Elevii din clasele 0-IV și cei din a VIII-a și a XII-a să fie prezenți zilnic la școală, recomandă Institutul Național de Sănătate Publică

162.683 de vizualizări
Foto: © Visoot Uthairam | Dreamstime.com
Autoritățile din sănătate recomandă ca elevii din anii terminali și cei din ciclul primar să vină la școală zilnic, iar ceilalți să învețe 50% online și 50% cu prezență fizică la școală. „INSP-ul recomandă, în special pentru școlarii din clasele 0-4, pentru cei din clasa a VIII-a și clasa a XII-a, așa cum a fost și anul acesta, să fie favorizați în acest proces și, dacă este posibil, să fie prezenți zilnic la școală”, a declarat la ProTV dr. Alexandra Cucu, directorul Centrului Național de Evaluare și Promovare a Sănătății (CNEPSS) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

Oficialul a explicat că în contextul în care copiii din ciclul primar și cei din anii terminali, clasele a VIII-a și a XII-a vin zilnic la școală, iar „ceilalți vin jumătate din timpul normal de lucru, e posibil ca în unele dintre școli să fie necesare și spații suplimentare”.

Într-un proiect de ordonanță de urgență, publicat de Ministerul Educației, apare reglementarea prin care inspectoratele vor cere primăriilor să le pună la dispoziție clădiri suplimentare.

“Ministerul Educației și Cercetării, prin inspectoratele școlare, solicită autorităților administrației publice locale să pună la dispoziția unităților de învățământ alte spații adecvate.”

Institutul Național de Sănătate Publică este cel care a propus un ghid cu măsuri sanitare pentru începutul anului școlar. Dr. Alexandra Cucu spune pentru ProTV că „în ghidul nou am redus această distanță (n.red. distanța fizică impusă până acum elevilor în sălile de clasă, la cursuri, de 2 metri) până la minimum recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, adică 1 metru. Astfel încât prin aranjarea, rearanjarea și redistribuirea băncilor în clasă să se păstreze distanța între copii, acomodând în același timp un număr mai mare de copii la școală. Deci printr-o bună organizarea spațiului se poate ajunge să să avem cât mai mulți copii în clasă”, spune directorul CNEPSS.

Foto: insp.gov.ro/ Dr. Alexandra Cucu, directorul Centrului Național de Promovare și Evaluare a Sănătății

Întrebată cum vor respecta elevii distanțarea în pauze și cum vor fi puse pauzele, astfel încât să nu iasă toți elevii în același timp în recreație, Alexandra Cucu a spus că „pauzele le facem prin intrarea succesivă la școală. Oricum și intrarea, și atunci și pauzele vor fi decalate succesiv. Deci nu vor mai intra toți copiii la ora 8:00, ci două clase, trei clase intră la 8:00, următoarele la 8:15, următoarele la 8:30, 8:45 și atunci și pauzele vor fi decalate. Probabilitatea să fie foarte mulți în pauze este astfel redusă la numărul de clase care intră deodată. Toate acestea presupun un mare efort de organizare”, mai spune aceasta.

„Nu putem să spunem de la nivel național „de mâine toată lumea maximum 15 în clasă”, că poate au o clasă mai mare în care, prin așezarea corectă a spațiului reușim să aducem cât mai mulți copii la școală. Ideea este să fie cât mai mulți copii care să beneficieze de învățământ în mod direct, dar fără a fi supuși la riscuri suplimentare, cam asta susținem noi principial în ghid”, a mai declarat directorul Centrului.

Reamintim că Ministerul Sănătății propune 2 sub-scenarii hibride, un scenariu de revenire integrală la școală și altul de ore exclusiv online pentru deschiderea școlii din 14 septembrie 2020. Marea noutate de la Sănătate discutată acum în Ministerul Educației este renunțarea la decizia unică de la centru impusă până acum în pandemie, cu privire la care scenariu este pus în aplicare în fiecare școală în parte.

