Programul pentru școli al României prin care copii de grădiniță și elevii de clasele primare și gimnaziu primesc în prezent lapte și fructe ar putea fi extins și la elevii de liceu. Gheorghe Lăcătușu, șef serviciu la Direcția Generală Politici Agricole a Ministerului Agriculturii, a spus: “ca o țintă de orizont ne dorim ca până în anul 2029, avem deja acceptul Comisiei Europene, să asigurăm pentru întregul număr de elevi care sunt cuprinși în sistemul de școlarizare, de la grădiniță, apoi primar și gimnazial și încercăm și până la nivel de liceu”. El a făcut declarația în cadrul dezbaterii organizate de World Vision în data de 20 aprilie, în urma lansării studiului „Sunt hrăniți #destul copiii României? Masa la școală și masa acasă”.
Până în 2029 și elevii de liceu ar putea primi lapte și fructe prin programul finanțat cu fonduri europene. Gheorghe Lăcătușu, șef serviciu la Direcția Generală Politici Agricole a Ministerului Agriculturii, a spus: “Ne dorim ca până în anul 2029, avem deja acceptul Comisiei Europene, să asigurăm pentru întregul număr de elevi care sunt cuprinși în sistemul de școlarizare, de la grădiniță, apoi primar și gimnazial și încercăm și până la nivel de liceu”.
În prezent, potrivit hotărârii de Guvern ce vizează acordarea produselor în acest an școlar, 1.880.615 preșcolari și elevi ar trebui să primească lapte, produse din lapte, fructe și legume, din bani europeni. Din bani de la buget se finanțează partea de produse de patiserie.
- Programul a început târziu în acest an, iar potrivit surselor Edupedu.ro, în unele sectoare din București și județe din țară, elevii încă nu primesc lapte și fructe prin fonduri europene, deși în 2 luni se încheie anul școlar. Edupedu.ro a cerut Ministerului Agriculturii date despre program, în ce județe elevii primesc produsele. Când vom primi răspunsul îl vom publica.
Declarația integrală a reprezentantului Ministerului agriculturii, Gheorghe Lăcătușu
“La nivelul anului de învățământ 2023-2024, Comisia Europeană a alocat un fond de circa 17,5 milioane de euro, din care 11 milioane pentru lapte, produsele de lapte și produse lactate și restul 6 milioane și ceva de euro pentru fructe și legume. De la bugetul de stat, ca să putem să ne dăm seama de eforturi bugetare și de rolul bugetului în asigurarea acestei hrane pentru elevi, am reușit asigurăm de la bugetul de stat și circa 600.000 lei pentru completare. Noi am mai făcut o notificare în luna ianuarie anul curent la Bruxelles la Comisie și ne-a mai aprobat suplimentare de fonduri de 130.000 euro, așa, deci practic cam asta ar fi sursele de finanțare la nivelul unui an bugetar.
Noi am făcut o notificare către Comisie și pentru anul de învățământ 2024 – 2025, anul următor de învățământ (n. red pentru programul pentru școli al României). Aici sigur că procedurile se cunosc deja, se fac analize foarte atente asupra bugetului, dar estimăm că sumele vor fi aproximativ aceleași ca și pentru anul de învățământ prezent. Ca date orientative, aș vrea să vă spun că la nivelul acestui an au beneficiat circa 1,88 de milioane de el la nivel național. Sperăm ca la anul, din datele pe care le prognozam creștem cu ceva, deci tendința este să crească la 1.900.000 de elevi care să beneficieze de acest program. Și tot ca o țintă de orizont ne dorim ca până în anul 2029, avem deja acceptul Comisiei Europene, să asigurăm pentru întregul număr de elevi care sunt cuprinși în sistemul de școlarizare, de la grădiniță, apoi primar și gimnazial și încercăm și până la nivel de liceu.
Deci aceasta este orizont, acesta este ținta noastră din ce a prezentat, ce a fost prezentat aici și beneficie și de rezultate. E studiu care noi l-am făcut anul trecut, acum 2 ani, sigur că sunt cam aceleași concluzii. Așa, faptul că bugetul va trebui să avem o mai bună corelare între cele două programe, asta este, după părerea mea una dintre concluzii. pentru că pe de o parte, masa caldă este foarte importantă și foarte utilă și foarte apreciată de elevi, dar și celelalte produse sunt și ele la fel de importante.
Problema este ce facem ca să ajungem la numărul total de elevi, cu fondurile care ne permit să ajungem la elevi să beneficieze fie de un program, fie de celălalt, dar să nu ajungem în situația nivel local, știți cum se întâmplă de obicei confuzii la nivel de consiliu județene, la nivel de primării, la nivel de licitație ș.a.m.d. să beneficieze și de un an și de alta.
Deci ideea este ca să putem să avem o coerență mai mare la la nivelul celor două ministere, Ministerul al Agriculturii și Ministerul Ministerului Educației în ceea ce privește coerență și cu o colaborare, comunicare mai bună între structurile care implementează la nivel județean și local cele două programe”.
Informații de context
Potrivit datelor centralizate de Ministerului Educației, 1.880.615 preșcolari și elevi ar trebui să beneficieze de produsele distribuite prin Program, începând cu anul școlar 2023-2024, se menționează în proiectul de HG adoptat la începutul lunii august, înainte să înceapă anul școlar.
Elevii și copiii trebuie să primească pe parcursul săptămânii 2 porții de fructe şi/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate şi 5 porții de produse de panificație.
Programul a început târziu în acest an, iar potrivit surselor Edupedu.ro, în unele sectoare din București și județe din țară, elevii încă nu primesc lapte și fructe prin fonduri europene, deși în 2 luni se încheie anul școlar. Edupedu.ro a cerut Ministerului Agriculturii date despre program, în ce județe elevii primesc produsele. Când vom primi răspunsul îl vom publica.
De exemplu, în județul Ilfov copiii și elevi au primit produsele începând cu luna martie, cu 6 luni întârziere.
Pentru anul școlar viitor elevii ar putea primi la timp produsele pentru că pentru prima oară a fost stabilit un calendar asumat.
Proiectul de HG privind aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029, precum şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023-2024, stabilește următorul calendar de distribuție: 9 septembrie -20 decembrie 2024 / 8 ianuarie – 20 iunie 2025.