Elevii din București îi cer Gabrielei Firea gratuitate la transportul în comun și pentru liceenii de clasele a XI-a și a XII-a, nu doar pentru învățământul obligatoriu

1.700 de vizualizări
Elevii cer primăriei Capitalei să introducă transportul în comun gratuit pentru toți elevii, nu doar pentru cei din învățământul obligatoriu care se termină în clasa a X-a. “Considerăm că adoptarea hotărârii în forma actuală i-ar discrimina pe elevii din clasele a XI-a și a XII-a”, avertizează Asociația Elevilor din București și Ilfov. Elevii aduc aminte că la Cluj și la Brașov toți elevii beneficiază de transport gratuit, nu doar cei din primele 11 clase.
  • Elevii din București beneficiază în prezent de abonamente reduse cu 50%, scrie Digi 24. Sursa citată relatează că un proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în şedinţa de miercuri a Consiliului General al Capitalei prevede gratuitate la mijloacele de transport ale Societăţii de Transport Bucureşti (fosta RATB) pentru elevii din învăţământul preuniversitar obligatoriu.
  • Învățământul obligatoriu este în prezent de 11 clase: începe la clasa pregătitoare și durează până în clasa a X-a, inclusiv. Potrivit legii educației, “învățământul liceal devine obligatoriu până cel mai târziu în anul 2020”.

Asociația Elevilor din București și Ilfov îi cere Gabrielei Firea, primarul general al Capitalei, și consilierilor generali să susțină un amendament, în urma căruia transportul în comun să fie gratuit pentru toți elevii bucureșteni, nu doar pentru cei din învățământul obligatoriu.

“Considerăm că adoptarea hotărârii în forma actuală i-ar discrimina pe elevii din clasele a XI-a și a XII-a și ar reprezenta o încălcare a principiului echității, enunțat la art. 3 din Legea educației naționale nr. 1/2011 și invocat în expunerea de motive a proiectului de hotărâre. Pentru identitate de rațiune, menționăm că în celelalte unități administrativ-teritoriale din țară care aplică această măsură facilitatea este acordată pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, nu doar pentru cei din clasele I-X”, se arată în comunicatul remis Edupedu.ro.

Și Consiliul Municipal al Elevilor din București cere gratuitatea transportului în comun. “În decursul actualului mandat Biroul Executiv CMEB și-a manifestat în numeroase rânduri dorința de a se implementa la nivelul Municipiului București gratuitatea totală a transportului public local pentru elevii înscriși la unitățile de învățământ de pe raza capitalei în sensul sprijinirii acestei categorii sociale, lipsite de venituri proprii. Prin această inițiativă considerăm că s-ar marca un real progres pentru asigurarea egalității de șansă și a echității în contextul în care nimic nu ar trebui să limiteze accesul la educație, un drept constituțional garantat, cu atât mai puțin transportul urban”, spune organizația.

“Noi, reprezentanții elevilor bucureșteni, nu vedem acest demers ca presupunând un efort bugetar semnificativ, ci mai degrabă îl percepem ca o aliniere la coordonatele firești ale unei societăți moderne ce are capacitatea de a înțelege nevoile cu care se confruntă și de a-și folosi eficient resursele pentru a asigura un parcurs optim viitoarelor generații, în educația cărora este dispusă să investească. În cadrul ședinței Consiliului General al Municipiului București din data de 12 decembrie, vocea elevilor bucureșteni se va auzi prin Președintele structurii, Sebastian Bercheșan și Prim-vicepreședintele Antonia Dumitriu, în contextul votării Proiectului de Hotărâre care prevede acordarea gratuității cerute”, spune Consiliul Municipal al Elevilor din București.

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din București și Ilfov:

“Ref.: Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) solicită acordarea gratuității la transportul local în comun pentru toți elevii bucureșteni, nu doar pentru cei din învățământul obligatoriu!

Asociația Elevilor din București și Ilfov salută și consideră oportună inițiativa Primăriei Generale a Municipiului București privind acordarea gratuității la transportul public local de călători pentru elevii din învățământul preuniversitar obligatoriu acredidat/autorizat care frecventrează cursurile unei instituții de învățământ din Municipiul București. În ciuda faptului că Bucureștiul nu ar fi primul oraș în care elevii au gratuitate la transportul în comun, două exemple care aplică cu succes această măsură fiind reprezentate de Cluj și de Brașov, ne bucurăm că și elevii capitalei vor putea beneficia de această facilitate, dacă proiectul de hotărâre va fi votat în ședința Consiliului General din 12 decembrie a.c.

