Elevii unui colegiu din Ploiești primesc vineri banii de burse pentru primele trei luni din acest an școlar, după ce primăria a aprobat alocarea financiară

2.228 de vizualizări
Valoarea tichetelor de creșă
Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.com
Mai mulți părinți ai elevilor Colegiului Economic “Virgil Madgearu” din Ploiești au semnalat redacției Edupedu.ro că nu au primit bani pentru niciun tip de bursă, în acest an școlar. Abia vineri, 16 decembrie, școala va vira sumele de bani pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie, spune directoarea Colegiului, Cristescu Corina, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro. De vină ar fi Primăria Ploiești, care abia pe 13 decembrie a alocat banii pentru burse.
  • Banii pentru burse au întârziat în multe județe chiar din luna septembrie, după cum a scris Edupedu.ro. Problema a fost atunci legată de întârzieri ale școlilor care nu au trimis la timp inspectoratelor listele cu beneficiarii pentru că actele s-au depus până spre finalul lunii septembrie.
  • Edupedu.ro a încercat să afle când intră bursele și de ce nu ajung banii la elevi la timp. Banii pleacă de la ministerul de finanțe către UAT-uri, iar școlile cer primăriei banii în funcție de numărul de beneficiari.

Părinți ai elevilor Colegiului Economic “Virgil Madgearu” din Ploiești ne-au trimis mesaje în care au semnalat că elevii nu au primit banii de burse în nicio lună în acest an școlar. Mesajul a fost primit în data de 14 decembrie.

Edupedu.ro a stat de vorbă cu directoarea Colegiului Economic “Virgil Madgearu” din Ploiești, Corina Cristescu, care a precizat că le-a trimis mesaje părinților și elevilor prin diriginți în data de 13 decembrie, în care îi anunța că banii pentru burse vor fi acordați în zilele următoare.

“Am trimis pe grupul de diriginților părinților și elevilor în urmă cu două seri, pe 13 decembrie. Mesajul sună așa: Pe data de 13 primăria municipiului Ploiești a alocat credite bugetare pentru burse. În data de 14 decembrie se efectuează atașamentele bugetare, pe 15 decembrie se întocmesc ordinele de plată către bănci, iar pe 16 decembrie se efectuează viramentele bancare în conturile elevilor și se efectuează și plata în numerar pentru elevii care nu au cont“, explică directoarea Colegiului Economic din Ploiești.

Banii sunt pentru lunile septembrie, octombrie și noiembrie. “Pentru cei de navetă pe decembrie, elevii au primit deja formular de completat”, mai spune directoarea Corina Cristescu. De remarcat este că pe acești bani de navetă ar trebui să îi primească elevii tot vineri, pe 16 decembrie, potrivit Ordinului de ministru 6.376 din 7 decembrie 2022, publicat în Monitorul Oficial recent. Pentru luna decembrie, banii vin între 12 și 16 decembrie, potrivit art. 5 alin. (3): „Prin excepție de la prevederile alin. (2), pentru luna decembrie 2022, sumele forfetare se vor acorda în perioada 12-16 decembrie 2022”.

Directoarea școlii spune că a mai întrebat de banii de bursă și lunile anterioare, dar i s-a spus că nu sunt bani. “Din septembrie până acum, noi am întrebat și am o declarație a unui contabil care ne-a spus că nu sunt credite financiare. Asta s-a întâmplat la noi, iar noi avem trei consilieri locali în Consiliul de administrație al liceului și s-a discutat despre burse”, a precizat Cristescu.

Amintim că au fost probleme legate de banii de burse care nu au ajuns la elevi pentru luna septembrie, chiar și pentru octombrie au fost întârzieri. Apoi, în data de 18 noiembrie, Guvernul a alocat 196 de milioane de lei pentru bursele elevilor la rectificarea bugetară, bani pentru a acoperi lunile septembrie-decembrie 2022. Județul Prahova a primit 6657 mii de lei pentru bursele elevilor. Sumele pe județe, aici.

Edupedu.ro l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Prahova, Aurel Graur, dacă și alte unități de învățământ din județ au avut probleme cu plata burselor. “Noi nu știm de nici o întârziere, nu ni s-a raportat nimic. Școlile au propria relație cu primăria în privința burselor”.

Revenind la banii pe care îi va primi vineri un elev cu bursă socială, de exempli: 200 de lei pe lună X 3 luni – în total, 600 de lei.

Precizăm că elevii care au primit burse sociale sub pragul minim de 200 de lei trebuie să se adreseze secretariatului, spune secretarul de stat în ministerul Educației, Florian Lixandru – mai multe detalii aici. Tot secretarul de stat Florian Lixandru a făcut precizări pentru Edupedu.ro privind modul în care se calculează valoarea burselor, mai puțin cele sociale. Detalii aici

Foto: © Vsg Art Stock Photography And Paintings | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Banii din a doua tranșă pentru tichetele educaționale, ce ar fi trebuit virați în luna noiembrie, încă nu au ajuns la elevi. Nu răspunde nimeni la call-center-ul Ministerului Fondurilor europene, dedicat acordării tichetelor de 500 lei

Cei 500 de lei pentru tichetele educaționale cu care elevii își pot cumpăra rechizite încă nu au intrat pe cardurile celor care au primit aprobare pe anul acesta, deși Ministerul…
Vezi articolul

Toate școlile din județul Buzău au de transmis, până pe 13 septembrie, datele profesorilor și ale celorlalți angajați pentru primele didactice și profesionale. Trebuie incluse toate persoanele care au lucrat în anul școlar 2023-2024, indiferent de perioada sau fracțiunea de normă lucrată, potrivit ISJ Buzău

Până pe 13 septembrie, școlile și grădinițele din județul Buzău au de transmis datele profesorilor și ale celorlalți angajați pentru primele de carieră didactică și de carieră profesională, potrivit unei…
Vezi articolul

Supravegherea permanentă cu aparatură audio-video, în școli, a elevilor și angajaților este o îngrădire a drepturilor persoanelor vizate cu multiple consecințe de ordin juridic, care poate afecta și psihicul acestora, spune Daniela Cireașă, președintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor

Montarea obligatorie în școli a camerelor de supraveghere audio-video și monitorizarea permanentă a elevilor și cadrelor didactice, plus a celorlalți angajați, fără consimțământul acestora, este o îngrădire a drepturilor acestora,…
Vezi articolul

O „gală a cercetării” a fost transformată de Universitatea Valahia din Târgoviște în moment electoral: numai vorbitori din rândul candidaților PSD în alegeri, inclusiv ministrul Bogdan Ivan, care s-a folosit de eveniment pentru propagandă politică pe Facebook

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a promovat, miercuri seară, pe Facebook un eveniment desfășurat la Universitatea Valahia din Târgoviște, numit Gala Cercetării. Mesajul lui Bogdan Ivan este marcat…
Vezi articolul