Foto:  © Visoot Uthairam | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


44 comments
  1. Stimată doamnă, explicati-mi și mie , daca orele vor fii decalate cum vor putea desfășura ora elevii, daca altă clasa este in pauza și, va fi galagie pe hol sau afară? Iar eu personal nu pot sta cu grijă in fiecare zi ca fiul meu poate veni acasă bolnav. Destul am eu grijă să mă feresc la muncă și pe traseul dintre casă și serviciu.

  2. Nu sunt de acord cu decizia dată .Elevii trebuie să facă orele online pentru a reduce riscul de infectare.Școlile ar trebui să fie încă închise,deoarece copiii se supun riscului.Vrem ore online și nici un fel de mers la școală,ne este frică.

    1. Toti copiii trebuie să meargă la școală, cei care incep clasa a -V a, ce facem cu ei! Copiii au probleme cu ochii, cine rezolvă toate aceste nereguli create de sistem???

  3. Copii clasa I, 30 copiii in clasa, sala mica – cum vor pastra distanta? De unde stim cum procedeaza fiecare familie, cat de responsabila e, daca respecta sau nu regulile? Care sunt sansele sa trimiti copiii de clasa I la scoala si sa aduca acasa virusul la parinti si bunici care au deja anumite probleme de sanatate? Cum credeti ca niste copiii de clasa 0-IV pot pastra distanta, nu duc mainile la nas, gura, ochi, cum pot fi impiedicati sa imparta diverse?!

  4. Copii trebuie să meargă la școală !
    Mi-e silă de atâta ipocrizie ! In mall, pe litoral sau in locurile de joacă nu e pericol de infectare a copiilor, dar cand vine vorba de școală, de educație și socializare ,atunci deveniți brusc îngrijorați ! Această pandemie nu va dispărea brusc, ci va dura câțiva ani buni de acum înainte, chiar si cu un vaccin descoperit. Si atunci ce veți face ? Lăsați copii sa fie niste analfabeti ? Crește-ți niste sociopați ? Îi scoate-ti afară doar sa ii meargă in mall ? Profesorii nu ar trebui să se plângă atat ! Si-au ales o misiune nobila- pe care se presupune- că o fac cu pasiune și dragoste pentru copii. Cine nu o poate face, poate părăsi sistemul ! Fiecare dintre noi ne aducem aminte de primul dascăl care ne-a învățat carte. Lăsați copiii sa aiba o copilărie și o viață normală !

    1. Profesorii vor să îi învețe pe copiii dumneavoastră, indiferent de modul în care o vor face, să scrie corect “scoateți”, “creșteți” sau ce alte cuvinte ați mai scris dumneavoastră greșit în răutatea dumneavoastră la adresa profesorilor pe care îi invitați să părăsească sistemul!
      Dacă părăsim noi sistemul ce faceți, învățați copiii să scrie asemenea dumneavoastră?! Vorbiți doar atunci când sunteți mai bun decât cei pe care îi încriminați!

      1. Doua greseli pe care le recunosc !
        Dar dvs aveți bunul simt să plecați din sistem cand nu aveți rezultate ? Nivelul învățământului românesc și al copiilor este oglinda profesionalismului cadrului didactic ! Sunteți obosiți si stresați la școală, dar cand chemați copii la meditații si luați bani, atunci va reveniți subit ! Cand părinții va aduc cadouri, atunci cum este ?
        Sunt putini dascăli care merită respect. Dumneata nu esti printre ei.
        Nu va considerati de neînlocuit ! Sunt tineri care nu au o șansă din cauza unor “doamne” ca dvs !

        1. Sunt tânără, nu am făcut niciodată meditații, sunt un cadru didactic care am obținut definitivatul zilele trecute cu notă de peste 9, este al patrulea an când susțin Titularizarea și obțin mereu peste 7, dar nu sunt titular pentru că nu există posturi, nu știți dumneavoastră ce rezultate am obținut eu la clasă și vă rog să nu mai jigniți oamenii pe care nu îi cunoașteți! Habar nu aveți ce spuneți!