AEBI solicită primarului general al Capitalei și consilierilor generali să susțină un amendament, în urma căruia transportul în comun să fie gratuit pentru toți elevii bucureșteni, nu doar pentru cei din învățământul obligatoriu. Considerăm că adoptarea hotărârii în forma actuală i-ar discrimina pe elevii din clasele a XI-a și a XII-a și ar reprezenta o încălcare a principiului echității, enunțat la art. 3 din Legea educației naționale nr. 1/2011 și invocat în expunerea de motive a proiectului de hotărâre. Pentru identitate de rațiune, menționăm că în celelalte unități administrativ-teritoriale din țară care aplică această măsură facilitatea este acordată pentru toți elevii din învățământul preuniversitar, nu doar pentru cei din clasele I-X.

Deși Constituția României consacrează la art. 32, alin. (4) principiul fundamental al gratuității învățământului de stat, părinții elevilor care folosesc atât metroul, cât și transportul public local pentru a ajunge la școală plătesc anual 720 lei. Făcând un exercițiu de imaginație, diferența între costurile de transport pentru un elev din municipiul București și alocația pe care acesta o primește este de 264 de lei pe an. De aceea, după ce am achitat abonamentele, rămânem cu 264 lei care ar trebui să fie suficienți pentru mâncare, îmbrăcăminte, cărți, caiete etc.

Acordarea gratuității pentru elevi la transportul local în comun ar însemna un beneficiu de 25 de lei/lună în activul patrimonial al acestora prin scutirea unor costuri necesare pentru a ajunge la școală. În acest sens, solicităm tuturor consilierilor generali să susțină adoptarea proiectului de hotărâre împreună cu amendamentul mai sus amintit.

Totodată, în susținerea amendamentului propus facem precizarea că acordarea acestei facilități și pentru elevii din clasele a XI-a și a XII-a ar putea reprezenta un argument în plus pentru ca aceștia să continue cursurile și după finalizarea celor zece clase obligatorii. Considerăm că acest subiect trebuie să reprezinte un real interes în ochii decidenților locali, mai ales în contextul recentului raport al Băncii Mondiale, care arată că în cazul României orice an în plus de școală față de învățământul obligatoriu aduce o creștere a venitului personal cu 11,4%. Astfel, efortul financiar al municipalității se va întoarce pe termen lung.

„Mă bucur că Primăria Generală a Municipiului București a indentificat o problemă esențială care blochează ca învățământul să fie gratuit pentru elevi și chiar mai mult, a reușit să vină cu o soluție, oferirea elevilor posibilitatea de a beneficia de transportul în comun gratuit. Oricât de mult îmbrățișez această soluție, consider că este important că transportul să fie gratuit pentru toți elevii, nu doar pentru cei care sunt în învățământul obligatoriu. Asociația Elevilor din București și Ilfov s-a îngrijit de această problemă încă dinainte de înființare. Personal, am coordonat în vara anului acesta redactarea și diseminarea unui chestionar privind importanța gratuității la transportul local în comun, chestionarul fiind completat de mai bine de 11.000 de elevi bucureșteni, iar răspunsurile diseminate decidenților locali” a declarat Anne-Marie-Bianca Arcidiacono, președintele Asociației Elevilor din București și Ilfov.”

Ce spune Legea Educației, cu privire la transportul local în comun:

Articolul 84
(1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pentru transportul local în comun, de suprafață, naval și subteran, precum și pentru transportul intern auto, feroviar și naval, pe tot parcursul anului calendaristic.
(2) Elevii orfani, elevii cu cerințe educaționale speciale, precum și cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, în condițiile legii, sau tutela beneficiază de gratuitate pentru toate categoriile de transport prevăzute la alin. (1), pe tot parcursul anului calendaristic.

Citește și:

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Patru medalii de aur, argint și bronz pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Chimie – IChO 2023 din Elveția. Profesorul Marius Andruh: Am reușit să reclădim echipa de olimpici în condiții bune, după perioada de pandemie în care pregătirea a fost afectată și s-a simțit

Elevii români care au participat la Olimpiada Internațională de Chimie (IChO) 2023, organizată în Elveția, au luat o medalie de aur, două de argint și una de bronz, conform rezultatelor…
Vezi articolul

Ce pot solicita de la școli părinții elevilor care învață în clădiri vechi, pentru a afla dacă sunt în siguranță copiii lor – sfaturi de la Federația Părinților și Aparținătorilor Legali și cinci asociații ale elevilor / Organizațiile condamnă „indolența repetată“ a autorităților după cazul Odorheiu Secuiesc

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali (FEPAL) și Asociațiile Elevilor din Constanța, Timișoara, București și Ilfov, Vâlcea, Maramureș „condamnă ferm autoritățile publice locale și centrale pentru indolența repetată și și lipsa…
Vezi articolul