Concursul național adresat elevilor de liceu și studenților, UNbreakable România, devine anul acesta un program de educare în securitate cibernetică și anunță calendarul de activități pentru sezonul primăvară – vară 2021. Inițiativa este menită să descopere noi talente și să pregătească viitorii experți în domeniu, atât pentru piața locală, cât și pentru cea de nivel internațional.
Competiția a început oficial în luna aprilie, cu etapa de antrenament, urmată de concursul individual programat pentru perioada 14 – 16 mai și de competiția pe echipe ce se va derula între 4 și 6 iunie.
UNbreakable România este organizat de Bit Sentinel în parteneriat cu Orange România și se va desfășura pe platforma tehnică educațională CyberEDU.ro. Înregistrarea pentru sezonul curent este permisă tuturor liceenilor și studenților înscriși la o instituție de învățământ din România și au vârsta de peste 16 ani. Înregistrarea este gratuită și se face pe site-ul oficial.
- Edupedu.ro este partener media al UNbreakable România.
Dacă înainte de pandemie, noțiunea de digitalizare era un țel pe care atât companii cât și instituții guvernamentale își doreau să-l atingă, acum însă perioada și contextul actual au transformat țelul în prioritate. Educația este unul domeniile grav afectate de pandemie și cu toate ca au fost puse la dispoziție resurse de către Uniunea Europeană pentru a face față provocărilor, este dificil să ții pasul cu ele.
Competiția UNbreakable România a fost creată ca răspuns a unei nevoi, de training și educare a noii generații de specialiști în securitate cibernetică.
Conform studiului „Cybersecurity Workforce Study”, derulat în 2020 de ISC, la nivel global este estimată o nevoie de aproximativ 3,12 milioane de specialiști în securitate cibernetică, în timp ce în Europa această nevoie este de aproape 168.000 de specialiști. În acest context, echipa din spatele UNbreakable România și-a asumat misiunea a încuraja dezvoltarea competențelor necesare pentru un viitor specialist în securitate cibernetică.
Debutul etapei de pregătire a UNbreakable România a avut loc pe 1 Aprilie și i-a avut ca invitați pe Dan Cîmpean, General Director, CERT-RO și pe Grațiela Magdalinoiu, Președinte, ISACA Romania Chapter, alături de Ioan Constantin, Cyber Security Expert Orange Romania și Monica Obogeanu, Startup Programs Manager Orange Romania, Andrei Avădanei, CEO Bit Sentinel și Florina Dumitrache, Project Manager CyberEDU.
Pentru cei peste 600 de participanți înscriși în competiție, Dan Cîmpean a avut numai cuvinte de apreciere și încurajare spunând că “mediul competitiv stimulează și evidențiază capabilitățile la nivel individual cât și de echipă”. Fie că vorbim de capabilități tehnice sau de tip soft skills, este important de menționat faptul că domeniul cyber nu mai este de mult un domeniu strict tehnic. Avem nevoie de un mix de abilități, avem nevoie atât de lideri cât și de specialiști pe diverse arii de activitate care să susțină competențele tehnice.
Ioan Constantin, Cyber Security Expert la Orange România a avut o intervenție interesantă făcând o paralelă între securitate cibernetică de azi versus cea din trecut. “Mulți din specialiștii în securitate cibernetică de astăzi am fost autodidacți. Procesul de educație formală nu a avut neapărat resurse disponibile pentru învățare cu 10-15 ani în urmă. O competiție ca UNbreakable România o să vă pună la dispoziție resurse și o să vă faciliteze accesul la metode și unelte pe care le puteți folosi pentru a rezolva exercițiile propuse în concurs.”
Cu siguranță o competiție precum UNbreakable România a fost mult așteptată, având în vedere participarea activă în etapa de pregătire și interesul tinerei generații pentru o carieră în securitate cibernetică.
Competiția UNbreakable România este organizată de către Bit Sentinel în parteneriat cu Orange România și se desfășoară pe platforma tehnică educațională CyberEDU.
Evenimentul este susținut de către Pentest-Tools, Cegeka, Kaspersky Romania și DefCamp cu sprijinul partenerilor instituționali: Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Informatică – CERT-RO, Centrul Național Cyberint, Universitatea Titu Maiorescu din București, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, Universitatea Politehnică din București, Academia de Studii Economice, Universitatea din București – Facultatea de Matematică și Informatică, Universitatea Transilvania din Brașov, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea Maritimă din Constanta, Universitatea din Petroșani, Universitatea Babeș-Bolyai și Uniunea Profesorilor de Informatică din România – UPIR.
Principalii parteneri media sunt ISACA Romania Chapter, ANIS, ClujIT, Codette, Best Romania, IQool, Security Espresso și Edupedu.
Foto: rawpixel.com – www.freepik.com