    2. Domnule semianalfabet care iti permiti sa ma inviti pe mine, cadrul didactic, sa parasesc sistemul pentru ca avem o generatie de elevi handicapati social, fara scrupule, fara, tinte in viata si alte interese decat cele hedoniste(cauta in Dex de nu te descurci) si motivatii doar financiare. Sunt profesor de 16 ani in mediul rural, nu am facut in viata mea nici macar o ora de pregatire, nu am primit mite, cadouri, am plecat de la muuuulte sfarsituri sau inceputuri de an fara macar o floare si m-am bucurat ca un copil si am apreciat cand am primit la 8Martie un buchet de flori de gradina prinse intr-un celofan vechi. Am vazut elevi care strang cutiile cu lapte, am vazut elevi care toarna laptele de la colegi intr-un pet de 3l pentru ceilalti 7 frati de acasa. Am vazut colegi care merg la ora de desen sau lucru manual cu tot de acasa si m-am vazut pe mine, care, la data de 19 septembrie cheltuisem deja 500 de lei pe tusul terminat si pe topurile de hartie. Nici nu mai pun la calcul alte consumabile. Asta e realitatea, domnule. Ca din banul tau cu care ar trebui sa-ti cresti copiii, cresti copiii altcuiva si-i educi si le asiguri ce poti ca sa-ti poti duce la capat o meserie pe care tu ma pui sa o parasesc dupa zeci de ani de munca si invatat.

      1. Cand te bagi in troacă, te mănâncă porcii. O sa las comentariile voastre de inteligenți sa va arate adevărata valoare.
        In rest, un mare Sictir !

  5. O să recomandați până când țara asta va rămâne fără profesori! O să ne ducem unde vedem cu ochii decât să ne exploatați în halul ăsta! Să-și dea toată lumea cu părerea despre cum e mai bine! On-line sau la școală! Punct! Eu, profesorul, nu mai am viață personală? Sau trăim doar pt serviciu? Să fim disponibili non-stop și la școală și în on-line? O să-mi spuneți că avem multe zile libere și mulți bani … Prin urmare, merităm să dansăm cum cântă oricine!

  6. As opta pentru homeschooling sau online cu profesori specializati.Copiiii pot contacta virusul și să îl transmită mai departe la părinți, bunici etc.

  7. Nu cred că se poate decala astfel programul. O idee ar fi orele să dureze de la fix la fix iar profesorul să rupă la un moment dat cursul pentru a acorda pauză. Se poate decide la nivelul fiecărei școli când ies copiii în pauză. Este o pierdere întreruperea cursului, dar mi se pare mult mai mică decât un program decalat.

  8. >> în ghidul nou am redus această distanță (n.red. distanța fizică impusă până acum elevilor în sălile de clasă, la cursuri, de 2 metri) până la minimum recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, adică 1 metru.

    Solutia asta clocita in laboratoarele CNEPSS al INSP nu a fost bine primita nici de profi nici de parinti. Sau poate fac si astia niste experimente gen Fauci & Co., curbe ale invatarii, chestii …

  9. Dar testare rapida saptamanal de ce nu se ia in calcul!!!! Toate gradi si scolile au cabinet medical!!!! Testarea rapida nu da fals negativ!! Sa scoata Anisie banii pt testare si pt platit curatenia, sapunul la toaleta si cipici de tras peste incaltari ! Plus sa faca asa incat sa se aeriseasca in pauza clasele. Toti afara in curte in aer liber, nu in clasa gramada iarna la 28 de grade ca centrala e veche si nu poate fi reglata.

    1. Iarna la -28:de grade sa stai tu afara. Cabinet medical scolar? In ce filme te crezi? Cine a vazut asa ceva? Cum adica in toate este. Abia daca gasesti un pansament sau o trusa medicala.

