Elevii de liceu ar putea primi și ei lapte și fructe din fonduri europene, până în 2029, prin extinderea Programului pentru școli. „Aceasta este ținta noastră. Avem deja acceptul Comisiei Europene să asigurăm pentru toți elevii din sistemul de școlarizare”, spune Gheorghe Lăcătușu, șef serviciu la Direcția Generală Politici Agricole a Ministerului Agriculturii

336 de vizualizări
Foto: © Marina Startseva | Dreamstime.com
Programul pentru școli al României prin care copii de grădiniță și elevii de clasele primare și gimnaziu primesc în prezent lapte și fructe ar putea fi extins și la elevii de liceu. Gheorghe Lăcătușu, șef serviciu la Direcția Generală Politici Agricole a Ministerului Agriculturii, a spus: “ca o țintă de orizont ne dorim ca până în anul 2029, avem deja acceptul Comisiei Europene, să asigurăm pentru întregul număr de elevi care sunt cuprinși în sistemul de școlarizare, de la grădiniță, apoi primar și gimnazial și încercăm și până la nivel de liceu”. El a făcut declarația în cadrul dezbaterii organizate de World Vision în data de 20 aprilie, în urma lansării studiului „Sunt hrăniți #destul copiii României? Masa la școală și masa acasă”.

Până în 2029 și elevii de liceu ar putea primi lapte și fructe prin programul finanțat cu fonduri europene. Gheorghe Lăcătușu, șef serviciu la Direcția Generală Politici Agricole a Ministerului Agriculturii, a spus: “Ne dorim ca până în anul 2029, avem deja acceptul Comisiei Europene, să asigurăm pentru întregul număr de elevi care sunt cuprinși în sistemul de școlarizare, de la grădiniță, apoi primar și gimnazial și încercăm și până la nivel de liceu”. 

În prezent, potrivit hotărârii de Guvern ce vizează acordarea produselor în acest an școlar, 1.880.615 preșcolari și elevi ar trebui să primească lapte, produse din lapte, fructe și legume, din bani europeni. Din bani de la buget se finanțează partea de produse de patiserie.

  • Programul a început târziu în acest an, iar potrivit surselor Edupedu.ro, în unele sectoare din București și județe din țară, elevii încă nu primesc lapte și fructe prin fonduri europene, deși în 2 luni se încheie anul școlar. Edupedu.ro a cerut Ministerului Agriculturii date despre program, în ce județe elevii primesc produsele. Când vom primi răspunsul îl vom publica.

Declarația integrală a reprezentantului Ministerului agriculturii, Gheorghe Lăcătușu

“La nivelul anului de învățământ 2023-2024, Comisia Europeană a alocat un fond de circa 17,5 milioane de euro, din care 11 milioane pentru lapte, produsele de lapte și produse lactate și restul 6 milioane și ceva de euro pentru fructe și legume. De la bugetul de stat, ca să putem să ne dăm seama de eforturi bugetare și de rolul bugetului în asigurarea acestei hrane pentru elevi, am reușit asigurăm de la bugetul de stat și circa 600.000 lei pentru completare. Noi am mai făcut o notificare în luna ianuarie anul curent la Bruxelles la Comisie și ne-a mai aprobat suplimentare de fonduri de 130.000 euro, așa, deci practic cam asta ar fi sursele de finanțare la nivelul unui an bugetar. 

Noi am făcut o notificare către Comisie și pentru anul de învățământ 2024 – 2025, anul următor de învățământ (n. red pentru programul pentru școli al României). Aici sigur că procedurile se cunosc deja, se fac analize foarte atente asupra bugetului, dar estimăm că sumele vor fi aproximativ aceleași ca și pentru anul de învățământ prezent. Ca date orientative, aș vrea să vă spun că la nivelul acestui an au beneficiat circa 1,88 de milioane de el la nivel național. Sperăm ca la anul, din datele pe care le prognozam creștem cu ceva, deci tendința este să crească la 1.900.000 de elevi care să beneficieze de acest program. Și tot ca o țintă de orizont ne dorim ca până în anul 2029, avem deja acceptul Comisiei Europene, să asigurăm pentru întregul număr de elevi care sunt cuprinși în sistemul de școlarizare, de la grădiniță, apoi primar și gimnazial și încercăm și până la nivel de liceu. 

Deci aceasta este orizont, acesta este ținta noastră din ce a prezentat, ce a fost prezentat aici și beneficie și de rezultate. E studiu care noi l-am făcut anul trecut, acum 2 ani, sigur că sunt cam aceleași concluzii. Așa, faptul că bugetul va trebui să avem o mai bună corelare între cele două programe, asta este, după părerea mea una dintre concluzii. pentru că pe de o parte, masa caldă este foarte importantă și foarte utilă și foarte apreciată de elevi, dar și celelalte produse sunt și ele la fel de importante. 

Problema este ce facem ca să ajungem la numărul total de elevi, cu fondurile care ne permit să ajungem la elevi să beneficieze fie de un program, fie de celălalt, dar să nu ajungem în situația nivel local, știți cum se întâmplă de obicei confuzii la nivel de consiliu județene, la nivel de primării, la nivel de licitație ș.a.m.d. să beneficieze și de un an și de alta. 

Deci ideea este ca să putem să avem o coerență mai mare la la nivelul celor două ministere, Ministerul al Agriculturii și Ministerul Ministerului Educației în ceea ce privește coerență și cu o colaborare, comunicare mai bună între structurile care implementează la nivel județean și local  cele două programe”. 

Informații de context

Potrivit datelor centralizate de Ministerului Educației, 1.880.615 preșcolari și elevi ar trebui să beneficieze de produsele distribuite prin Program, începând cu anul școlar 2023-2024, se menționează în proiectul de HG adoptat la începutul lunii august, înainte să înceapă anul școlar.

