicată oficial recent, anumite premii la concursuri sunt cuprinse la bursa de merit, în valoare de 450 de lei pe lună. Legea educației în învățământul preuniversitar menționează că bursele de merit se acordă doar elevilor de gimnaziu și liceu, la articolul 108, alineatul 12:
- „bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru”.
În plus, metodologia-cadru, cea aprobată pe 12 septembrie, la care face trimitere alineatul de mai sus, menționează la articolul 1, alineatul 2, că elevii de clasele primare au dreptul doar la burse sociale:
- „elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiază de burse sociale”.
Vezi aici criteriile și documentele necesare pentru burse sociale în anul școlar 2023-2024. Bursele medicale, cele pentru elevii orfani și din familii monoparentale nu sunt condiționate de venit.
Edupedu.ro a prezentat recent regulile de acordare a burselor de merit de care pot beneficia elevii din clasele V-XII, fie pentru mediile obținute, fie pentru anumite premii/locuri la concursurile și olimpiadele școlare: toți elevii de clasele VI-VIII și X-XII cu medii peste 9.50 și primii 30% din fiecare clasă, indiferent de medie, primesc burse de merit de 450 de lei pe lună din noiembrie. Calculul se face pe baza mediei generale anuale de anul trecut, la clasa a IX-a – pe baza mediei de admitere, iar la clasa a V-a pentru media notelor obținute în primele două module, adică până la vacanța de Crăciun.
Modificarea, neanunțată de Ministerul Educației. Cum a fost în 2022-2023
„În lege scrie foarte clar că pot beneficia de burse de merit elevii de gimnaziu și liceu”, a transmis secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar din Ministerul Educației, Florian Lixandru, pentru Edupedu.ro. De notat este că modificarea față de ordinul aprobat în septembrie 2022 pentru acordarea burselor în anul școlar trecut nu a fost anunțată public de Ministerul Educației.
Situația este similară celei legate de bursele sociale pentru elevii din mediul rural. Dacă anul trecut erau „tăiați” de la bursa socială elevii de liceu care învățau în altă localitate decât cea de domiciliu, fără vreun anunț, acum niciun elev în această situație nu mai primește bursă socială. Motivarea Ministerului Educației este că acestora oricum li se va deconta transportul.
Ordinul din 7 septembrie 2022 care nu mai este în vigoare în prezent prevedea burse de performanță pentru toți elevii, inclusiv de clasele primare, cu premii la competiții, astfel:
Pentru olimpiadele școlare – naționale și fazele internaționale, care le vizează pe elevii de gimnaziu și liceu, sunt prevăzute mai multe condiții la bursele de excelență olimpică I și II.
FOTO DOCUMENT Metodologia-cadru de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024:
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
22 comments
Da, conform prevederilor legale, prost gândite și scrise, este clar cine ia bursă, dar este DISCRIMINARE la adresa copiilor din ciclul primar. Vă dau un exemplu concret, al fiului meu: a luat locul I la olimpiada județeană de șah, unde i s-a permis să participe conform calendarului competițional național și mai mult decât atât, i s-a permis să se confrunte cu elevi din clasele V-VIII, pe care, surpriză!!!, i-a învins și a obținut locul I. Ghiciți ce?, locul I nu ia bursă pentru că e din primar, iar locurile II și III beneficiază de bursă. Nu e asta discriminare?
Și mai ghiciți ceva, un elev din ciclul primar, în aceleași condiții, ia bursă! Foarte bine, o merită! Totuși cineva, undeva a greșit!
Pe motiv de discriminare, eu scriu acum către Avocatul Copilului și către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, cu speranța că ei vor îndrepta lucrurile.
Da, eu. M-ar bucura sa aflu ca ati facut si dvs si, poate, si alti parinti. Cu o floare nu se face primavara dar cu mai multe, poate – poate… Intre timp, cu rabdare, asteptam solutionarea. Toate cele bune!
A făcut cineva vreo sesizare la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) cu privire la această nedreptate?
Niște nenorociți, hoți…cum Doamne iartă-mă vă mai rabda Dumnezeu pe fața pământului 😡 de ce clasele 1-4 nu au dreptul la bursa de merit? nesimțiți, idioți 😡ce înseamnă diferența asta?
