Elevii de școală primară din Polonia au revenit la cursuri

520 de vizualizări
Foto: © Vladimir Melnikov | Dreamstime.com
După mai bine de două luni de învăţământ la domiciliu, elevii de școală primară din Polonia au revenit luni la ore, chiar dacă cea mai mare parte a elevilor din ţară învaţă în continuare online, transmite Agerpres.

Guvernul polonez doreşte întoarcerea tuturor elevilor în unităţile şcolare de care aparţin, dar a ales să înceapă cu cei mai mici, apreciind că sunt cel mai puţin susceptibili de a fi infectaţi şi că educaţia la distanţă este, în cazul lor, cea mai puţin eficientă.

„Ne străduim bineînţeles să ducem copiii la şcoală cât mai rapid posibil, într-o manieră pe cât de sigură şi securizată posibil pentru copii, cadrele didactice şi tot personalul şcolar”, a declarat vineri preşedintele Andrzej Duda.

Reîntoarcerea la şcoală stârneşte însă şi anxietăţi. „Nu-mi place ideea revenirii la şcoală a copiilor. Îmi fac griji pentru fiul meu”, a declarat pentru AFP Rafal Kazimierczak, un jurnalist sportiv de 46 de ani. „Are doar nouă ani şi este prea mic pentru a-i cere să respecte un regim sanitar strict. Este imposibil de menţinut distanţarea socială”, a estimat acesta.

Unităţile şcolare pentru elevii cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani şi-au închis porţile din 26 octombrie. Universităţile se află în aceeaşi situaţie, iar cursuri cu prezenţă fizică nu au mai avut loc din 19 octombrie.

În Polonia au murit 33.407 de oameni de la debutul pandemiei, potrivit bilanţului publicat luni de Ministerul Sănătăţii polonez.

Săptămâna trecută, guvernul polonez a prelungit până la finalul lunii cea mai mare parte din măsurile adoptate pentru a încetini transmiterea virusului. Astfel, pârtiile de schi, cluburile de fitness şi hotelurile rămân închise pentru marele public, în timp ce restaurantele nu pot livra decât pentru comenzi la domiciliu.

Polonia este una dintre ţările din Uniunea Europeană în care şcolile au fost închise cea mai lungă perioadă de la debutul crizei COVID-19 – 128 de zile, potrivit clasamentului stabilit de Fondation Insights for Education, o organizaţie nonguvernamentală cu sediul în Elveţia. În România, școlile au fost închise 140 de zile.

Învăţământ la distanţă pentru perioade lungi de timp are consecinţe psihologice grave, potrivit psihologului Beata Trzesniewska.

„Cazurile de depresie printre elevi şi studenţi sunt în creştere”, a constatat aceasta, adăugând că aceştia „îşi spun că nu are sens să studieze, nu sunt interesaţi de viaţa lor actuală, se simt trişti, se plictisesc sau cred că nimic nu mai are sens”.

Foto: © Vladimir Melnikov | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Școala reîncepe în Europa, după vacanța de sărbători: Unde se redeschid clasele pentru predare față în față și în ce condiții / Ce se întâmplă în țările unde predarea se face preponderent online – UPDATE
ULTIMA ORĂ Noul sistem semafor de redeschidere a școlilor, modificat pentru 8 februarie 2021: În scenariul roșu, copiii de grădinița și elevii din clasele primare continuă să meargă fizic la cursuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu – mesaj public, la Craiova, împotriva pragului de 2 mandate de maximum 8 ani pentru rectori / Fostul ministru și-a reluat în ultimele zile comunicarea publică, după o lungă pauză în urma demisiei de la Educație, în plin scandal de plagiat

Președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu, recent demisionat din funcția de ministru al Educației după ce Pressone.ro a scris că a plagiat într-un material didactic, a lansat la sfârșitul…
Vezi articolul

Schimbări majore pentru voucherele educaționale de 500 de lei, anunțate de ministrul Marcel Boloș pentru anul școlar următor: Modificăm mecanismul în totalitate. Poate chiar creștem valoarea voucherului de la 500 la 750 de lei

Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat pentru Edupedu.ro că, începând cu anul școlar 2023-2024, o să fie schimbat mecanismul pentru acordarea voucherelor educaționale pentru copiii din medii…
Vezi articolul

Legea privind educația pentru sănătate începând cu clasa a VIII-a, ce prevede programe pentru prevenirea “contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, cu acordul părinților – promulgată de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea ce prevede ca în școli să se deruleze, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinților, „programe de educaţie pentru sănătate,…
Vezi articolul

Ministrul Educației spune că știe că mai multe posturi ar putea fi viabile pentru titularizare. Școlile, “mai ales din zonele considerate greu atractive”, nu le scot la concurs de teamă că se ocupă și apoi acei profesori pleacă: Aici avem o problemă de sistem

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat într-un interviu pentru Edupedu.ro că școlile nu scot posturile titularizabile de teamă că, după ce se ocupă în ședințele publice, oamenii vor pleca la…
Vezi articolul