  10. Recomandări ! Toată lumea dă recomandări. Scurt: pauze decalate- 4 claase de a VIII-a-profesor de chimie-ore la toate clasele. Cum se „mișcă” profesorul ? Ați pus doamnă mâna pe un creion să schițați un orar ? Dar faceți recomandări. Pot și eu: varianta hibrid-câți elevi permite sala prezeni fizic-ceilalți online cu transmitere video-audio din clasă și chiar interacțiune cu aceștia. Știu, nu e bună și păreri și recomandări … o groază. Cu răspunderea e mai geu.
    Ca să fiu mai bine înțeles: unde va „acționa” părintele unui elev posibil infectat (chiar din afara școlii, sau se știe locul infectării ??!), nu cumva asupra școlii (profesor, diriginte, director) ? Bine ar fi să meargă direct la cei doritori și recomanditori de școală în școală ! Ce ziceți ? Vă asumați ??

    1. Nu inteleg, dragi si stimati colegi, de ce va pierdeti vremea sa raspundeti unui analfabet obraznic , care vitupereaza dascalii deoarece era , se vede treaba dupa cum scrie, repetentul clasei, trecut din mila. Este vorbe de acel stefan (fara majuscula , caci nu o merita). Va urez si imi urez sa fim sanatosi. Succes tuturor!

  11. Da profesorul care iese de la clasa a 7-a sa zic la ora 9,30 nu poate intra la clasa a 9-a sa zicem la ora 9,20 sau 9,15, deci profesorul va fi nevoit sa tina o ora, sa steie 30-45 minute in pauza, iar sa tina o ora si asa mai departe. Dar asta presupune pe de o parte ca profesorul sta toata ziua la scoala, pe da alta parte, ca si elevii stau toata ziua in scoala, ca profersorul pt elevi tine ora nu pt pereti, iar cei care fac orarul scolii ajung la casa de nebuni. Ce minte odihnita a putut debita decalajul de pauze?

  12. Sa inteleg ca elevii de clasa a VIII-a / a XII-a au un risc mai mic de a lua / raspandi virusul ? Ca parintii sau profesorii acestora sunt si ei mai rezistenti si nu risca mare lucru?
    Sau, pentru ca la sfarsitul anului vor da un examen national la 2-3 discipline ei trebuie sa fie prezenti ora de ora la toate cele aproximativ 20 de discipline pe care le au conform orarelor, spre deosebire de cei care nu au aceste examene si care vor veni fizic la scoala doar pentru o jumatate din orele programate, restul putand sa le faca online? Elevii care trec acum clasa a VIII-a vor avea intre 31-34 ore pe saptamana! Daca tot nu le micsorati numarul de ore, cum “spune legea”, macar nu ii faceti sa vina la scoala pentru toate aceste ore (evident, vorbesc de situatia in care la celelalte clase s-ar veni doar in proportie de 50%).

    Aceasta varianta ar genera o discriminare a elevilor din anii terminali care nu are nici o baza stiintifica!

    1. Varianta ca anumite materii sa fie predate online iar cele de baza la clasa nu o ia nimeni în calcul… Cel puțin la I-IV dacă ar face doar doua ore pe zi la scoala(romana și matematica) de la 8 la 12 ar putea sa vina toți în doua serii. Restul materiilor online. Cred ca și programa ar trebui revizuita…

  13. Deci, iar minți luminate…
    Oare cine gândește pentru ei, că prea le lipsește creierul? Pauze declarate? Adică va fi permanent gălăgie pe hol, în timp ce unii încearcă să facă ore în clasă…
    Cât despre siguranță la școală…dragi părinți, doar nu credeți că pe acolo curge cu săpun, dezinfectanți, hârtie igienică, șervețele și măști! Nu fiți naivi! De unde, când pentru profesori nu sunt bani de navetă, de xeroxat teste și teze, iar uneori se spune că nici de salarii! Nu înțeleg cum pentru elevi sunt bani de burse și de cont naveta, iar pentru noi nu!
    Cât despre scenariul hibrid, este asemenea decalarii pauzelor…elevii vor intra la oră online cum vor ei, ca și până la vacanța de vară: când au semnal, când vin de la piață, când termină treaba prin curte sau când se trezesc! Am citat din explicațiile elevilor, deși părinții ar trebui să nu îi mai pună la muncă în timpul orelor online!
    Revin la mințile luminate… Se gândesc și la navetiști? La cei care merg dintr-un oraș în altul și câte o oră? Mergem înghesuiți ca sardinele cu alți navetiști și cu elevi care fac naveta ca și noi?
    Tot răul se poate petrece doar la școală, din punctul lor de vedere, nu și pe traseu…
    Minți luminate, găsiți soluții să fie bine atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice, căci nu ne-am născut în mașină proprietate personală!
    Sunteți plătiți să gândiți și să veniti cu soluții mulțumitoare pentru elevi, profesori și părinți!