Elevii și copiii trebuie să primească pe parcursul săptămânii 2 porții de fructe şi/sau legume, 3 porții de lapte, 2 porții de produse lactate şi 5 porții de produse de panificație.

Programul a început târziu în acest an, iar potrivit surselor Edupedu.ro, în unele sectoare din București și județe din țară, elevii încă nu primesc lapte și fructe prin fonduri europene, deși în 2 luni se încheie anul școlar. Edupedu.ro a cerut Ministerului Agriculturii date despre program, în ce județe elevii primesc produsele. Când vom primi răspunsul îl vom publica.

De exemplu, în județul Ilfov copiii și elevi au primit produsele începând cu luna martie, cu 6 luni întârziere.

Pentru anul școlar viitor elevii ar putea primi la timp produsele pentru că pentru prima oară a fost stabilit un calendar asumat.

Proiectul de HG privind aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029, precum şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2023-2024, stabilește următorul calendar de distribuție: 9 septembrie -20 decembrie 2024 / 8 ianuarie – 20 iunie 2025.

Citește și:
DOCUMENT Programul pentru școli prin care elevii primesc lapte și fructe ar putea începe încă din prima zi de școală, pe 9 septembrie, în anul școlar 2024-2025, iar produsele neconsumate pot fi redistribuite în școală – proiect
Ana Bulai, sociologul care a realizat studiul World Vision despre calitatea “mesei sănătoase” din școli: Sunt comunități unde parizerul reprezintă apogeul gătitului și cartoful prăjit – maximul de gust. Dacă România nu investește în acești copii, nu are de ce să-și mai facă planuri de viitor

7 comments
  1. la liceu ar fi mai bine sa se facă educație sexuală, sa li se pună fetelor la dispoziție produse de igienă gratuit.

  2. de ce se vorbește doar despre foame? este doar penurie și foamete la noi în țară? suntem un popor de infometati?elevii mei nu mor de foame. toată ziua se plimba la magazin. cei din Africa ce sa mai zică?

    1. Am vazut copii la scoala destui care ziceau ca le este foame si nu au nimic de mancare, ma refer la acele scoli de cartier care sunt 80% din scolile tarii, de aceea nici nu aveau chef de invatat, nici nu puteau sa invete flamanzi, asta e realitatea
      Conducerea tarii sa dea elevilor tarii , la scoala, hrana , sa poata invata, ca de aceea avem tot anul rezultate foarte slabe, nimeni nu poate invata flamand , ci mai mult stau nervosi ca sunt flamanzi de dimineata, pana termina orele.

  3. Este o veste foarte buna ca programul pentru scoli al Romaniei va fi extins si la elevii de liceu pana in anul 2029. Este un pas important in asigurarea unei hrane sanatoase si echilibrate pentru toti elevii, indiferent de varsta. Este imbucurator sa stim ca aceasta extindere a fost aprobata deja de Comisia Europeana si ca se fac eforturi pentru a asigura fondurile necesare pentru toti copiii cuprinsi in sistemul de scolarizare. Este responsabilitatea noastra ca societate sa ne asiguram ca toti copiii au acces la o alimentatie sanatoasa si echilibrata, mai ales in perioada de crestere si formare a acestora.

  4. Deci nici gând să ajungă țintit doar la cei care au nevoie cu adevărat, dar să primească o masă consistentă.

    Continuă tocarea banului public inutil, dar cu proiecte care impresionează și sensibilizează populația.

    Dați o porție de hrană caldă în toate școlile zilnic.
    Atât.

    În zonele izolate asigurați și transportul hranei.

    Restul sunt povești și tactici de tipul politicianist.

  5. Ati tinut elevii flamanzi la scoala anul acesta, de aceea au si rezultatele slabe, nimeni nu poate invata flamand.
    Decat sa arunce laptele si fructele, producatorii romani, mai bine le-ar lua Ministerul agriculturii pentru elevii tarii, ca de aceea nici nu dau randament la scoala, creierul flamand nu poate invata nimic si nici nu o sa aiba rezultate bune in viitor daca conducerea tarii nu hraneste elevii tarii

  6. 2 copii (a 6a și a 8a) nu au primit deloc anul asta școlar, iar cel de-al 3lea (clasa pregatitoare), primește corn sau biscuiți de maxim 3 săptămâni.
    Sa extindă ce? Ce nu fac oricum? Mai bine s-ar concentra pe copiii care chiar au nevoie și sa le și ofere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Scădere dramatică a numărului copiilor de grădiniță

VIDEO Garanția pentru copii, un program pentru patru categorii vulnerabile de copii, care ar trebui să construiască pachete sociale integrate. Dragoș Pîslaru, raportor pentru proiect: După adoptare, România va trebui să-și desemneze un coordonator național și în 6 luni va trebui să aibă o strategie

Garanția pentru copii va însemna o investiție în viitor, a declarat deputatul european Dragoș Pîslaru, Raportor din partea Renew Europe pentru rezoluția Parlamentului European privind Garanția pentru Copii și membru…
Vezi articolul

A doua sesiune de Bacalaureat 2024. Competențele la limba străină încep marți, 13 august, cu probele de Reading, Writing și Listening, după ce subiectele ajung la ora 11 în centrele de examen / Proba orală este miercuri de la ora 9

Bacalaureat 2024 – sesiunea de toamnă continuă săptămâna viitoare, marți și miercuri, 13 și 14 august, cu susținerea probelor de competențe la limbă străină studiată în liceu, potrivit calendarului de…
Vezi articolul