În cadrul “Programul pentru școli al României” a fost sistată furnizarea laptelui și a produselor lactate în 12 județe. Guvernul are pe agenda ședinței modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1007/2022 privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru școli al României în perioada 2017-2023, pentru anul școlar 2022-2023, prin care se majorează suma pe care statul trebuie să o plătească pe porția de lapte zilnică pe care ar trebui să o primească elevii de clasele primare.
UPDATE: Hotărârea de Guvern a fost aprobată în ședința din 16 noiembrie.
- La ora actuală, în 12 județe a fost sistată furnizarea laptelui și a celorlalte produse lactate, potrivit notei de fundamentare.
- Beneficiază de programul prin care ar trebui să primească lapte, fructe și produse de panificație, săptămânal, 1.887.873 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat
Potrivit modificării HG nr. 1007/2022 privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023, pentru anul şcolar 2022-2023, crește cu 15.405 mii de lei suma alocată de Guvern pentru plata porțiilor de lapte.
„(2) Pentru anul şcolar 2022-2023 se alocă suma de 578.258 mii lei pentru Programul pentru şcoli al României” (n. red. fostul program Laptele și Cornul).
În decizia aprobată de Guvern în data de 10 august 2022 și publicată în Monitorul Oficial în Partea I, nr. 798 din 11 august 2022 se precizează că suma totală alocată pentru anul școlar 2022-2023 pentru ”Programul pentru şcoli al României” este 562.853 mii lei.
Decizia din 11 august, publicată în MO:
Diferența până la 578.258 mii lei prevăzută în HG care va intra în discuție miercuri, 16 noiembrie, constă în majorarea plății pentru porția de lapte, de la 0,99 bani, cât era aprobat în august, la 1,11 lei.
“La articolul I, alineatul (3), litera b) va avea următorul cuprins: „b) 204.176 mii lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 37.757 mii lei pentru derularea măsurilor educative aferente, conform anexei nr. 1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre”, conform documentului.
Motivul scumpirii este acela că prețurile au suferit influențe datorate indicelui de inflație, scrie în nota de fundamentare. La ora actuală, în 12 județe a fost sistată furnizarea laptelui și a produselor lactate. Au fost și județe în care nu s-au prezentat ofertanți la licitațiile organizate de către consiliile județene.
Actualizarea limitei valorii zilnice la 1,11 lei a fost necesară ca urmare a numeroaselor solicitări din partea reprezentanților din sectorul laptelui, precum și a Consiliilor Județene, operatori economici. Actualizarea valorii s-a realizat și a avut în vedere fundamentarea Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltăre Rurală (ICEADR) precum și datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Utilizând rata inflației, a rezultat valoarea de 1,11 lei pentru porția de lapte și produse lactate.
În perioada ianuarie 2022 – august 2022, prețul laptelui crud materie primă a crescut cu 17,6%, de la 1,9985 lei/kg în ianuarie 2022, la 2,4255 lei/kg în august, iar față de august 2021 creșterea este de 99%, acesta fiind de 1,5430 lei/kg.
Anul acesta școlar, 2022-2023, beneficiază de programul prin care ar trebui să primească lapte, fructe și produse de panificație, săptămânal, 1.887.873 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat.
Dacă se aprobă noile prețuri, guvernul va plăti 6,75 de lei pe săptămână pentru porțiile de fructe/lapte și corn ale unui singur elev, cu puțin peste un leu mai mult decât anul trecut. – detalii aici
Informații de context
Pentru “Programul pentru școli al României 2017-2023”, Guvernul alocă anual o sumă de bani, pentru a acorda gratuit fructe/ legume/ lapte și produse de panificație.
Nu mai e vorba doar de corn, ci pot fi și biscuiți de exemplu. Prin H.G. nr. 640/2017 se precizează că toți elevii preșcolari și școlari din clasele primare și gimnaziu primesc “gratuit pe parcursul unei săptămâni, 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie.
Se acordă gratuit pentru preșcolarii din grădinițele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/ acreditate și particulare acreditate și pentru elevii din învățământul primar și gimnazial de stat și particular de fructe și legume proaspete, lapte și produse lactate și de produse de panificație în limita unei valori zilnice/ preșcolar/elev.
Limita valorică zilnică cuprinde prețul integral de achiziție a produselor, inclusiv taxa pe valoarea adăugată, cheltuielile de transport, distribuție și depozitare a acestora, după caz, potrivit legii. – detalii aici
În România, programul Laptele și cornul a fost introdus în 2002 ca un program social și a fost extins apoi la toți elevii. În prezent este finanțat și din fonduri europene, pe lângă cele de la buget.
Programul Laptele Școlar nu a fost inventat de România, ci este prezent în statele europene încă din anii 50. Recent, evaluarea programelor din „schema de lactate” de la nivelul statelor Uniunii Europene a arătat că toate țările (chiar dacă în proporții variabile) se confruntă cu un consum în scădere sau cu o stagnare de consum în privința laptelui, potrivit Comisiei Europene.
Foto: © Ravenestling | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.