    1. Scuze pentru eventualele greșeli (cuvinte selectate de telefon)… Rectific: pauze ,,decalate” și ,,decont”.

    2. Hai că la asta nu mă așteptam. Să vă deranjeze că sunt plătite bursele copiilor. În afară de bursele sociale sunt și cele de merit și performanță. Ce se află în dosarul pentru gradația de merit? Ați ghicit! Diplomele copiilor.

      1. Hai că ai terminat de gătit și ai trecut la atac, Cristina!
        Bine că îți păstrezi năravul și ura! Dacă ai avea copii, ai ști că de multe ori au întârziat prea mult și bursele lor!
        Iar dacă sunt bani pentru unii, atunci trebuie să fie pentru toți cei implicați! Dar tu vii cu interpretările tale…
        Probabil ești supărată că ni se dublează alocațiile! Noi nu mai zicem nimic de salarii…

        Și, atâta timp cât tu îți trimiți copilul la școală gratuit, dar ai un cui împotriva profesorilor, fă școală acasă cu copiii tăi, căci știi că se poate și așa!
        Nu te obligă nimeni să îți lași copiii pe mâna noastră! Este valabil pentru toți cei care acuzați profesorii! Voi decideți cum și unde vreți să studieze copiii voștri, nu vă obligăm noi!
        Sper să fii mai rațională și să te oprești din a arunca mereu cu pietre în noi, atâta timp cât ți-am prezentat și altă oportunitate!

        1. Chiar știu că au întârziat bursele, cel puțin, în această perioadă dificilă. Nu e vorba despre ură ci despre faptul că nu am văzut rostul comentariului despre burse la acest articol. Nu am comentat până nu a apărut aberația cu bursele copiilor.
          Referitor la gratuitatea învățământului, știți că nu este așa. Cine plătește auxiliarele și cine ajută școlile cu consumabile?

          1. Nu este o aberație ceea ce am scris despre burse, ci pură realitate! Despre alte comentarii referitoare la bursele unora….mă abțin!
            Dar ciudat este faptul că parcă nu vorbim de învățământul din aceeași țară… Tu spui că părinții asigură consumabilele în școli, adică se cer bani sau materiale părinților? Asta înțeleg eu, iar dacă este cum spui tu, atunci este grav! Este interzis să se ceară elevilor așa ceva!
            De cealaltă parte eu mă plâng că profesorii vin de acasă cu tezele și testele xeroxate, cu laptopul pentru unele lecții, capsator, perforator și toate cele necesare. Crede-mă că am în geantă pixuri și caiete, doar să nu mai găsească elevii scuze ca să nu scrie la oră. Predau la toate clasele unui liceu și nu îmi oferă școala sutele de coli necesare și nici imprimată nu îmi pune la dispozitie.
            Poate sunt și școli unde viața este roz, dar puține! Eu cred că totul depinde de conducere, care ar trebui să fie depolitizată căci, cei care suntem apolitici…vai de mama noastră!

          2. Eu, desteapto. Eu vin cu fisele facute la LAPTOPUL MEU, cu testele batute la LAPTOPUL MEU. Auxiliare? Ce auxiliare? Crezi ca la tara imi cumpara mie cineva auxiliare? Consumabile sau ceva??? Traiesti in sferele inalte Jean Monet, revino-ti. La tara in activitate dam toti cu var si vopsea: de la director pana la ultimul profesor, cu fundul in sus. Spalam cu mopul si ne cocotam pe sus sa punem perdelele calcate tot de NOI. Get a life, femeie!

