Elevii din clasele primare ar putea învăța doar dimineața, potrivit proiectului cu noua Lege a învățământului

5.788 de vizualizări
Foto: © Photodeti | Dreamstime.com
Elevii din clasele primare ar putea să învețe doar de dimineață, după cum apare în proiectul Legii pentru învățământul preuniversitar. Această prevedere ar urma să intre în vigoare din septembrie 2023, conform ministrului Cîmpeanu.

Iată ce prevede proiectul de lege la art. 25 alin. (1): „Învăţământul primar cuprinde clasa pregătitoare și clasele I- a IV-a, se organizează şi funcţionează cu program de dimineaţă”.

La art. 29 alin. (1) din Legea Educației Naționale 1/2011 apare că „învățământul primar se organizează și funcționează, de regulă, cu program de dimineață”.

În noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP), care se va aplica de la 1 septembrie 2022, este precizat că programul este stabilit de consiliul de administrație în cazul școlilor care au cel puțin două schimburi.

Art. 11 din noul ROFUIP 2022:

“(3) Învățământul primar funcționează, de regulă, în programul de dimineață. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în cel puțin două schimburi, programul este stabilit de consiliul de administrație al unității de învățământ.

(4) Cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 8.00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14.00.

(5) În învățământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs. La clasa pregătitoare și la clasa I, activitățile de predare-învățare-evaluare acoperă 30—35 de minute, restul de timp fiind destinat activităților liber alese, recreative.

(6) În situațiile în care clasele din învățământul primar funcționează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învățământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele cinci minute se organizează activități de tip recreativ”.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în 2020 erau 870.341 de elevi în clasele primare.

Proiect – Legea Învățământului Preuniversitar:

Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar:

Amintim că Edupedu.ro a scris în 2020 că, potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, cei din învățământul primar și de la grădiniță au cursuri numai dimineața. “Antepreșcolarii, preșcolarii și elevii din învățământul primar (clasa pregătitoare și clasele I-IV) și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a au activitate educativă/cursuri numai dimineața”, prevede Ordinul 1.456/2020 la articolul 16, alineatul 4.

Foto: © Photodeti | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Elevii din clasele a VIII-a și a XII-a, cei din învățământul primar și de la grădiniță au cursuri numai dimineața, iar ghiozdanul nu depășește 10% din greutatea copilului, potrivit unui Ordin al ministrului Sănătății
OFICIAL De la 1 septembrie 2022 vor fi cel puțin 10 modificări în ROFUIP, după ce documentul a apărut în Monitorul Oficial / Printre principalele schimbări: elevii nu vor mai putea fi exmatriculați, profesorii vor încheia câte o singură medie pe an la fiecare disciplină, iar părinții nu pot strânge bani pentru atenții destinate profesorilor

1 comment
  1. Niciodata never ever aceasta chestie nu va fi peste tot aplicabila. Resursa umana si infrastructura nu permit asemenea arogante unde vrei tu in Romania. Astea-s visuri de oameni ce habar nu au de particularitatile scolilor de tara, de munte, de orase aglomerate etc. Nici nu ar trebui publicat asemeanea titlu. E prea mare tampenie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Cererea de înscriere/reînscriere în rețeaua de școli-pilot care folosesc catalogul electronic în anul școlar 2023-2024. Solicitările se trimit la Inspectoratele Școlare Județene până pe 10 iulie, anunță Ministerul Educației

Școlile se pot înscrie sau reînscrie în rețeaua de unități – pilot care utilizează exclusiv catalogul electronic în anul școlar 2023-2024 până pe pe 10 iulie, printr-o solicitare adresată Inspectoratului…
Vezi articolul

Evaluarea Națională de la clasa a II-a începe marți cu proba scrisă la limba română. Elevii vor primi broșuri cu testul care le verifică nivelul de competențe pentru prima dată de la intrarea în școală / Modele de subiecte

Elevii de clasa a II-a dau Evaluarea Națională la limba română sau limba maternă scris, marți, 9 mai. Urmează apoi la limba română sau maternă citit, iar la matematică –…
Vezi articolul

OFICIAL Portofoliul educațional care trebuie completat obligatoriu în acest an școlar de către educatori și învățători, publicat în Monitorul Oficial cu două zile lucrătoare înainte de începerea cursurilor

Portofoliul educațional este obligatoriu în anul școlar 2024-2025 pentru copiii din grupa mijlocie și elevii din clasa pregătitoare. Astfel că, educatorii și învățătorii vor avea de completat datele de identificare…
Vezi articolul

Lista copiilor admişi la Clasa Pregătitoare 2019-2020 în prima etapă, în fiecare şcoală, pe judeţe. Lista locurilor rămase libere la Clasa Pregătitoare

Înscriere învăţământ primar 2019. Listele cu toţi copiii admişi în prima etapă la Clasa Pregătitoare 2019 au fost publicate de majoritatea Inspectoratelor şcolare din ţară. Edupedu.ro a strâns toate aceste…
Vezi articolul