Elevii din 87 de școli din județul Gorj nu se întorc la cursuri în săptămâna 20-24 februarie și intră în Săptămâna ”Verde” și ”Școala Altfel” / În restul de 22 de școli și grădinițe copiii vor merge fizic, anunță inspectoratul școlar Gorj, după seismele din ultimele zile

2.915 vizualizări
Foto: Pexels.com
Săptămâna viitoare, între 20-24 februarie, elevii din 87 de școli din județ vor face activități educative ce țin de Săptămâna ”Verde” și ”Școala Altfel”, care nu necesită prezența la școală, iar elevii din 22 de școli și grădinițe, care nu se află pe lista clădirilor cu risc seismic, vor merge fizic la școli, anunță inspectorul școlar general din Gorj, Marcela Mrejeru, într-un interviu pentru Edupedu.ro. Amintim că, în săptămâna aceasta, în care au fost înregistrate două cutremure de până la 5,7 în zona Olteniei, elevii erau în vacanța mobilă.

“După această săptămână, dacă va continua această activitate seismică, avem posibilitatea să solicităm intrarea în online”, spune inspectorul școlar general Marcela Mrejeru.

  • Edupedu.ro a anunțat joi că școlile iau în calcul să intre în activități de tip Săptămâna Verde sau ”Școala Altfel”. – detalii aici

Elevii din 87 de școli din județul Gorj nu revin la cursuri în săptămâna 20-24 februarie, a declarat, pentru Edupedu.ro, inspectorul școlar general din județul Gorj, Marcela Mrejeru. Pentru aceștia s-a decis să se facă activitățile educative aferente programului ”Școala Altfel” și Săptămâna „Verde”.

Consiliile școlare au transmis această solicitare către inspectoratul școlar județean Gorj, potrivit inspectorului școlar.

“87 de școli intră pe Școala Altfel și Săptămâna Verde, din 109 câte sunt cu personalitate juridică și 22 de școli și grădinițe care vor fi deschise. Dintre acestea 10 sunt grădinițe, părinții susțin această activitate la grădiniță. Aceste 22 de școli și grădinițe sunt pe zona de sud și est a județului, acolo unde nu s-a resimțit (cutremurul – n. red.) și nu sunt niciun fel de pagube. Școlile n-au niciun fel de probleme”.

Întrebată dacă aceste școli se află pe lista clădirilor cu risc seismic, potrivit datelor din SIIR, inspectorul general școlar a spus că “niciuna dintre ele nu se află pe listă. Săptămâna aceasta mai întâi a fost o evaluare vizuală, nu s-a făcut o expertiză tehnică efectiv și trebuie făcute expertizele până la urmă tehnice, și pe urmă evaluarea unei lucrări care să arate suma care este necesară în vederea reabilitării”.

În școlile vizibil afectate nu se vor ține ore. Unele școli au și alte corpuri unde vor fi mutați elevii

Inspectorul școlar general din județul Gorj, Marcela Mrejeru, spune că după această săptămână (20-24 februarie) elevii nu vor învăța în clădirile vizibil afectate. Dar unele unități de învățământ au mai multe clădiri mai noi și elevii vor fi mutați acolo.

“Nu se intră în școlile care au fost afectate. [Sunt fisuri în – n. red.] Colegul Național ”Tudor Vladimirescu” (în corpul vechi unde învățau 2-4 clase), inclusiv școala Bârsești – la fel, în corpul vechi. Și acolo avem o structură separată unde putem face școală. De asemenea, la Arcani, unde școala este distrusă, acolo nu putem intra, dar avem spații la 2 structuri, este vorba de Stroiești și Câmpofeni. Acolo săptămâna viitoare se va face curățenie în aceste spații, nu s-a intrat în ele, se va face încălzirea spațiului, ca să nu avem probleme dacă începem săptămâna următoare. Dacă va continua însă această activitate seismică, avem posibilitatea să solicităm intrarea în online”, spune inspectorul școlar general pentru EduPedu.ro.

Informații de context

Până duminică, 19 februarie, școlile trebuie să reactualizeze datele în SIIIR, sistemul informatic al Ministerului Educației, în privința clădirilor cu risc seismic, potrivit unei circulare a instituției. – detalii aici

Inițial, Ministerul Educației a anunțat pe site-ul acestuia că nu are lista școlilor cu risc seismic și a cerut-o ministerului Dezvoltării.

Însă lista nu este la ministerul Dezvoltării, ci la ministerul Educației, a spus la scurt timp Ministrul Cseke Attila. – detalii aici

O zi mai târziu, pe 16 februarie, Ministerul Educației a anunțat că a găsit lista școlilor cu risc seismic, în sistemul informatic al instituției, dar nu o face publică: „Ministerul Educației are o situație a clădirilor cu destinația unități de învățământ, inclusiv cele expertizate și clasificate ca fiind expuse riscului seismic. Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR) este platforma în care unitățile de învățământ raportează aceste date. Fiind vorba despre clădiri aflate în proprietatea/administrarea autorităților locale, Ministerul Educației a dispus verificări suplimentare, pentru a evita eventualele erori în raportare”, potrivit sursei citate. – detalii aici

De menționat este că spațiile unităților de învățământ sunt în proprietatea primăriilor, care sunt subordonate Ministerului Dezvoltării, dar Ministerul Educației este responsabil de siguranța copiilor și a profesorilor care își desfășoară activitatea zilnic în aceste clădiri.

Citește și:
Toate școlile din județul Gorj, afectat de cutremure, au primit recomandarea Inspectoratului școlar să programeze săptămâna ”Școala Altfel” săptămâna viitoare, prima după vacanță / Șefa ISJ: Sunt luate în calcul și cursurile online

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Un nou set de 30 de modificări anunțat de ministrul Cîmpeanu pentru proiectele de legi / Ministrul invocă proiectul România educată: “Este mult prea important pentru a fi lăsat să fie confiscat de grupuri de interese”

Un nou set de 30 de modificări este anunțat de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru proiectele de legi. Acesta a transmis în această seară, într-o postare pe Facebook, că “Ministerul…
Vezi articolul
Programul PSD pentru educaţie

Ministerul Educației își rezervă timp până la sfârșitul lunii mai să elucideze ce înseamnă decizia instanței în dosarul Baza Cutezătorii, în care Mihnea Costoiu a scăpat, prin prescripția faptelor, de dosarul în care fusese condamnat inițial pentru abuz în serviciu

O comisie specială a fost constituită la Ministerul Educației pentru a vedea, până la sfârșitul lunii mai, ce înseamnă din punct de vedere juridic, patrimonial și financiar o decizie de…
Vezi articolul

Elevii și profesorii pot participa în perioada 17 septembrie – 6 octombrie la prima ediție a concursului „Școala mea verde”, organizat de Teach for Romania / Cinci echipe vor câștiga între 2.000 și 2.500 de euro

Elevii și profesorii pot participa în perioada 17 septembrie – 6 octombrie la prima ediție a concursului „Școala mea verde”, organizat de Teach for Romania, potrivit unui comunicat primit pe…
Vezi articolul