  14. Prostii marca Arafat. Statistic copiii au 0 sanse de îmbolnăviri, deci ar trebui să facă școala normal. Toți! Cei mai afectați sunt cei peste 65 de ani cu probleme mari de sănătate, în rest, asimptotici.
    Dacă tot sunteți stresați de îngrămădirea elevilor, poate ar trebui construite de către primării a unor noi școli astfel încât să fie un maxim de 20 de elevi într-o clasă.

    1. Chiar dacă nu se pot îmbolnăvi ,ei tot pot contacta virusul și să îl transmită mai departe la părinți, bunici,strabunici sau vecini ,în rest sunt de acord cu dumneavoastră.

      1. Sunt și copii care au diabet dependenți de insulină și care prezintă un risc crescut de a contacta boala. Ce facem cu ei?

    2. Iar daca acel prof care preda la o scoala ” impartita “, mai are cursuri la 2, 3 scoli in aceeasi zi, scoli care au fiecare inca un sediu nu stiu unde……, Atunci madam cucu tre’ sa se ocupe (obligatoriu ) si de clonarea profilor.

  15. Bine, decalăm orele/pauzele, vedem spații suplimentare… dar cum “împărțim” profesorii? Chiar crede careva că la o școală în care sunt cadre didactice care, eventual în aceeași zi, se “plimbă” între 2 școli (poate chiar 3…) se poate concepe un orar în așa fel încât profesorul să poată fi prezent, la timp, la ore?

    1. Iar daca acel prof care preda la o scoala ” impartita “, mai are cursuri la 2, 3 scoli in aceeasi zi, scoli care au fiecare inca un sediu nu stiu unde……, Atunci madam cucu tre’ sa se ocupe (obligatoriu ) si de clonarea profilor.

  16. Ce babilonie… La cât o sa ii zăpăciți pe profesori, v-ați gândit?
    Sa umble zilnic prin mijloacele de transport (unii schimba și doua mijloace de transport) cu laptopul după ei, ca să își tina orele cu jumătate de clasa și sa poată transmite live lecția celor care stau acasă…
    Minți bolnave clocesc astfel de scenarii…
    Lăsați învățământul ori numai face ți face, ori numai online, dacă situația de acum nu se schimba (ma refer la covid).

    1. Bine zis!
      Dar daca orele se decaleaza,sa zicem a 5-a si a 6-a intra la ora 8, iar a 7-a si a 8-a la 8,15 si sunt pauzele decalate,s-au gandit ca profesorii nu au toti orele exact in ordinea aceasta? Profesorul care are ora la a 8-a ,apoi la a 5-a,nu are pauza,dar mai intarzie si la ora 5 min.E ok asa?

  17. In clasă de 31 nu incap nici la 1 m distanta intre ei, o prostie. Cine stie ca are risc acasă ar trebui sa poată opta.

    1. Mi s ar parea de bun simt ca cine nu doreste scoala fizic in sistem public sa se orienteze spre homeschooling sau online cu profesori specializati. Fie ca recunoastem sau nu scoala este un barometru f bun pentru informatii despre covid: mutatii, simptome, strategii de tratament. Daca stam in casa pana in 2025 si nu deschidem scolile aflam fix nimic. Nu trebuie sa ne consideram cobai, dar in fiecare societate normala se poate sa ne dam seama de asa ceva numai venind la scoala. In colectivitate ne imunizam, ne dam seama daca e bine sau nu sa stam impreuna si efectele.

      1. Credeam ca scoala invata elevii, nu ca ar avea nevoie de cobai pentru pandemie. Deci, copiii mei trebuie sa vina la scoala doar ca sa vada dsp-ul cati si cum se imbolnavesc? Aveti copii? Sa ne anuntati cand se vor imbolnavi si cum e cu vectorul de transmitere.

