Planuri-cadru noi, pentru clasa a IX-a, vor fi disponibile din 2023, potrivit unui anunț făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la Digi 24. Acesta a răspuns întrebării unui profesor care a pus problema manualelor digitale pentru elevii de la clasele a IX-a și a X-a. „Sunt pe manuale.edu.ro toate manualele în format digital pentru clasele pregătitoare – XII, dar cele pentru a IX-a și a X-a nu au fost puse pe motiv că vor fi atunci când apar noile planuri-cadru, care nu mai apar”, a spus profesorul.
Ministrul i-a răspuns că “de câteva zile avem pe site-ul Ministerului Educației repere metodologice pentru clasa a IX-a, pentru curriculumul tranzitoriu, care să facă posibilă utilizarea manualelor, de altfel este o reglementare legală – până la o diferență de 25% între curriculum și programa din manual se pot utiliza acele manuale. Profesorii sunt factorul determinant și vor rămâne factorul determinant în școală. Manualele sunt doar un instrument, de multe ori le dăm o importanță mai mare decât au, ele sunt importante, dar manuale va trebui să avem în momentul în care vom avea planuri-cadru care să corespundă așteptărilor profesorilor, elevilor, societății”.
“La liceu am avut anul trecut elaborate planuri cadru, când le-am analizat am primit peste 10.000 de propuneri de modificare. Și cei care au elaborat acele planuri cadru au cerut să fie schimbate. Vă spun că acele planuri cadru erau foarte proaste, diferă mult prea puțin de ceea ce am avut și nu știu dacă diferă în bine. De aceea este nevoie de timp pentru planul cadru în liceu și acestea vor fi disponibile începând cu anul 2023, până atunci vom avea un curriculum tranzitoriu, iar reperele pentru acest curriculum tranzitoriu sunt pe site-ul Ministerului Educației. Da, va trebui să avem manuale digitale pentru toate clasele”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
În locul noilor planuri-cadru pentru liceu și noilor programe care ar fi trebuit să fie elaborate pentru elevii care au traversat reforma curriculară începută în 2012, elevi care anul acesta intră în clasa a IX-a, Ministerul Educației a publicat, cu 11 zile înainte de prima zi de școală, un set de „repere metodologice”. Adică ghiduri pe care profesorii de liceu să le folosească în predarea la Limba română, Matematică, Istorie, Geografie, Chimie, Fizică, Informatică și toate celelalte discipline.