😡😡cu toți sunteți niște hoți, cum este posibil așa ceva ca un copil de clasele 1-4 să nu aibe dreptul la bursă, adică ăștia mici ce au?
Nenorociți mai puteți fii 😡
cum Doamne iartă-mă vă mai rabda Dumnezeu pe fața pământului?
toti elevii sa primească bursa de merit,dacă merita,indiferent de clasa
De ce nu introduce ministerul un alt tip de bursa ( cu o valoare mai mica decat a burselor de merit de 450 lei, intelegand ca i se pare prea mare aceasta suma pentru copii “asa mici”) astfel incat cei mici sa primeasca o recompensa financiara pentru reusitele lor, asa cum sunt recompensati colegii lor mai mari.
Sa se creeze bursa “claselor primare” cu o valoare mai mica de 450 lei, dar sa primeasca o bursa.
In casa mea, cei 2 copii participa cam la aceleasi concursuri. Cum sa explic mezinului ca sora lui ia bursa pentru ca e mai mare dar el nu ia pentru ca e prea mic? Concursul si reusita sunt aceleasi. E ca si cum un parinte ofera mancare unuia dintre copii pt ca e mai mare iar altuia nu- i ofera pentru ca e prea mic…. Cam asta face ministerul, din pacate.
Ma intreb, insa, daca aceste ganduri chiar ajung unde trebuie…….
Nu mi se pare in regula sa schimbati regulile de la an la an. Cum le explicam copiilor situatia si ii mai putem motiva cand , dumneavoastra sunteti atat de inconstanti in decizii. in februarie 2023 a participat la un concurs national de muzica clasica, a obtinut Premiul II, i s-a spus ca va primi bursa. Acum aflam ca de fapt nu se mai incadreaza(clasa a IV-a). In felul acesta nu vor mai fi motivati sa faca performanta in activitati extrascolare: arta, sport etc.
Nu știți despre ce vorbiți. Copiii aceștia muncesc suplimentar.
Indraznesc sa fac mentiunea ca incepand cu clasa a treia, copiii pot participa la olimpiade. Copilul meu, elev in clasa a patra la o scoala vocationala, in anul scolar 2022 – 2023, a participat la olimpiada de interpretare instrumentala, castigand locul 2 la zonala ( faza judeteana pentru discipline din categoria culturii generale) diploma oferindu- i cf legii 198 dreptul la bursa de merit.
Mai mult de atat, copiii mei din clase primare, au obtinut premiul 1 la faza nationala la concursuri cu cod CAEN, nefinantate, eligibile si ele la bursa de merit cf Legii 198. De ce sunt discriminati pe considerent de varsta? Ei sunt varfuri intre mii de copii, pe categoria lor de varsta. Au ajuns acolo prin seriozitate si munca. De ce la aceleasi concursuri, cu aceleasi merite, pe aceeasi lege, un copil din clasele primare nu primeste ce i se cuvine? Cu ce este el diferit?
Răspunde
As dori sa ni se explice de ce sunt discriminati copiii din ciclul primar in raport cu cei din gimnaziu sau liceu, doar pe motiv de varsta, cat timp ei participa la aceleasi concursuri, acelasi cod CAEN, concursuri recompensate cu burse de merit pentru cei mai mari si nealocate celor mici.
Si cei mici sunt printre cei mai buni, la nivel national, pe categoria lor de varsta. Daca dintr- o clasa de 25 de copii iau premiul 1, unul sau doi, ei de ce nu sunt priviti ca o parte din cei 30% din clasa sau de ce nu li se ofera bursa meritata gratie diplomei si clasamentului ocupat?
Exemplu simplu: copil de clasa a treia, la concurs cu 3 etape, ultima fiind nationala; acest concurs e recunoscut/ organizat de minister – nefinantat – dar copilul ia locul 1 national, legea 198 spune ca trebuie sa ia bursa dar o da doar celor din gimnaziu si liceu pt ca el e …. prea mic….
De ce???? El e in top 1 national, pe segmentul lui de varsta.