      2. De dr. Menghele ati auzit?
        Pare ca sunteti rude.

        ,,Imunizarea in masă” înseamnă in fapt decesul sigur al celor cu sănătatea șubredă.

        1. Fac parte din cadrele didactice foarte vulnerabile, cu o boala cronica de plamani si rude cu multe comorbiditati in aceeasi locuinta. In acelasi timp inteleg ca nu putem sta 1000 de ani in casa. Nu ma mai acuzati cu tampenii de genul Mengele. Nu a spus nimeni de cobai. Am spus doar ca in toate timpurile si in toate societatile, pentru a se urmari modul de manifestare si evolutie al unei pandemii e nevoie dupa jde mii de ani de stat in casa sa revenim la viata sociala, economica, desigur, cu restrictii. Altfel, societatea va fi si mai bolnava si daca nu murim de covid mai mult ca sigur o luam razna din alte motive. Scolile pot incepe. Se pot descentraliza scolile in luarea acestor decizii. Se poate personaliza. In caz de nevoie, se izoleaza cazurile si se iau masuri. Nu condamnam de acum toata tara timp de 5 ani. Daca altii mai bogati ca noi au deschis scolile si au ajuns la concluzia ca nu merge online, nou suntem mai cu mot? Va inteleg ingrijorarea. Nu am iesit luni de zile in casa, dar trebuie sa convietuim cu virusul. E ca o lupta in care dusmanul sta la poarta si oamenii de frica stau baricadati de 1 an inauntru. Fie mori la un moment de foame sau alte minuni, fie iesi si te lupti cu el, pt ca, ce sa vezi, dusmanul e tot la poarta, nu pleaca, chit ca muriti voi inauntru unul cate unul.

          1. Sunt doar curioasa acum: cum te lupti cu virusul asta? La epidemia de gripa dinaintea pandemiei am vazut: jumatate de clasa lipsea cu aceleasi simptome de raceala: nicio masura, nici macar un triaj epidemiologic serios. Nici nu se verificau copiii. Erau intrebati daca sunt bine. Toti spuneau ca da. Dupa ce pleca asistenta incepeau sa tuseasca. Se abtinusera in prezenta ei. Vedem cum nu se fac investigatiile epidemiologice acum. La scoala nu va face nimeni nimic. Ba ni se va spune ca totul e bine. Cam ce ne spuneti si Dvs. Scoala ar trebui sa aiba grija de elevii ei. Daca acestia sunt sanatosi vor putea veni la scoala si invata. Cu cine veti mai tine cursurile daca se vor imbolnavi? Dar daca va imbolnaviti cum le mai puteti preda? Tocmai ce doreati sa faceti nu se mai poate. Iar copilul este al meu. Nu veti merge cu el la spital, nu il veti ingriji, nu va va pasa. Ca nu e decat un pion. Nu va luati asupra Dvs durerile copiilor bolnavi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Conferință organizată de Fundația Vodafone și Edupedu.ro

Mircea Miclea: Viitorul e hibrid! Ca să folosească eficient tehnologiile digitale, profesorii trebuie să se gândească dacă aplicațiile de la clasă favorizează adâncimea procesării informației. Ce rămâne în capul elevului este ceea ce este procesat în adâncime, nu ce este accesat ușor

„Viitorul în care vom trăi va fi un viitor hibrid“, atrage atenția profesorul Mircea Miclea, fost ministru al Educației și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească. „Modul în care va…
Vezi articolul

ANALIZĂ Paradoxul cadourilor pentru educatoare și profesori la privat, explicat de un psiholog și un antropolog. De unde vine febra cadourilor dezbătute pe Whatsapp?

Câți bani punem pentru doamna și ce luăm? “Atențiile” pentru profesori și educatoare monopolizează zilele acestea discuțiile dintre părinți, pe grupurile de Whatsapp. Iar febra strânsului de bani pentru profesori…
Vezi articolul