Nu pare o discriminare, oare?
Nu sunt importante clasele primare? Atunci de ce un copil de primara scrie mai corect gramatical decat multi copii de gimnaziu/ liceu care nu stiu ce- i o ortograma ori nu fac acordul predicatului cu subiectul????
Ce parere aveti stimat cabinet de ministru al educatiei si cercetarii?
Exact situația noastră!
Este discriminare!!! Nu poți să tai bursa peste noapte unui copil . Sunt copii în școlile vocaționale care muncesc enorm. Au obținut premii la concursuri finanțate. Sunt curioasă dacă Ministerul Educației are idee câte ore de munca sunt în spatele unui premiu 1!!!
Acești copiii muncesc ore întregi pe zi pentru a atinge performațe.
Și da ,au și rezultate foarte bune și la restul materiilor!!!
Copilul meu de clasa 3 are premiul 1 la concurs cofinanțat de minister. Premiul 2 și 3 la concursuri nefinantate.
Ce rost mai au aceste concursuri?????
De ce mai exista la ciclu primar ???
Care este diferența între un copil de ciclu primar și unul de gimnaziu???
Le tăiem aripile înainte să învețe să zboare!!!
Rușine Ministerul Educației!!!
Chiar nu se poate face nimic? Nu e posibil ca intr-o echipa in care sunt copii atat de clade primare cat si de gimnaziu sa nu primeasca binemeritata bursa decat cei din ciclul gimnazial. Toata echipa a castigat premiul la nivel national si totusi numai unii copii pot primi bursa. Cum e posibil asemenea discriminare? Cum sa explici unui copil de clasa a IV-a ca el nu primeste bursa, in timp ce colegul de echipa de clasa a V-a se va bucura de bursa? Rusine!
acum să nu exageram…ploua cu burse…unde mai e competiția?!
vor primi burse și pentru că vin la școală?!
Tocmai ca nu se da pentru copii performanti. Cred ca nu ati inteles textul articolului.
Sigur nu știți despre ce este vorba. Tocmai aici este competiția. Nu cere nimeni pomană. Este vorba despre copiii care, la o vârstă fragedă, știu să lupte pentru un loc pe podium.
De ce se schimbă regulile după terminarea jocului??????(după terminarea anului școlar 2022-2023)
De ce elevii din clasele primare nu mai beneficiază de bursele de performanță nationale( olimpice 2)?
Sau credeți că la gimnastică, unde este atâta muncă zilnic, cate jumătate de zi se pot apuca la acest sport doar din nivelul gimnazial???
Vor fi din nou decizii în instanță și veți plăti amenzi. Nu v-au ajuns pt clasa aVa de anul trecut???
Acești copii muncesc foarte mult atât la școală cât și în sportul de performanță!
O măsură nedreaptă pentru copiii scolii primare care depun efort de care nici adulții nu sunt capabili in Concursurile Naționale, eligibile, panä ieri, pentru aceste burse de performanta.
O gașcă de nestrăviţi, o catastrofă de Guvern care taie bursele de performanta, încurajând in același ordin, cu burse speciale, mamele minore!! De ce sa faci performanta dacă statul te vrea asistat, cu mâna întinsă la metrou, de la 14 ani!
Nu esti serioasa deloc .dna ministrå!!!Nu este corect ,ceea ce faceti.Ar trebui k toti elevii inclusiv si cei din a 9a.sa poata primi bursa de merit pe baza mediei generale,asa cum au procedat in ceilalti ani si cum procedeaza cu ceilalti elevi!Rusine dna Deca.k va bucurati de mmeritele copiilor care au invatat bine la toate materiile,si dvs.va bateti joc de ei.de copii nostri.Nu va mai satura balaurul de atatiabani pe care ii furati din guvern!
Discriminare pe față.Este o promisiune pur electorală.Azi a cerut Ministerul Educației 470 de milioane de lei de la guvern pentru plata salariilor.Promisiuni goale.
De ce această nedreptate pentru elevii din ciclul primar? Au muncit pentru concursurile la care au luat premii. Să îi învățăm cu dezamăgirile de mici, nu?